Ο κ. Καραμανλής θα λείπει σε ταξίδι για «δουλειές»

Ανανέωση των πολιτικών συμμαχιών του στο εξωτερικό, τις οποίες είχε εγκαταλείψει τους τελευταίους μήνες, επιδιώκει και πάλι ο Πρωθυπουργός, «γεμίζοντας» όλο και περισσότερο την ατζέντα των διεθνών επαφών που προγραμματίζει με ευρωπαίους ηγέτες. Ο κ. Κ.Καραμανλής παραμένει προσηλωμένος στις ευρωπαϊκές συμμαχίες, παρά την ψυχρότητα που εξακολουθεί να κυριαρχεί στις σχέσεις του με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ποντάροντας κυρίως στην υποστήριξη του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίο εκτός απροόπτου θα συναντηθεί στο Παρίσι στις 9 Απριλίου.

Ο κ. Καραμανλής θα λείπει σε ταξίδι για «δουλειές» | tovima.gr

Ανανέωση των πολιτικών συμμαχιών του στο εξωτερικό, τις οποίες είχε εγκαταλείψει τους τελευταίους μήνες, επιδιώκει και πάλι ο Πρωθυπουργός, «γεμίζοντας» όλο και περισσότερο την ατζέντα των διεθνών επαφών που προγραμματίζει με ευρωπαίους ηγέτες. Ο κ. Κ.Καραμανλής παραμένει προσηλωμένος στις ευρωπαϊκές συμμαχίες, παρά την ψυχρότητα που εξακολουθεί να κυριαρχεί στις σχέσεις του με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ποντάροντας κυρίως στην υποστήριξη του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίο εκτός απροόπτου θα συναντηθεί στο Παρίσι στις 9 Απριλίου. Ο Πρωθυπουργός θα έχει στις αρχές Απριλίου και μια πρώτη επαφή γνωριμίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και εξακολουθεί να ελπίζει σε μια πρόσκληση επίσκεψης στον Λευκό Οίκο, για την οποία όμως δεν υπάρχει προς το παρόν καμία επιβεβαίωση παρά την πρόσφατη επίσκεψη της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον.

Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις 19 και 20 του μηνός στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στην οποία θα οριστικοποιηθούν οι υποχρεώσεις κάθε χώρας-μέλους που εμφανίζει υπερβολικό έλλειμμα να προσαρμοστεί στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Στο περιθώριο της συνόδου αυτής ο κ. Καραμανλής θα επιδιώξει, με κατ΄ ιδίαν επαφές που θα έχει με ευρωπαίους ηγέτες, να αποφύγει την υποχρέωση να λάβει έκτακτα φορολογικά μέτρα για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ποντάροντας στο ρεύμα αλληλεγγύης που διαμορφώνεται στους κόλπους της ΕΕ για τις χώρες της ευρωζώνης.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί ο κ. Καραμανλής τη συμμετοχή του και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στις 4 Απριλίου, στην οποία για πρώτη φορά θα συμμετάσχει και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κ. Καραμανλής προσδοκά να έχει μια ευκαιρία κατ΄ ιδίαν συνάντησης με τον Ομπάμα, είτε στο περιθώριο της συνόδου είτε την επόμενη ημέρα στην Πράγα, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος ΗΠΑ- ΕΕ με διοργανώτρια την προεδρεύουσα στην ΕΕ Τσεχία.

Από εκεί και πέρα ο Πρωθυπουργός προγραμματίζει και μια σειρά «εξόδων» στο εξωτερικό με στόχο την τόνωση του ηγετικού προφίλ του. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις υποψίες κορυφαίων στελεχών του που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα των πρόωρων εκλογών. Με αφορμή έκθεση κειμηλίων του Αγίου Ορους που πραγματοποιείται στο Παρίσι, ο κ. Καραμανλής προγραμματίζει στις 9 Απριλίου επίσκεψη στα Ηλύσια Πεδία και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο θεωρεί τον καλύτερο σύμμαχό του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της διεθνούς κρίσης. Ως τότε εκτιμάται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει βρει κάποια σημεία επαφής και με την Ανγκελα Μέρκελ, για να μη δημιουργηθεί η εντύπωση πως ο Πρωθυπουργός αδιαφορεί για τη γερμανική βιομηχανία, αλλά και για την εκλογική μάχη που την περιμένει το φθινόπωρο. Η ψυχρότητα στις σχέσεις Καραμανλή- Μέρκελ έχει αιφνιδιάσει πολλούς τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, αφού οι δυο τους γνωρίζονται και συνεργάζονται επί πολλά χρόνια λόγω της κοινής συμμετοχής τους στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Εκλογικής στόχευσης θεωρείται και η επίσκεψη που προγραμματίζει ο Πρωθυπουργός στη Λευκωσία στις 22 και 23 Απριλίου, καθώς και η συμμετοχή του σε διεθνή διάσκεψη για το φυσικό αέριο που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου στη Φιλιππούπολη, πιθανότατα με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο κ. Καραμανλής θα είναι επίσης παρών στην προεκλογική φιέστα που ετοιμάζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τις ευρωεκλογές στη Βαρσοβία στις 29 και 30 Απριλίου, καθώς και στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που προετοιμάζει η τσεχική προεδρία στην Πράγα στις 7 Μαΐου με βασικό θέμα συζήτησης τη συγκράτηση της ανεργίας ιδίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk