? Ο κ. Ν. Χουντής θεωρείται το φαβορί στις εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος

Κρίσιμο ευρωδημοψήφισμα στον ΣΥΝ

ΠΑΡΑ την «ανώμαλη προσγείωση» που επεφύλαξε σε επίπεδο προσδοκιών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής και τη δήλωσή του ότι «είναι ωραία και με το 7%» των δημοσκοπήσεων,στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να κρατήσουν ψηλά το ηθικό του κόμματος καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση του εσωκομματικού δημοψηφίσματος,το οποίο θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο για να αναδείξει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΝ. Το πρόσωπο στο οποίο έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στην εσωκομματική κούρσα είναι του ισχυρού άνδρα της Κουμουνδούρου,του «αθόρυβου» Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κ. Ν.Χουντή ,η πιθανή μετακίνηση του οποίου στην Ευρωβουλή αλλάζει τα δεδομένα και μάλιστα στην εύθραυστη περίοδο που διάγει η Κουμουνδούρου.Ενα στέλεχος της «παλαιάς φρουράς» του ΣΥΝ,που στη μακρά πορεία του κατόρθωσε- αν και στρατευμένος σταθερά με το Αριστερό Ρεύμανα συνομιλεί με όλες τις πτέρυγες και να επιλύει δύσκολους εσωκομματικούς γρίφους,παίρνει τον δρόμο για τις Βρυξέλλες και αλλάζει την κομματική επετηρίδα της Κουμουνδούρου.

ΠΑΡΑ την «ανώμαλη προσγείωση» που επεφύλαξε σε επίπεδο προσδοκιών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αλαβάνος με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής και τη δήλωσή του ότι «είναι ωραία και με το 7%» των δημοσκοπήσεων,στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να κρατήσουν ψηλά το ηθικό του κόμματος καταβάλλοντας
κάθε προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση του εσωκομματικού δημοψηφίσματος,το οποίο θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο για να αναδείξει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΝ. Το πρόσωπο στο οποίο έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στην εσωκομματική κούρσα είναι του ισχυρού άνδρα της Κουμουνδούρου,του «αθόρυβου» Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κ. Ν.Χουντή ,η πιθανή μετακίνηση του οποίου στην Ευρωβουλή αλλάζει
τα δεδομένα και μάλιστα στην εύθραυστη περίοδο που διάγει η Κουμουνδούρου.Ενα στέλεχος της «παλαιάς φρουράς» του ΣΥΝ,που στη μακρά πορεία του κατόρθωσε- αν και στρατευμένος σταθερά με το Αριστερό Ρεύμανα συνομιλεί με όλες τις πτέρυγες και να επιλύει δύσκολους εσωκομματικούς γρίφους,παίρνει τον δρόμο για τις Βρυξέλλες και αλλάζει την κομματική επετηρίδα της Κουμουνδούρου.

Στον ΣΥΝ επαίρονται ότι η διεξαγωγή των πανελλαδικών εσωκομματικών προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη των «εκλεκτών» της κομματικής βάσης, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο, είναι μοναδική. Και όντως κανένα άλλο πολιτικό κόμμα δεν εκλέγει τους υποψηφίους του, η επιλογή των οποίων παραμένει αποκλειστική αρμοδιότητα των αρχηγών- με εξαίρεση το ΚΚΕ, όπου εκεί συλλογικά, αλλά μόνο σε ηγετικό επίπεδο, ορίζονται οι υποψηφιότητες.

Αντιθέτως στον ΣΥΝ είναι παράδοση πλέον η εν λόγω διαδικασία, η οποία κατά βάση αποτελεί αναμέτρηση των δύο βασικών εσωκομματικών «φατριών»: του Αριστερού Ρεύματος και της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είναι μια απολύτως ελέγξιμη διαδικασία από τις «τάσεις».

? Οι τάσεις καιτα απρόοπτα
Ετσι την προηγούμενη φορά, και παρά την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Ρεύματος, πρώτος στη σειρά κατάταξης των προτιμήσεων των μελών του ΣΥΝ είχε έλθει ο νυν ευρωβουλευτής κ. Δ.Παπαδημούλης, με τον κ. Χουντή δεύτερο. Η διασπορά των ψήφων της ισχυρότερης εσωκομματικής πτέρυγας του ΣΥΝ προς αυτόνομες υποψηφιότητες είχε κοστίσει στον σημερινό Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος επανακάμπτει διεκδικώντας την «πρωτιά» έναντι του κ. Παπαδημούλη, εκλεκτού των Ανανεωτικών.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές αυτές έχουν μόνο τα μέλη- και όχι οι φίλοι- του ΣΥΝ, η ψηφοφορία είναι μυστική, ενώ το ιδιότυπο εκλογικό σύστημα που ακολουθείται έχει ως εξής: τα ψηφοδέλτια καταρτίζονται κατά αλφαβητική σειρά και κάθε μέλος που ψηφίζει καταγράφει την προτίμησή του βάζοντας αριθμητικά (1η, 2η, 3η) τη σειρά προτίμησης που επιθυμεί για τους τρεις υποψηφίους που επιλέγει.

Οποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες προτιμήσεις για την πρώτη θέση της λίστας θα είναι επικεφαλής, ενώ εκείνος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες αθροιστικά πρώτες και δεύτερες προτιμήσεις θα λάβει τη δεύτερη θέση και αντιστοίχως ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες αθροιστικά πρώτες, δεύτερες και τρίτες προτιμήσεις θα λάβει την τρίτη θέση.

Αυτό που έχει αποσαφηνιστεί είναι ότι οι θέσεις κατάταξης που θα λάβουν οι υποψήφιοι του ΣΥΝ στην ευρωλίστα θα είναι η 1η, η 3η, η 5η κ.ο.κ., καθώς οι ενδιάμεσες προορίζονται για τους «συμμάχους» της Κουμουνδούρου στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο σε επίπεδο ονομάτων- και συνιστωσών που θα εκπροσωπούν- παραμένει ακόμη ανοιχτό. Οι υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν σήμερα και αύριο δεν είναι λίγοι, γεγονός που δεν αποκλείει και αυτή τη φορά τη διάχυση των ψήφων των «τάσεων». Πρόκειται για τους εξής: Γ. Γεωργάτος, Φανή Γουργούρη, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου , Β.Μαυρέλος, Ελένη Μπιτσαξή , Ν.Μπονοβόλιας, Γρ.Νικολαΐδης , Δ. Παπαδημούλης, Χρ.Πιλάλης , Στέλλα Πολίτου, Π.Τριγάζης και Ν. Χουντής.

Πρώτη φορά οι εσωκομματικές εκλογές διεξήχθησαν το 1994, όταν ο ΣΥΝ βρισκόταν εκτός Βουλής, σε μια περίοδο κατά την οποία η Κουμουνδούρου έδινε υπό την ηγεσία του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου μια αγωνιώδη προσπάθεια να επιβιώσει πολιτικά. Ηταν η εποχή τού «Κοιτάξτε μας στα μάτια», του σλόγκαν που κυριάρχησε στις ευρωεκλογές εκείνες, οι οποίες έδωσαν το καλύτερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ λάβει ο χώρος-6,21%, φθάνοντας στο ποσοστό του ΚΚΕ (6,23%).

Η διαδικασία ανέδειξε στις δύο πρώτες θέσεις τους κκ. Αλαβάνο και Μ. Παπαγιαννάκη, οι οποίοι εξελέγησαν και ευρωβουλευτές, όπως και το 1999 με τη μάχη για την τρίτη θέση στην εσωκομματική αναμέτρηση να δίνεται ανάμεσα στους κκ. Χουντή και Ν.Μπίστη, με τον δεύτερο να υπερέχει- για να πάρει λίγο αργότερα (το 2000) τον δρόμο της εξόδου από το κόμμα του μαζί με άλλα 18 στελέχη. Ο ΣΥΝ εξέλεξε και πάλι, με μειωμένο όμως το ποσοστό του (5,2%), τους κκ. Αλαβάνο και Παπαγιαννάκη, ενώ το 2004 συνεχίζοντας τη φθίνουσα πορεία του έλαβε το μικρότερο ποσοστό σε ευρωεκλογές που είχε λάβει ποτέ ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς από το 1981, αποσπώντας μόλις το 4,2% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων. Είχε προηγηθεί το ναυάγιο της συνεργασίας με τις άλλες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου 2004, λόγω της διαφωνίας που υπήρξε με τον κ. Κωνσταντόπουλο για τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων στην ευρωλίστα. Ο κ. Παπαδημούλης κυριάρχησε στην εσωκομματική αναμέτρηση με μικρή διαφορά έναντι του κ. Χουντή, ο οποίος, παρ΄ ότι το 2006 ελήφθη απόφαση στο καταστατικό συνέδριο του ΣΥΝ για εναλλαγή στη θητεία του ευρωβουλευτή στο μέσον της, αρνήθηκε. Θέμα εναλλαγής τέθηκε και στο πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος από την «τάση» του Κοκκινοπράσινου Δικτύου, αλλά απορρίφθηκε, ενώ για πρώτη φορά ο ΣΥΝ θα κατέλθει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ως ΣΥΡΙΖΑ.

? Μεγάλες προσδοκίες
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ.Τσίπρας έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη βάζοντας στόχο την εκλογή τεσσάρων ευρωβουλευτών, κάτι που απαιτεί ποσοστό άνω του 13% και ως εκ τούτου μάλλον δύσκολο, όπως τουλάχιστον προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις. Αλλά και οι τρεις ευρωβουλευτές απαιτούν διψήφιο ποσοστό (άνω του 10,5%), κάτι που καθιστά επισφαλή τη θέση του τρίτου κατά σειρά στη λίστα υποψηφίου. Είναι το ενδεχόμενο που απεύχεται ο κ. Παπαδημούλης, ο οποίος φοβάται ότι τυχόν επικράτηση αυτή τη φορά του κ. Χουντή ίσως να είναι μοιραία για τον ίδιο, δεδομένου ότι η πιθανότερη εκδοχή είναι να εκλεγούν δύο ευρωβουλευτές (με ποσοστό άνω του 6%), εκ των οποίων ο ένας θα είναι από τους «συμμάχους». Στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο κ. Χουντής για λίγους μήνες μετά την παραίτηση του κ. Αλαβάνου από το αξίωμα του ευρωβουλευτή (επί 22 συναπτά έτη) και την εκλογή του στην εθνική Βουλή τον Μάρτιο του 2004.

Ο μετριοπαθής Γραμματέας και οι διάδοχοι
Oκ. Χουντής είναι ο πρώτος Γραμματέας που απέκτησε στην ιστορία του ο ΣΥΝ και εξελέγη επί προεδρίας του κ. Αλαβάνου, ενώ στο τελευταίο τακτικό συνέδριο του κόμματος πριν από έναν χρόνο, ο κ. Χουντής ήλθε πρώτος στη διαδικασία εκλογής των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής συγκεντρώνοντας 586 ψήφους. Εξάλλου στήριξε αποφασιστικά τον κ. Τσίπρα ως πρόεδρο του κόμματος, παρέχοντάς του απλόχερα βοήθεια και εμπειρία.

Η φήμη που ακολουθεί τον 56χρονο πολιτικό είναι ότι ως άνθρωπος χαμηλών τόνων, μετριοπαθής, αλλά και αποφασιστικός ως προς την υπεράσπιση θέσεων αρχών, προσπαθούσε πάντα να ρίχνει γέφυρες ανάμεσα στις αντιτιθέμενες πλευρές. Αθόρυβος και εργατικός, ο κ. Χουντής, αν και εμπειρότατο οργανωτικό στέλεχος, δεν ανήκει στους ιντριγκαδόρους της Κουμουνδούρου και χαίρει της γενικής εκτίμησης και συμπάθειας για τη στάση του ως αδέκαστου και δίκαιου. Είναι πτυχιούχος του ΕΜΠ (ηλεκτρολόγος-μηχανικός), ενώ σε μεγάλη ηλικία σπούδασε και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις.

Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1987 και μέλος του Πολιτικού Γραφείου ως γραμματέας της ισχυρής Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, ενώ αποχώρησε μετά το 13ο Συνέδριο το 1991 με τους «ανανεωτικούς». Από το 1996 ως το 2000 διετέλεσε Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΝ, ενώ από το 2000 ως το 2004 υπεύθυνος για την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική του ΣΥΝ. Συγκαταλέγεται στους ευρωπαϊστές του Αριστερού Ρεύματος και η ενδεχόμενη εκλογή του κρίνεται ως «βαρόμετρο» για την κομματική επετηρίδα και όποιον τον διαδεχθεί (ήδη έχουν ακουστεί κάποια ονόματα, όπως των κκ. Αν.Καρίτζη , Αλ.Καλύβη, Στ.Λεωτσάκου και της κυρίας Σόφης Παπαδόγιαννη ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk