ΑΝΤΙΓΝΩΜΙΕΣ

Ωραία παράσταση!

«Ενας οικονομικός τυφώνας σαρώνει τον κόσμο. Οταν οι τράπεζες και οι αγορές αποτυγχάνουν, τότε εμείς, οι λαϊκοί εκπρόσωποι, είμαστε η τελευταία γραμμή άμυνας των λαών». Απόσπασμα από την ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν στο αμερικανικό Κογκρέσο… «Οι προβλέψεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών για το επόμενο διάστημα χειροτερεύουν. Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης». Απόσπασμα από το «διάγγελμα» του δικού μας πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, την περασμένη Πέμπτη, στα δελτία των 8.

«Ενας οικονομικός τυφώνας σαρώνει τον κόσμο. Οταν οι τράπεζες και οι αγορές αποτυγχάνουν, τότε εμείς, οι λαϊκοί εκπρόσωποι, είμαστε η τελευταία γραμμή άμυνας των λαών». Απόσπασμα από την ομιλία του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν στο αμερικανικό Κογκρέσο…

«Οι προβλέψεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών για το επόμενο διάστημα χειροτερεύουν. Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης». Απόσπασμα από το «διάγγελμα» του δικού μας πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, την περασμένη Πέμπτη, στα δελτία των 8… Παράλληλες οι διαπιστώσεις, αλλά όχι και οι πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης. Οταν έφθασαν στην Ευρώπη από την Αμερική τα πρώτα μηνύματα για την επερχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση, ο Γκόρντον Μπράουν ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που αντέδρασε άμεσα, με συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις. Εδωσε μάλιστα το λάκτισμα για να αφυπνιστούν και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες.

Τα πρώτα μέτρα Μπράουν δεν απέδωσαν. Συνέχισε όμως σχεδόν τις καθημερινές παρεμβάσεις για να περιορίσει τις οδυνηρές συνέπειες και να διασώσει την αγγλική οικονομία. Ο «οικονομικός τυφώνας», το τσουνάμι, έπνιξε τα περισσότερα από τα μέτρα του κ. Μπράουν. Προσπάθησε όμως, και προσπαθεί. Δεν ζήτησε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Ούτε προσέφυγε σε τεχνάσματα για να ανακόψει τον κατήφορο της δημοφιλίας του, που έπεσε στο ναδίρ εξαιτίας και της αυστηρής κριτικής της αντιπολίτευσης.

Η ίδια εικόνα και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ηγέτες, αλλά και οι κυβερνήσεις, περιστοιχισμένοι από σοβαρά επιτελεία, παρακολουθούν καθημερινά τις κινήσεις του «τσουνάμι» και λαμβάνουν άμεσα μέτρα για την αποτροπή καταστροφών. Δεν συναποφασίζουν με τις αντιπολιτεύσεις. Δεν έχουν ζητήσει «συναίνεση». Ούτε στην Αμερική, που αντιμετωπίζει τις πιο οδυνηρές συνέπειες της κρίσης, ο Μπαράκ Ομπάμα ζητεί τη συναίνεση του Κογκρέσου- όχι του Κόμματος των Ρεπουμπλικανών- μόνον όταν είναι απαραίτητη η συγκατάθεσή του στη διάθεση μεγάλων κονδυλίων για τη διάσωση των κολοσσών της αμερικανικής βιομηχανίας.

Στη δική μας χώρα συνέβησαν ακατανόητα πράγματα. Η κρίση είχε εκδηλωθεί και το «καζάνι έβραζε» όταν ο κ. Καραμανλής αποφάσισε τον περίφημο «επικοινωνιακό» ανασχηματισμό. Αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη για να ικανοποιήσει τη «λαϊκή Δεξιά» και να ανοίξει τα ταμεία- τα άδεια- για παροχές, ώστε να προετοιμάσει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές! Αφελές το ερώτημα: Δεν εγνώριζε, τότε, ότι την επομένη του ανασχηματισμού θα αναγκαζόταν να ακολουθήσει την πολιτική Αλογοσκούφη «επί το αυστηρότερον»;

Επί μήνες η κυβέρνηση πελαγοδρομούσε με συνεχείς αναθεωρήσεις των στοιχείων του προϋπολογισμού και του Συμφώνου Σταθερότητας. Επικέντρωσε τις προσπάθειές της στο να αποτρέψει την «επιτήρηση» των Βρυξελλών και παραπλανούσε τους Ελληνες ότι έχει έτοιμο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού αποδεικνύεται ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και ζητεί το σκέπασμα της αντιπολίτευσης… Πώς να ερμηνευθεί διαφορετικά αυτή η «παράσταση» με τις ακροάσεις των πολιτικών αρχηγών και το πρωθυπουργικό «διάγγελμα» προτού κλείσει η αυλαία; Κλήθηκαν από τον Πρωθυπουργό τα κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα γενικό και αόριστο πλαίσιο έξι σημείων. Οποιος τα διαβάσει, εύλογα θα διερωτηθεί γιατί δεν υπήρξε «συναίνεση».

Η απάντηση είναι εξίσου εύλογη. Γιατί ήταν παγίδα. Παράδειγμα, το δεύτερο σημείο: Θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις για τη μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους. Ποιος θα διαφωνήσει; Αν όμως η αντιπολίτευση συμφωνούσε, θα έδινε στην κυβέρνηση «λευκή επιταγή» και το δικαίωμα να εμφανίζει «συναινετική» κάθε απόφαση στο πλαίσιο αυτό! Το αυτό ισχύει και για τα άλλα πέντε σημεία.

Εγνώριζε ο κ. Καραμανλής ότι δεν θα έπεφταν στην παγίδα τα κόμματα και είχε έτοιμο και το «διάγγελμα»! Ηταν μια επικοινωνιακή παράσταση, ωραία στημένη!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk