Οι τράπεζες δίνουν δυσκολότερα πιστώσεις, αλλά και τα νοικοκυριά σπεύδουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους

Χαμηλό εξαετίας στις χορηγήσεις δανείων

Αρνητικό ρεκόρ στην εποχή του ευρώ κατέγραψε το δίμηνο Δεκέμβριος 2008- Ιανουάριος 2009 η καθαρή ροή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω της καταναλωτικής πίστης. Συγκεκριμένα την εξεταζόμενη περίοδο εισέρρευσαν μέσω του τραπεζικού συστήματος στην εμπορική αγορά μόλις 182 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί χαμηλό στην εξαετία 2003-2008. Σε σχέση με την περυσινή περίοδο των Χριστουγέννων, η επιβράδυνση της αύξησης των υπολοίπων των καταναλωτικών δανείων ξεπέρασε το 50%, ενώ σε σύγκριση με το υψηλό που σημειώθηκε στις Γιορτές του 2006 η πτώση προσεγγίζει το 75%.

Αρνητικό ρεκόρ στην εποχή του ευρώ κατέγραψε το δίμηνο Δεκέμβριος 2008- Ιανουάριος 2009 η καθαρή ροή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέσω της καταναλωτικής πίστης. Συγκεκριμένα την εξεταζόμενη περίοδο εισέρρευσαν μέσω του τραπεζικού συστήματος στην εμπορική αγορά μόλις 182 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί χαμηλό στην εξαετία 2003-2008. Σε σχέση με την περυσινή περίοδο των Χριστουγέννων, η επιβράδυνση της αύξησης των υπολοίπων των καταναλωτικών δανείων ξεπέρασε το 50%, ενώ σε σύγκριση με το υψηλό που σημειώθηκε στις Γιορτές του 2006 η πτώση προσεγγίζει το 75%. Πρόκειται για ραγδαία αποκλιμάκωση των δανείων που περιόρισε καθοριστικά τη ρευστότητα που κυκλοφορεί στο σύστημα.

Η καθίζηση των δανείων οφείλεται τόσο στην πτώση της ζήτησης όσο και στην υποχώρηση της προσφοράς χρήματος από τις τράπεζες. Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί, η ψυχολογία των καταναλωτών την περίοδο των Εορτών έφτασε στο ναδίρ, εξαιτίας της αρνητικής οικονομικής ειδησεογραφίας αλλά και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, μετά τον θάνατο του 15χρονου στα Εξάρχεια. Από την άλλη όμως και οι ίδιες οι τράπεζες έγιναν πιο επιλεκτικές στη χορήγηση καταναλωτικών δανείων, φοβούμενες την αύξηση των επισφαλειών λόγω της αναμενόμενης σημαντικής επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έδωσαν σαφείς οδηγίες τόσο στο δίκτυό τους όσο και στα τμήματα αξιολόγησης των αιτήσεων να περνούν από «κόσκινο» τους υποψήφιους δανειολήπτες. Η αυστηροποίηση των κριτηρίων εξέτασης των αιτημάτων δανειοδότησης είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη τουλάχιστον του 70% εξ αυτών. Το σοβαρότερο πλήγμα δέχθηκε ο κλάδος της εμπορίας αυτοκινήτων, καθώς οι περισσότερες αιτήσεις για δανεισμό που αποστέλλουν οι εισαγωγείς για λογαριασμό των υποψηφίων αγοραστών ΙΧ στα πιστωτικά ιδρύματα καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, την τελευταία διετία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νοικοκυριών που επιδιώκουν την αναχρηματοδότηση των τραπεζικών τους οφειλών μέσω των προγραμμάτων μεταφοράς υπολοίπου στην καταναλωτική πίστη. Δεν είναι τυχαία η υποχώρηση της αύξησης των υπολοίπων που σημειώθηκε τα Χριστούγεννα του 2007 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Ηταν η περίοδος που τα πιστωτικά ιδρύματα ξεκίνησαν τη διάθεση των συγκεκριμένων προϊόντων με στόχο την κατάκτηση μεγαλυτέρων μεριδίων στην αγορά της καταναλωτικής πίστης. Ωστόσο ακόμη και τα αιτήματα για μεταφορά οφειλών στην πλειονότητά τους απορρίπτονται, εκτός και αν πρόκειται για πελάτες με ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα νοικοκυριά που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στην τρέχουσα συγκυρία, σπεύδουν τώρα να κλείσουν τις «τρύπες» του παρελθόντος. Οπως τονίζουν τραπεζικοί οι οποίοι έχουν εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα δίκτυα λιανικής τραπεζικής, ανησυχητικές διαστάσεις τείνει να λάβει για τις τράπεζες το φαινόμενο «κοψίματος» των πιστωτικών καρτών από χιλιάδες καταναλωτές, αφού προηγηθεί η πλήρης εξόφληση των οφειλών τους. Πρόκειται κυρίως για πελάτες με επαρκές εισόδημα που ποτέ δεν είχαν στο παρελθόν καθυστερήσει τις πληρωμές τους, οι οποίοι για ψυχολογικούς κυρίως λόγους θέλουν να «καθαρίσουν» τα τραπεζικά τους χρέη.

Το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης επέφερε πλήγμα στην καταναλωτική διάθεση πολλών νοικοκυριών, που σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και να μηδενίσουν τα υπόλοιπά τους από το πανάκριβο στη χώρα μας «πλαστικό χρήμα». Από τον περασμένο Νοέμβριο πληθαίνουν μήνα με τον μήνα στα υποκαταστήματά τους οι επισκέψεις από δανειοδοτούμενους που ανήκουν κατά κύριο λόγο στη μεσαία εισοδηματική τάξη, οι οποίοι επιθυμούν να «σκίσουν» τις κάρτες τους είτε εξοφλώντας τες είτε μεταφέροντας το υπόλοιπό τους σε άλλο πρόγραμμα με προνομιακό επιτόκιο για το πρώτο διάστημα της νέας σύμβασης. Είναι ένα σαφές δείγμα της διάθεσης των νοικοκυριών για ορθολογικότερη διαχείριση των οικονομικών τους, γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα σε χαμηλότερα επίπεδα τη ζήτηση για χρήμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk