ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ

Με τα τελευταία χαμηλά του Μαρτίου 2003 αναμετρώνται οι περισσότεροι διεθνείς δείκτες, εάν δεν τα έχουν διασπάσει καθοδικά, επιστρέφοντας στα επίπεδα τιμών του 1998 και του 1997, όπως ήδη συνέβη, με τον μητροπολιτικό δείκτη Dow Jones, αλλά και τον εγχώριο γενικό δείκτη. Στα χαμηλά 11 ετών, η επενδυτική βάση της αγοράς έχει συρρικνωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα να υπερτερεί η εκδοχή της χειρότερης εξέλιξης, αφού οι μετοχικές αξίες εξακολουθούν να ρευστοποιούνται επιθετικά, ακόμη και στα ιστορικά χαμηλά ή πλέον των 6 ετών χαμηλά, με σημαντικές ζημιές για τα χαρτοφυλάκια που τις κατείχαν.

Με τα τελευταία χαμηλά του Μαρτίου 2003 αναμετρώνται οι περισσότεροι διεθνείς δείκτες, εάν δεν τα έχουν διασπάσει καθοδικά, επιστρέφοντας στα επίπεδα τιμών του 1998 και του 1997, όπως ήδη συνέβη, με τον μητροπολιτικό δείκτη Dow Jones, αλλά και τον εγχώριο γενικό δείκτη.

Στα χαμηλά 11 ετών, η επενδυτική βάση της αγοράς έχει συρρικνωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα να υπερτερεί η εκδοχή της χειρότερης εξέλιξης, αφού οι μετοχικές αξίες εξακολουθούν να ρευστοποιούνται επιθετικά, ακόμη και στα ιστορικά χαμηλά ή πλέον των 6 ετών χαμηλά, με σημαντικές ζημιές για τα χαρτοφυλάκια που τις κατείχαν. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο γενικός δείκτης διέσπασε καθοδικά και το τελευταίο «οχυρό» των 1.467 μονάδων σε κλείσιμο της 31ης Μαρτίου 2003, αλλά και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.462 μονάδων της ίδιας ημέρας και οπισθοδρόμησε στις αμέσως επόμενες τιμές που σημειώθηκαν για τελευταία φορά το 1998. Μολονότι οι τεχνικές ενδείξεις δεν είναι αξιόπιστες, αφού στα χαμηλά πλέον της 10ετίας δεν μπορούν να οριστούν ασφαλείς ζώνες στήριξης, η τεχνική ανάλυση της Fortius Finance εκτιμά ότι η καθοδική διάσπαση της ζώνης 1.462-

1.467 μονάδων θα φέρει νέα έντονα πτωτική κίνηση που μπορεί να οδηγήσει τον γενικό δείκτη προς τα χαμηλά του Νοεμβρίου 1997 και συγκεκριμένα προς τις 1.350 μονάδες.

Με αυτά τα δεδομένα, η όποια ελπίδα ανάκαμψης εναποτίθεται πλέον στις διεθνείς αγορές και στο κλίμα που θα διαμορφώσουν οι εκεί εξελίξεις. Εκτιμάται ότι με την παραμικρή θετική αφορμή οι αγορές ίσως δώσουν μια τεχνικού χαρακτήρα αντίδραση, η οποία για την εγχώρια αγορά υπολογίζεται να κυμανθεί στις 250 μονάδες.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Επιφυλακτική στάση για τις ελληνικές τράπεζες τηρεί σε πρόσφατη έκθεσή της η UΒS, η οποία ξεχωρίζει τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας λόγω του μεγέθους της τράπεζας, της ισχυρής ρευστότητάς της και των υψηλών προβλέψεων περιθωρίων που εμφανίζει. Για τον λόγο αυτό ο διεθνής οίκος διατηρεί τη σύσταση «αγορά» και την τιμή στόχο των 16 ευρώ για την κορυφαία μετοχή του κλάδου. Παράλληλα, η UΒS συνοδεύει με «ουδέτερη» σύσταση τις μετοχές των Αlpha Βank, ΕFG Εurobank και Τράπεζας Πειραιώς προσδιορίζοντας τις τιμές στόχους στα 5,20, 5,90 και 4,40 ευρώ, αντιστοίχως.Υπενθυμίζετα ι ότι η UΒS εξακολουθεί να συνιστά «πώληση» για τις μετοχές της ΑΤΕ Βank θέτοντας την τιμή στόχο στο 1 ευρώ και της Μarfin ΡΒ με την τιμή στόχο στο 1,20 ευρώ. ΕFG ΕURΟΒΑΝΚ
Την απογοήτευσή τους για τα αποτελέσματα του 2008 της ΕFG Εurobank διατύπωσαν οι αναλυτές, μολονότι αποδέχτηκαν ότι οι υψηλές προβλέψεις που πλήττουν την κερδοφορία ήταν προς τη «σωστή κατεύθυνση». Η Credit Suisse μείωσε την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 7 ευρώ, από 8 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση «outperform», δεδομένου ότι η τιμή της έχει υποχωρήσει προς τα 3,5 ευρώ. Στις αυξημένες προβλέψεις απέδωσε τη μείωση των κερδών και η UΒS, η οποία διατηρεί τη σύσταση «neutral» και την τιμή στόχο των 5,90 ευρώ για τη μετοχή, ενώ η ΗSΒC θεωρεί τις προβλέψεις επαρκείς να απορροφήσουν πιθανές ζημιές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τέλος, η Μarfin Αnalysis μείωσε την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 5,20 ευρώ και υποβάθμισε τη σύσταση «σε διακράτηση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk