Η κρίση διογκώνει τα προβλήματα και προκαλεί περαιτέρω αιμορραγία μόλις λίγους μήνες μετά τη μεταρρύθμιση

Συνταξιούχοι χωρίς συντάξεις και εφάπαξ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ταμεία στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Την εικόνα αυτή παρουσιάζει το ασφαλιστικό σύστημα μόλις λίγους μήνες μετά την πολυθρύλητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, ευρισκόμενα στον μέσον μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Πολλά Ταμεία βρίσκονται σε οριακό σημείο όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση,ενώ σε ορισμένα από αυτά διαπιστώνεται πλήρης αδυναμία καταβολής των τρεχουσών υποχρεώσεών τους,δηλαδή των συντάξεων και του εφάπαξ βοηθήματος. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα επικουρικά ταμεία, κυρίως των τραπεζών, στους κλάδους υγείας των περισσοτέρων Ταμείων, στον ασφαλιστικό φορέα των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ), εν μέρει στο ΙΚΑ, στον κλάδο υγείας του ΟΓΑ, αλλά και στα Ταμεία Προνοίας και Υγειονομικής Περίθαλψης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ταμεία στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Την εικόνα αυτή παρουσιάζει το ασφαλιστικό σύστημα μόλις λίγους μήνες μετά την πολυθρύλητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, ευρισκόμενα στον μέσον μιας πρωτοφανούς
οικονομικής κρίσης. Πολλά Ταμεία βρίσκονται σε οριακό σημείο όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση,ενώ σε ορισμένα από αυτά διαπιστώνεται πλήρης αδυναμία καταβολής των τρεχουσών υποχρεώσεών τους,δηλαδή των συντάξεων και του εφάπαξ βοηθήματος.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα επικουρικά
ταμεία, κυρίως των τραπεζών, στους κλάδους υγείας των περισσοτέρων Ταμείων, στον ασφαλιστικό φορέα των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ), εν μέρει στο ΙΚΑ, στον κλάδο υγείας του ΟΓΑ, αλλά και στα Ταμεία Προνοίας και Υγειονομικής Περίθαλψης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η εικόνα που εμφανίζουν μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία είναι απογοητευτική. Είναι κοινό μυστικό ότι πολλά από αυτά δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Αυτό κατέδειξε, κατά τις προηγούμενες ημέρες, η επίσημη ανακοίνωση ότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας δεν είναι πλέον σε θέση να καταβάλλει συντάξεις και εφάπαξ. Ωστόσο αυτό αποτελεί μόνο «την κορυφή του παγόβουνου».

«Τα προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων προϋπήρχαν, ωστόσο η οικονομική κρίση επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση» τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κ. Γ. Κουτρουμάνης. Ενδεικτικά του προβλήματος είναι τα παρακάτω στοιχεία:

Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών: Τα κύρια Ταμεία των ΔΕΚΟ (ΟΤΕ- ΔΕΗ- ΗΣΑΠ) και των τραπεζών εντάχθηκαν στο ΙΚΑ με τον νόμο Πετραλιά. Ωστόσο ο προϋπολογισμός δεν έχει προβλέψει την κάλυψη του συνόλου των ελλειμμάτων αυτών των Ταμείων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το ΙΚΑ. Η επιβάρυνση του ιδρύματος από τα συγκεκριμένα Ταμεία φθάνει τα 2,1 δισ. ευρώ. Για την κάλυψη του ποσού αυτού, ο προϋπολογισμός προβλέπει κονδύλι ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες δίνουν περίπου 70 εκατ. ευρώ. Επικουρικά τραπεζών. Ηδη τα Ταμεία της Αlpha Βank, της Εμπορικής και της Αγροτικής Τράπεζας έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), το οποίο όμως θεωρείται «προσωρινή λύση». Και αυτό επειδή το Ταμείο είναι θνησιγενές, αφού οι νέοι ασφαλισμένοι τραπεζοϋπάλληλοι οδηγούνται στο επικουρικό του ΙΚΑ. Οι τελευταίοι που μπήκαν στο Ταμείο ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από το 2005. Ως εκ τούτου, κάποια στιγμή το ΕΤΑΤ θα οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων θα ενταχθεί υποχρεωτικά στο επικουρικό του ΙΚΑ. Το επικουρικό ταμείο της Εθνικής Τράπεζας παραμένει εκτός ΕΤΑΤ, ωστόσο «δανείζεται» χρήματα από την τράπεζα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, υποθηκεύοντας μελλοντικές εισφορές. Δηλαδή «τρώει» τα έσοδα του μέλλοντος, που αντιστοιχούν στους νεότερους υπαλλήλους. Τέλος, το Ταμείο της Γενικής Τράπεζας για το οποίο έγινε λόγος την προηγούμενη εβδομάδα έχει υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στο ΕΤΑΤ, αλλά η τράπεζα αμφισβητεί την οικονομική υποχρέωσή της να καλύψει με 123 εκατ. ευρώ το αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου, ενώ έχει πετύχει και δικαστική απόφαση.

Το ΙΚΑ. Το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν περαιτέρω: πρώτον, από την επιβάρυνση με τα ελλείμματα των Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών που εντάχθηκαν σε αυτόόπως προαναφέραμε, το έλλειμμα με το οποίο επιβαρύνθηκε το ΙΚΑ φθάνει τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως· δεύτερον, από την έκρηξη της εισφοροδιαφυγής και τη μείωση των εσόδων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης· και, τρίτον, από τα ελλείμματα του κλάδου υγείας του ΙΚΑ που το 2008 έφθασαν τα 1,135 δισ. ευρώ. Ταμείο Αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ). Το Ταμείο βρίσκεται στη χειρότερη θέση από όλα τα μεγάλα Ταμεία. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο Ταμείο ασφαλίζει 800.000 άτομα και 300.000 συνταξιούχους. Αυτή τη στιγμή το αναλογιστικό έλλειμμα φθάνει τα 48 δισ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεών του.

ΟΓΑ. Προβλήματα αντιμετωπίζει και ο κλάδος υγείας του ΟΓΑ, που εμφανίζει ετήσιο έλλειμμα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση τα τελευταία έτη. Εχει ήδη συσσωρεύσει 17.000 αιτήσεις για τη χορήγηση εφάπαξ, αλλά δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει λόγω έλλειψης χρημάτων.

Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου. Παρουσιάζει τρέχον έλλειμμα 1,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταβάλει όσα οφείλει και να ακυρώνονται οι συμβάσεις του με γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk