Η κρητική εταιρεία real estate Ηellenic Ηomes πρώτο θύμα της πτώσης των κατασκευών

Το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης πτώσης των κατασκευών είναι η κρητική εταιρεία real estate Ηellenic Ηomes, η οποία κατέθεσε αίτηση για να ενταχθεί στο άρθρο 99 το οποίο προβλέπει την προστασία από τους πιστωτές της· κοινώς, βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Και όλα αυτά πέντε μήνες μετά τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ν.Σκαράκης είχε ανακοινώσει ότι η Ηellenic Ηomes σκόπευε να εισέλθει στο αγγλικό χρηματιστήριο ΡLUS, έχοντας κατασκευάσει περισσότερες από 400 κατοικίες, κυρίως εξοχικές, τα τελευταία χρόνια.

Η κρητική εταιρεία real  estate Ηellenic Ηomes  πρώτο θύμα της πτώσης  των κατασκευών | tovima.gr

Το πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης πτώσης των κατασκευών είναι η κρητική εταιρεία real estate Ηellenic Ηomes, η οποία κατέθεσε αίτηση για να ενταχθεί στο άρθρο 99 το οποίο προβλέπει την προστασία από τους πιστωτές της· κοινώς, βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης. Και όλα αυτά πέντε μήνες μετά τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ν.Σκαράκης είχε ανακοινώσει ότι η Ηellenic Ηomes σκόπευε να εισέλθει στο αγγλικό χρηματιστήριο ΡLUS, έχοντας κατασκευάσει περισσότερες από 400 κατοικίες, κυρίως εξοχικές, τα τελευταία χρόνια. Σήμερα όμως ο κ. Σκαράκης, ο οποίος προέρχεται από τουριστική οικογένεια της Κρήτης, θα πρέπει να γυρίσει σελίδα και να βρει τρόπο να επιβιώσει, καθώς οι αλλοδαποί που αγόραζαν τις κατοικίες που κατασκεύαζε, κυρίως Βρετανοί, αναζητούνται με το κιάλι εξαιτίας της κρίσης.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η εν λόγω αγορά έχει στην ουσία καταρρεύσει. Το ίδιο συνέβη και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, όπου τα τελευταία χρόνια είχε σημειωθεί έκρηξη στις παραθεριστικές κατοικίες για αλλοδαπούς, κυρίως Βορειοευρωπαίους, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα σε τραπεζικούς ομίλους που είχαν χρηματοδοτήσει την κατασκευή τους. Πριν από δύο χρόνια η εταιρεία του είχε τζίρο 14 εκατ. ευρώ και κέρδη 500.000 ευρώ, ενώ το 2008 εμφάνισε ζημιές ύψους 1 εκατ. ευρώ, αφού είχε ακυρώσεις ύψους 7,5 εκατ. ευρώ από πωλήσεις κατοικιών και μια απώλεια ύψους 2 εκατ. ευρώ. Σήμερα οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ανέρχονται στα 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια σε τράπεζες ενώ, αν ενταχθεί η εταιρεία στο άρθρο 99, θα μπορέσει να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της σε μακροπρόθεσμο και να διαφυλάξει την περιουσία της από τους πιστωτές της. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έλαβε προσωρινή έγκριση για ένταξη στο άρθρο 99 και στις 19 Μαρτίου θα βγει η τελική απόφαση.

Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία έχει κατασκευάσει πάνω από 400 κατοικίες, ενώ για το 2009, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις της διοίκησης, στόχευε στην κατασκευή 290 νέων κατοικιών, εμπορικής αξίας 76 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk