Επιφυλακτικοί οι αναλυτές για την επιτυχία του εγχειρήματος

Oι αναλυτές πάντως εξακολουθούν να θεωρούν ότι το εγχείρημα της ΜΙG να «τρέξει» την Ολυμπιακή και να βγάλει κέρδη είναι πολύ δύσκολο να στεφθεί με επιτυχία. Η ανυπαρξία προσφορών πριν από την πρόταση της ΜΙG καταδεικνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η Ολυμπιακή είναι πολύ δύσκολο να πατήσει στα πόδια της, ιδίως τώρα με την αρνητική συγκυρία λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Εκτιμούν μάλιστα ότι η προσφορά Βασιλάκη έγινε από ανάγκη της Αegean να μην αποκτήσει ξαφνικά αντίπαλο και όχι από επιχειρηματική λογική.

Oι αναλυτές πάντως εξακολουθούν να θεωρούν ότι το εγχείρημα της ΜΙG να «τρέξει» την Ολυμπιακή και να βγάλει κέρδη είναι πολύ δύσκολο να στεφθεί με επιτυχία. Η ανυπαρξία προσφορών πριν από την πρόταση της ΜΙG καταδεικνύει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η Ολυμπιακή είναι πολύ δύσκολο να πατήσει στα πόδια της, ιδίως τώρα με την αρνητική συγκυρία λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Εκτιμούν μάλιστα ότι η προσφορά Βασιλάκη έγινε από ανάγκη της Αegean να μην αποκτήσει ξαφνικά αντίπαλο και όχι από επιχειρηματική λογική. Η μείωση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια και η επικείμενη πτώση της τουριστικής κίνησης είναι δύο σοβαρά προσκόμματα για οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία, πόσο μάλλον για την «ταλαιπωρημένη» Ολυμπιακή. Το μόνο θετικό στοιχείο για ένα turn around story είναι η πτώση της τιμής των καυσίμων, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επισημαίνουν ότι ο ανταγωνισμός από την Αegean είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί, αφού η εταιρεία έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις και έχει δρομολογήσει πτήσεις εξωτερικού σε μια ακτίνα 3-4 ωρών. Το ατού της Αegean, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, είναι η επιτυχημένη ως τώρα τήρηση των αφίξεων και των αναχωρήσεων, αφού δεν παρατηρούνται καθυστερήσεις στα δρομολόγια. Αναφέρουν μάλιστα ότι η πρόταση της ΜΙG να επιστρέψει σε ένα με δύο χρόνια (όποτε γίνουν εκλογές) την Ολυμπιακή στο Δημόσιο- αν λάβει όσα έχει ξοδέψει ως τότε- είναι μια έμμεση παραδοχή ότι είναι αδύνατον να επιτευχθούν κέρδη. Εκτιμούν μάλιστα ότι με 200 εκατ. ευρώ που είναι διατεθειμένη η ΜΙG να επενδύσει για την Ολυμπιακή θα μπορούσε, δεδομένης της συγκυρίας, να αποκτήσει κερδοφόρα assets με καλύτερες προοπτικές απ΄ ό,τι η αεροπορική εταιρεία. Εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή ο κ. Βγενόπουλος έριξε σωσίβιο στην κυβέρνηση, η οποία είχε επενδύσει πολλά στο project «απεμπλοκή του κράτους από την Ολυμπιακή» με αντάλλαγμα τη θετική αντιμετώπιση της ΜΙG στο επικείμενο consolidation των τραπεζών. Οι αιτιάσεις των ειδικών δεν στερούνται λογικής, αλλά ο κ. Βγενόπουλος έχει αποδείξει ότι βρίσκει τον τρόπο να βγάζει λαγούς από το καπέλο του, ακόμη και αν η εταιρεία λέγεται Ολυμπιακή και σήμερα χάνει 1 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk