Η Κέιτ Μπλάνσετ πρωταγωνιστεί σε δεκάωρο μαραθώνιο που περιλαμβάνει οκτώ από τα ιστορικά έργα του Σαίξπηρ,

Τελικά ο Σαίξπηρ έμελλε να την καθορίσει, θετικά και αρνητικά. Η Κέιτ Μπλάνσετ, αν και φαβορί το 1998, δεν κέρδισε το Οσκαρ για την εξαιρετική ερμηνεία τής Ελισάβετ στην ομώνυμη ταινία. Το χρυσό αγαλματίδιο πέρασε, τότε, στα χέρια της Γκουίνεθ Πάλτροου που πρωταγωνιστούσε στον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ». Δέκα χρόνια μετά, η αυστραλή ηθοποιός πρωταγωνιστεί σε έναν δεκάωρο μαραθώνιο που περιλαμβάνει οκτώ από τα ιστορικά έργα του Βάρδου: η παράσταση, στη Sydney Τheatre Company τη διεύθυνση …

Τελικά ο Σαίξπηρ έμελλε να την καθορίσει, θετικά και αρνητικά. Η Κέιτ Μπλάνσετ, αν και φαβορί το 1998, δεν κέρδισε το Οσκαρ για την εξαιρετική ερμηνεία τής Ελισάβετ στην ομώνυμη ταινία. Το χρυσό αγαλματίδιο πέρασε, τότε, στα χέρια της Γκουίνεθ Πάλτροου που πρωταγωνιστούσε στον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ». Δέκα χρόνια μετά, η αυστραλή ηθοποιός πρωταγωνιστεί σε έναν δεκάωρο μαραθώνιο που περιλαμβάνει οκτώ από τα ιστορικά έργα του Βάρδου: η παράσταση, στη Sydney Τheatre Company τη διεύθυνση της οποίας έχει αναλάβει μαζί με τον συγγραφέα, επίσης αυστραλό σύζυγό της Αντριου Απτον, χωρίζεται σε δύο μέρη (και τέσσερις πράξεις), δίνοντας τη δυνατότητα στον θεατή να την παρακολουθήσει σπαστά ή ολόκληρη- αν αντέχει.

«Ριχάρδος Β Δ», «Ερρίκος Δ Δ »πρώτο και δεύτερο μέρος-, «Ερρίκος Ε Δ», «Ερρίκος Στ Δ »- πρώτο, δεύτερο και τρίτο μέρος-, «Ριχάρδος Γ Δ » αποτελούν τον κορμό της φιλόδοξης αυτής παραγωγής με τον τίτλο «Ο πόλεμος των ρόδων», που σκηνοθετεί ο Τομ Ράιτ, σε κείμενο του Μπένεντικτ Αντριου. Μέσα σε ένα ενιαίο σκηνικό, που διαφοροποιείται στις λεπτομέρειές του, ανάλογα με την υπόθεση, η ερμηνεία της Μπλάνσετ στον ρόλο του Ριχάρδου Β Δ ξεχωρίζει: είναι φυσική, εσωτερική, λεπτομερής. Καθισμένη σε μια καρέκλα-θρόνο, με ένα χρυσό στέμμα στο κεφάλι, ενσαρκώνει τον ανδρικό ρόλο- όπως είχε κάνει προηγουμένως η Φιόνα Σο (στο Λονδίνο, το 1995). Το έργο αποτελεί την πρώτη πράξη του πρώτου μέρους της παράστασης και ένας από τους ηθοποιούς της διανομής, ο Ρόμπερτ Μένζις, μεταμορφώνεται στον Ερρίκο Δ Δ , πρωταγωνιστή του επόμενου, δεύτερου μέρους. Κάπως έτσι συνεχίζεται «Ο πόλεμος των ρόδων», με το ένα έργο να μπαίνει στο επόμενο. Ακολουθούν, στο δεύτερο μέρος, ο «Ερρίκος Στ Δ» και ο «Ριχάρδος Γ Δ », όπου η Μπλάνσετ υποδύεται τη Λαίδη Αννα- αφού έχει μεσολαβήσει ένα δίωρο διάλειμμα στην ενιαία παράσταση. Στόχος της παραγωγής είναι να διαφανεί η συνέχεια των αιματηρών αντιπαραθέσεων στον βρετανικό θρόνο, οι θάνατοι, οι δολοφονίες αλλά και η διαδοχή. Πρόκειται άλλωστε για την τελευταία παράσταση που οργανώθηκε από την προηγούμενη διεύθυνση και αγκαλιάστηκε από το ζεύγος Μπλάνσετ- Απτον. Προς το παρόν ο «Πόλεμος των ρόδων» ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο παραστάσεων στο Φεστιβάλ του Σίδνεϊ και τώρα συνεχίζεται στο αντίστοιχο θεατρικό φεστιβάλ του Περθ, ως τα μέσα Μαρτίου.

Η απόφαση της Μπλάνσετ να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου στη γενέτειρά της, μαζί με τον σύζυγό της, δεν αντιμετωπίστηκε εξαρχής με θετικά σχόλια από τους συντοπίτες της. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δήλωσαν ότι «ένα Οσκαρ δεν αποτελεί συστατικό στοιχείο για να αναλάβει κανείς έναν θεατρικό οργανισμό», ενώ στον αντίποδα οι υπεύθυνοι και οι εργαζόμενοι του θεάτρου τόνισαν «είμαστε βέβαιοι πως θα τα καταφέρουν» . Η πρωταγωνίστρια πάντως δεν έδειξε να πτοείται ούτε να είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω: το ζευγάρι υπέγραψε τριετές συμβόλαιο και στους όρους έχει περιληφθεί

RΕUΤΕRS Η Κέιτ Μπλάνσετ μετά τον Σαίξπηρ θα υποδυθεί την Μπλαντς Ντυμπουά στο « Λεωφορείον ο Πόθος» σε σκηνοθεσία της Λιβ Ούλμαν

το να μπορούν να απουσιάζουν ένα τρίμηνο κάθε χρόνο, ώστε η ηθοποιός, αλλά και ο συγγραφέας, να μπορούν να δεχθούν και άλλες επαγγελματικές προτάσεις. Στα μεγαλόπνοα σχέδιά τους ήταν και η ανάληψη από τον Τζιόρτζιο Αρμάνι ρόλο καλλιτεχνικού συμβούλου- πράγμα που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

«Ηρθαμε εδώ για να προσφέρουμε στην πατρίδα μας και νιώθουμε ότι μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτή τη δουλειά από κάθε πλευρά» δήλωσαν όταν ανέλαβαν, και στρώθηκαν στη δουλειά. «Αλλωστε είναι πιο εύκολο να πας στο Χόλιγουντ από το Σίδνεϊ και δυσκολότερο από το Λονδίνο» παρατήρησαν. «Θέλουμε να στήσουμε κάτι μεγάλο που να αφορά και τις άλλες τέχνες,με διεθνείς επαφές και δυνατότητες συνεργασίας.Αποβλέπουμεεπίσης στη δημιουργία ενός διαλόγου με μικρότερες θεατρικές ομάδες και θέλουμε να δείξουμε τη δουλειά μας εντός και εκτός Αυστραλίας».

Η Μπλάνσετ πάντως δεν πρωτοτύπησε με αυτή την απόφασή της, αν και δεν θα ήταν εύκολο να αποφασίσει ένα διάλειμμα στη χολιγουντιανή καριέρα της: έχει προηγηθεί ο συνάδελφός της, ηθοποιός Κέβιν Σπέισι, ο οποίος με δύο Οσκαρ στο ενεργητικό του επέστρεψε στο Λονδίνο και ανέλαβε το ιστορικό θέατρο Ολντ Βικ.

Στα σαράντα της χρόνια η Κέιτ Μπλάνσετ, που έχει γεννηθεί στις 14 Μαΐου του 1969 στα περίχωρα της Μελβούρνης, μετρά ήδη τριάντα πέντε κινηματογραφικές ταινίες (ανάμεσά τους και η συμμετοχή της στον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών», στον ρόλο της Γκαλάντριελ), ένα Οσκαρ β Δ γυναικείου ρόλου (στο «Αviator», όπου υποδύθηκε την Κάθριν Χέπμπορν) και πολλές υποψηφιότητες. Στο θέατρο έχει ήδη στο ενεργητικό της δεκαπέντε θεατρικές ερμηνείες στην πατρίδα της, την Αυστραλία, αλλά και στο Μπροντγουέι ή στο Λονδίνο- στο Ολντ Βικ. Θεατρικά πρωτοξεκίνησε στη Μελβούρνη το 1992 και ο πρώτος μεγάλος ρόλος της δεν ήταν άλλος από την Ηλέκτρα, στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Εχει ερμηνεύσει την Κάρολ στην «Ολεάνα» του Μάμετ κερδίζοντας τις πρώτες διθυραμβικές κριτικές. Ακολούθησαν, ανάμεσα σε άλλα, η Μιράντα στην «Καταιγίδα» του Σαίξπηρ, η Νίνα στον «Γλάρο» του Τσέχοφ, η Εντα Γκάμπλερ στο ομώνυμο θεατρικό του Ιψεν… Ο επόμενος ρόλος της, πάντα στο θέατρο του Σίδνεϊ, είναι η Μπλαντς Ντυμπουά στο «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τενεσί Γουίλιαμς , με τη Λιβ Ούλμαν στη θέση του σκηνοθέτη, μια συνεργασία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk