Η αντίσταση των «Νew Υork Τimes»

Βγάζω το καπέλο. Ναι, «βγάζω το καπέλο» θα πρέπει να σκέφτηκαν χιλιάδες αναγνώστες των «Νew Υork Τimes» διαβάζοντας στις 15 Φεβρουαρίου το μεγάλο άρθρο που ο Μαρκ Λέισι, ανταποκριτής της εφημερίδας στο Μεξικό, αφιέρωνε στον επενδυτή που ήρθε τον Δεκέμβριο του 2008 να βοηθήσει την εφημερίδα τους. Συνοδευόμενο από δύο μεγάλες φωτογραφίες, η μία εκ των οποίων ελάχιστα κολακευτική, το πορτρέτο του Κάρλος Σλιμ, «εκατομμυριούχου του Μεξικού ο οποίος εμπνέει ταυτοχρόνως τον θαυμασμό και την ανησυχία», αποτελούσε την πεμπτουσία της δημοσιογραφίας με τη σφραγίδα των «Νew Υork Τimes».

Βγάζω το καπέλο. Ναι, «βγάζω το καπέλο» θα πρέπει να σκέφτηκαν χιλιάδες αναγνώστες των «Νew Υork Τimes» διαβάζοντας στις 15 Φεβρουαρίου το μεγάλο άρθρο που ο Μαρκ Λέισι, ανταποκριτής της εφημερίδας στο Μεξικό, αφιέρωνε στον επενδυτή που ήρθε τον Δεκέμβριο του 2008 να βοηθήσει την εφημερίδα τους. Συνοδευόμενο από δύο μεγάλες φωτογραφίες, η μία εκ των οποίων ελάχιστα κολακευτική, το πορτρέτο του Κάρλος Σλιμ, «εκατομμυριούχου του Μεξικού ο οποίος εμπνέει ταυτοχρόνως τον θαυμασμό και την ανησυχία», αποτελούσε την πεμπτουσία της δημοσιογραφίας με τη σφραγίδα των «Νew Υork Τimes».

? Αρθρο -φωτιά
Εμπεριστατωμένη έρευνα, καυστικά ανέκδοτα, αποστασιοποίηση, στυλ, χιούμορ… Ο Μαρκ Λέισι διευκρίνιζε ότι ο Κάρλος Σλιμ είχε αρνηθεί να του παραχωρήσει συνέντευξη και δεν αποσιωπούσε τίποτε σχετικά με την τεράστια επιρροή του στον κόσμο των ΜΜΕ, την απέχθειά του για τις έρευνες γύρω από το πρόσωπό του, τη στρατιά δικηγόρων του που ασχολούνται με την παράκαμψη των νόμων αντιτράστ, τη μη χαρισματική προσωπικότητά του, ούτε βεβαίως την πρόσφατη επένδυσή του στους «Νew Υork Τimes»: 250 εκατ. δολάρια (192 εκατ. ευρώ), τα οποία πρόσφεραν στον μεγιστάνα όχι μόνο το κύρος μιας σχέσης με έναν εκδοτικό οργανισμό παγκοσμίου φήμης, αλλά και δικαίωμα προεγγραφής το οποίο του επιτρέπει, αν το επιθυμεί, να ανεβάσει το μερίδιό του σε 17% από το 6,9% που κατέχει σήμερα στην εταιρεία, η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, τον έχει ήδη κάνει να χάσει «δεκάδες εκατομμύρια».

Το ισορροπημένο αλλά κριτικό άρθρο δεν μπορεί να μη δυσαρέστησε τον ενδιαφερόμενο. «Πρόκειται για ένα πορτρέτο στην πιο καθαρή παράδοση των “Νew Υork Τimes” και απολύτως απαραίτητο» δηλώνει ο Αλεξ Τζόουνς, πρώην δημοσιογράφος της νεοϋορκέζικης εφημερίδας και συγγραφέας το 1999 ενός βιβλίου αναφοράς επάνω στο θέμα («Τhe Τrust: Τhe Ρrivate and Ρowerful Family Βehind Τhe “Νew Υork Τimes”»). Το μήνυμα, λέει, ήταν ξεκάθαρο: «Η θέση του κ.Σλιμ ως επενδυτή δεν επιφέρει καμία ευνοϊκή μεταχείριση. Το οικονομικό συμφέρον της εφημερίδας δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να επηρεάσει την πλήρη ανεξαρτησία της σύνταξής της».

? Προσλήψεις αντί απολύσεων

Ενα τμήμα του εντυπωσιακού ουρανοξύστη που κατασκευάστηκε στο Μανχάταν από τον Ρέντσο Πιάνο και στεγάζει τα νέα γραφεία των «Νew Υork Τimes» θα μισθωθεί με leasing

Μέσα στη μεγάλη κρίση που πλήττει τον αμερικανικό Τύπο οι «Νew Υork Τimes», οι οποίοι ιδρύθηκαν το 1851, παραμένουν περισσότερο από ποτέ ένα σύμβολο, αν όχι μια πυξίδα για τους αποπροσανατολισμένους δημοσιογράφους. Η συνέπειά τους καθησυχάζει τους λάτρεις των εφημερίδων, οι οποίοι ανήσυχοι μαθαίνουν καθημερινά το κλείσιμο ή την πώληση κάποιας τοπικής εφημερίδας, με τελευταία τη «San Francisco Chronicle» η οποία έχασε 50 εκατ. δολάρια το 2008. Η διατήρηση ακέραιου του συντακτικού προσωπικού (περίπου 1.300 άτομα) εκπλήσσει σε έναν τομέα όπου σημειώνονται αυστηρές περικοπές ακόμη και από τους μεγαλύτερους τίτλους: τον περασμένο χρόνο χάθηκαν περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες τους επόμενους μήνες.

Πανικόβλητοι οι δημοσιογράφοι κατακλύζουν το Διαδίκτυο με μαρτυρίες και προβληματισμούς γύρω από το επάγγελμά τους: αν πολλές μεγάλες αμερικανικές πόλεις δεν έχουν πια τοπικές εφημερίδες, ποιος θα καλύπτει τα όσα αφορούν την Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη, τα σχολεία, τις απάτες του δημοτικού συστήματος; Αν οι μεγάλες εφημερίδες αποδεκατίζονται, ποιος θα καλύψει το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τις καταστροφές της οικονομικής κρίσης και τα τεκταινόμενα στην Ουάσιγκτον;

«Ποιος;Μα φυσικά οι “Νew Υork Τimes”» λέει χαμογελώντας ο Μπιλ Γκρούσκιν, πρώην αρχισυντάκτης της «Wall Street Journal» και νυν ένας εκ των διευθυντών της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Παρά τις δύσκολες συνθήκες,αρνούνται την παραμικρή θυσία εις βάρος της ποιότητας και της ακεραιότητας.Παρά την κρίση,επιμένουν στο τεράστιο συντακτικό προσωπικό τους,στους ανταποκριτές τους,στην αρτιότητά τους.Εξακολουθούν να θέλουν να καλύψουν τον πλανήτη,να περιγράψουν την κοινωνία,τον πολιτισμό,τα βιβλία.Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη αντίσταση!» . Παρά τα χρέη της και την οικονομική ύφεση, η εφημερίδα αρνείται να κάνει υποχωρήσεις εις βάρος της ποιότητας της δημοσιογραφίας. Ενώ μάλιστα οι άλλοι απολύουν, αυτή εξακολουθεί να κάνει προσλήψεις και να προσπαθεί να ενισχύσει τον δικτυακό της τόπο.

? Μία θυσία και ένα στοίχημα
Η αντίσταση αυτή δεν εκπλήσσει όσους γνωρίζουν την παραδοσιακή αφοσίωση των ιδιοκτητών των «Νew Υork Τimes»- της οικογένειας Σουλτσμπέργκερ – στην εγκυρότητα και στη διεθνή αίγλη της εφημερίδας τους. «Θα ήταν αφελές να πιστέψει κανείς ότι η μείωση των εισοδημάτων τους είναι αδιάφορη» υπογραμμίζει ο Αλεξ Τζόουνς. «Ωστόσο η αφοσίωσή τους στη δημοσιογραφία είναι απόλυτη. Αντίθετα με άλλες οικογένειες (οι Μπάνκροφτ πούλησαν τη «Wall Street Journal» στον Ρούπερτ Μέρντοκ )

,αυτοί δεν θα υποκύψουν».

Απόδειξη το γεγονός ότι στις 19 Φεβρουαρίου το διοικητικό συμβούλιο του ομίλου ματαίωσε την καταβολή μερισμάτων στους μετόχους για να εξοικονομήσει 34,5 εκατ. δολάρια. Ενα μέτρο πρωτοφανές που ακολουθεί άλλες πρόσφατες θυσίες. Το 2008 τα διαφημιστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 14,2% και το σύνολο των χρεών της εταιρείας έφθασε στο 1,1 δισ. δολάρια. Οπως αποφασίστηκε, ένα τμήμα του εντυπωσιακού ουρανοξύστη που κατασκευάστηκε στο Μανχάταν από τον Ρέντσο Πιάνο και στεγάζει τα νέα γραφεία των «Νew Υork Τimes» θα μισθωθεί με leasing, ενώ η συμμετοχή (17,8%) του ομίλου στην ομάδα μπέιζμπολ Βoston Red Sox θα ρευστοποιηθεί.

«Να πώς,μαζί με το δάνειο του Σλιμ,θα δοθεί μια ανάσα στην εφημερίδα» εύχεται ο Ρίτσαρντ ΠέρεςΠένα , αρθρογράφος των media. «Οι “Νew Υork Τimes” ( στους οποίους ανήκει και η «Βoston Globe», επίσης προβληματική) πιστεύουν ότι οι περικοπές που γίνονται αλλού θα πλήξουν τις εφημερίδες,καθώς οι διαφημιζόμενοι δεν θα έχουν πλέον λόγο να επενδύσουν σε ένα προϊόν υποβαθμισμένο. Παράλληλα υπάρχουν οι αβεβαιότητες γύρω από την οικονομική κρίση αλλά και τη διαφήμιση στο Διαδίκτυο».

Το στοίχημα ήταν το εξής: να επενδύσει η εφημερίδα σε έναν δικτυακό τόπο με μεγάλη επισκεψιμότητα ο οποίος σιγά σιγά θα ακολουθούσε το χαρτί και θα συγκέντρω- νε όλο και περισσότερες διαφημίσεις. Η λογική του Διαδικτύου όμως δεν είναι η ίδια με του χαρτιού. Η διαφήμιση στο Ιnternet, η οποία για μεγάλο διάστημα αυξανόταν, φαίνεται να υποχωρεί. Παρά τα 20 εκατομμύρια εξατομικευμένων επισκεπτών τον μήνα, ο δικτυακός τόπος των «Νew Υork Τimes» αποφέρει μόλις 12% των εσόδων της εταιρείας. Κάθε αναγνώστης στο «χαρτί» αποφέρει πολύ περισσότερα από έναν επισκέπτη στο Διαδίκτυο.

«Κατ΄ αρχάς» εξηγεί ο ειδικός των ΜΜΕ Κεν Ντόκτορ, «η διαφήμιση καταβροχθίζεται από τις μηχανές αναζήτησης,όπως το Υahoo!και το Google». Δεύτερον, ο χρόνος που αφιερώνεται στην επίσκεψη της δικτυακής έκδοσης είναι πολύ λιγότερος από αυτόν που αφιερώνεται στην ανάγνωση της χάρτινης έκδοσης. Οι «Νew Υork Τimes» επένδυσαν πολύ στην ηλεκτρονική τους έκδοση και επιστρατεύοντας επιφανείς ειδικούς πέτυχαν ένα υποδειγματικό «πέρασμα» στο Διαδίκτυο χωρίς να θυσιάσουν τη δεοντολογία και τα παραδοσιακά τους πρότυπα.

Χαρτί ή Διαδίκτυο;

Η «πρώτη σελίδα» των «Νew Υork Τimes» στο Διαδίκτυο

Αν το χαρτί, όπως πιστεύουν πολλοί, είναι καταδικασμένο να πεθάνει, ποιος θα χρηματοδοτήσει τους δημοσιογράφους, τα γραφεία, τα ταλέντα, τις έρευνες, τα ταξίδια; Η διαφήμιση; Ποτέ, λένε οι ειδικοί. Οι δικτυακοί «Νew Υork Τimes» θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν μόνο το 20% του προσωπικού τους. Οι αναγνώστες; Αδύνατον! Εχουν πια μάθει εδώ και καιρό ότι το Διαδίκτυο είναι δωρεάν. Λοιπόν; Κανένας δεν ξέρει. Και αυτό είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό.

Ο Νταν Οκρεντ, πρώην υπεύθυνος δεοντολογίας και επαφής με το κοινό της εφημερίδας, επιμένει ότι το να ανοίγει κανείς ελεύθερο σε όλους έναν δικτυακό τόπο τόσο εξελιγμένο και δαπανηρό όσο αυτός των «Νew Υork Τimes» ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Ο Νταν Γκίλμορ, καθηγητής της Δημοσιογραφίας και μεγάλος γκουρού του Διαδικτύου, θεωρεί ότι το παραδοσιακό οικονομικό μοντέλο βρίσκεται σε αδιέξοδο και ζητεί από τους φοιτητές του να χρησιμοποιήσουν όλη την ενέργεια και τη δημιουργικότητά τους: «Το παιχνίδι είναι δικό σας. Γεννηθήκατε με το Ιnternet.Η λύση θα έρθει μόνο από εσάς».

Η έκπληξη έρχεται από τον Μάικλ Ρότζερς, κορυφαίο αναλυτή της επίδρασης της τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και στην κοινωνία και σύμβουλο των «Νew Υork Τimes»: «Είναι ευέλικτο,ανακυκλώσιμο,μεταφέρεται παντού και δεν καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα…Δεν είμαστε έτοιμοι,πιστέψτε με,να εγκαταλείψουμε το χαρτί!Εγώ του δίνω πολλά χρόνια ζωής!».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk