Και μαζί και χώρια

Τριγμοί στον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας, εν όψει εκλογών και εν μέσω κρίσης

Με τις εκλογές του φθινοπώρου να πλησιάζουν και τα κόμματα να ξεκινούν -έστω και άτυπα- την προεκλογική καμπάνια τους, ο μεγάλος συνασπισμός της Γερμανίας βρίσκεται ήδη υπό δοκιμασία. Η συναίνεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δείχνει να «εξατμίζεται», αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η συμμαχία θα κληθεί να ανανεωθεί μετά τις κάλπες.

Με τις εκλογές του φθινοπώρου να πλησιάζουν και τα κόμματα να ξεκινούν -έστω και άτυπα- την προεκλογική καμπάνια τους, ο μεγάλος συνασπισμός της Γερμανίας βρίσκεται ήδη υπό δοκιμασία.

Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η συναίνεση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δείχνει να «εξατμίζεται», αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η συμμαχία- που κυβερνά τη Γερμανία επί τριάμισι χρόνια- θα κληθεί να ανανεωθεί μετά τις κάλπες, αναφέρεται σε άρθρο του Spiegel.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών (SDU) της καγκελαρίου Μέρκελ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2006, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) βρίσκονται σε κατακόρυφη άνοδο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων της περασμένης Πέμπτης, το SDU συγκεντρώνει ποσοστό 32%, έναντι 27% των SPD. Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν χάσει ακριβώς 10 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητάς τους, που είχε καταγραφεί το Μάιο του 2005, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων μηνών.

Η προεκλογική περίοδος ξεκινά έστω και άτυπα και τα δύο μεγάλα κόμματα έρχονται αντιμέτωπα με μια διπλή πρόκληση: να αντιπαρατεθούν εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ενώ συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και παράλληλα να σκεφθούν την επόμενη ημέρα των εκλογών, όταν πιθανότατα θα κληθούν να σχηματίσουν εκ νέου κυβερνητικό συνασπισμό, δεδομένου του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου στη Γερμανία.

Ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας «περπατά» ήδη σε τεντωμένο σχοινί.

Στη διάρκεια μιας πολύωρης σύσκεψης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την περασμένη Τετάρτη, οι ηγέτες των συμμαχικών κομμάτων δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε τίποτα, παρά μόνο στην ανάγκη να περικοπούν τα μπόνους των «golden boys» της Γερμανίας.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, και υποψήφιος για την καγκελαρία με το SPD, βρέθηκε σε συγκέντρωση εργαζομένων της Opel, για να δηλώσει τη στήριξή του στον αγώνα τους. Πηγές προσκείμενες στον υπουργό Εξωτερικών δήλωσαν ότι δεν βρέθηκε εκεί στο πλαίσιο προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, το γεγονός είναι ενδεικτικό, ειδικά καθώς η Μέρκελ αργεί να λάβει αποφάσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει τρομάξει αρκετά τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της, με την πολιτική της για κρατικοποιήσεις τραπεζών.

Προς το παρόν, κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν έχει ξεκινήσει επισήμως προεκλογική εκστρατεία, κι αυτό διότι οι μεν Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να βιάζονται, αφού τα ποσοστά τους βρίσκονται σε συνεχή άνοδο, αφ’ ετέρου οι Χριστιανοδημοκράτες παραμένουν ψύχραιμοι, βλέποντας την Μέρκελ, προσωπικά, να συγκεντρώνει ποσοστό 48% ως καταλληλότερη για την καγκελαρία, έναντι 34% του αντιπάλου της Στάινμαγερ.

Σύντομα, όμως, η κατάσταση αυτή θα αλλάξει, καθώς οι δύο σύμμαχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι εν όψει της κάλπης, αλλά πιθανότατα και συνεργάτες ξανά στην ηγεσία της Γερμανίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk