Η Κεντροαριστερά γκρεμίζεται, οι «μικροί» αριστεροί ανεβαίνουν

ΡΩΜΗ Η τελευταία από τις δημοσκοπήσεις που σπανίως δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» εμφανίζει «βουτιά» της Κεντροαριστεράς και άνοδο των μικρών αριστερών κομμάτων. Κατά την άποψη των 1.000 πολιτών που ερωτήθηκαν, το Δημοκρατικό Κόμμα (ΡD), το οποίο μαζί με το Ριζοσπαστικό είχαν λάβει στις εκλογές 33%, σήμερα βρίσκεται στο 22% (και οι Ριζοσπάστες στο 1%). Στατιστικά, αν γίνονταν αύριο εκλογές, οι Δημοκρατικοί θα έχαναν έναν στους τρεις ψηφοφόρους τους. Με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει απραγματοποίητο όνειρο η ανάκτηση των ψηφοφόρων που είχαν προτιμήσει το κόμμα το 2008.

Η Κεντροαριστερά γκρεμίζεται,  οι «μικροί» αριστεροί ανεβαίνουν | tovima.gr

ΡΩΜΗ Η τελευταία από τις δημοσκοπήσεις που σπανίως δημοσιεύει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» εμφανίζει «βουτιά» της Κεντροαριστεράς και άνοδο των μικρών αριστερών κομμάτων.

Κατά την άποψη των 1.000 πολιτών που ερωτήθηκαν, το Δημοκρατικό Κόμμα (ΡD), το οποίο μαζί με το Ριζοσπαστικό είχαν λάβει στις εκλογές 33%, σήμερα βρίσκεται στο 22% (και οι Ριζοσπάστες στο 1%). Στατιστικά, αν γίνονταν αύριο εκλογές, οι Δημοκρατικοί θα έχαναν έναν στους τρεις ψηφοφόρους τους. Με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει απραγματοποίητο όνειρο η ανάκτηση των ψηφοφόρων που είχαν προτιμήσει το κόμμα το 2008. Ουσιαστική άνοδο εμφανίζουν η Ιταλία των Αξιών (ΙDV) και η Ενωση Χριστιανοδημοκρατών και Δημοκρατών του Κέντρου (UDC). Ελαφρά κάμψη εμφανίζει το πρώτο κόμμα Λαός της Ελευθερίας (ΡDL) του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι (από 37,4% έπεσε στο 36%), ανοδική πορεία έχει η Λέγκα του Βορρά (από 8,3% στο 9,5%) και ανάκαμψη η Ριζοσπαστική Αριστερά. Στις εκλογές του περασμένου Απριλίου τα αριστερά κομματίδια Κομμουνιστική Επανίδρυση (ΡRC), Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών (ΡDCΙ) και Πράσινοι είχαν συγκεντρώσει όλα μαζί 3%. Σήμερα, μετά τη διάσπαση του ΡRC, το Κίνημα για την Αριστερά του Νικόλα Βέντολα πιάνει 1%, η Δημοκρατική Αριστερά 2% και οι Πράσινοι 1,5%. Ολοι αυτοί, μαζί με τους Σοσιαλιστές του Ρικάρντο Νεντσίνι, πιάνουν ένα 6% που σημαίνει ότι, αν συνεργαστούν, ξεπερνούν το όριο και έχουν δυνατότητα να μπουν στη Βουλή.

Δυστυχώς δεν μπορούν να αισιοδοξήσουν ούτε ως σύνολο οι της Επανίδρυσης του Πάολο Φερέρο και οι Κομμουνιστές του Ολιβιέρο Ντιλιμπέρτο με το 2,5% και το 0,5% που συγκεντρώνουν αντίστοιχα. Αντιθέτως, η κεντρώα αντιπολίτευση παρουσιάζει συμπτώματα απογείωσης. Η Ενωση Κέντρου (UDC) του Πιερ Φερντινάντο Καζίνι περνά από το 5,6% στο 8%. Ιδιο ποσοστό συγκεντρώνει και η Ιταλία των Αξιών του Αντόνιο ντι Πιέτρο.

Δεξιότερα, ο Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι παραμένει πρώτο κόμμα με 36% παρουσιάζοντας ελαφρά κάμψη (τον Απρίλιο είχε 37,4%). Το 1,4% που έχασε πηγαίνει στη Λέγκα του Βορρά, η οποία βλέπει το 8,3% των εκλογών ανεβασμένο στο 9,5%. Ηπια καθίζηση παρουσιάζει το Κίνημα για την Αυτονομία του Ραφαέλε Λομπάρντο (ΜΡΑ) (από 1,1% στο 1%) και εντονότερη το κόμμα Η Δεξιά του Φραντσέσκο Στοράτσε (από 2,5% στο 2%).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk