Οι μαφιόζικες ανατινάξεις επιχειρηματιών- που παραπέμπουν σε τεχνικές ρωσικής μαφίας- και οι κατά παραγγελία δολοφονίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Λίγες ώρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 36χρονου υπαρχιφύλακα Μιχάλη Σπανουδάκη
στη Νίκαια από ληστή τράπεζας, άγνωστοι εκτέλεσαν στην Κυψέλη έναν 31χρονο και χθες νωρίς το πρωί εξερράγη αυτοκίνητο τη στιγμή που το έβαζε μπροστά 62χρονος επιχειρηματίας στη Βούλα, ο οποίος είχε γίνει στόχος ανάλογης επίθεσης
και το 2004, ενώ νωρίς το μεσημέρι άγνωστος πυροβόλησε στο κεφάλι και τραυμάτισε σοβαρά 37χρονο στην οδό Νικολάου Τρυπιά και Μαγνησίας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κοινό στοιχείο της εκτέλεσης του αστυνομικού και της ανατίναξης είναι ότι συνέβησαν σε
απόσταση αναπνοής από δημοτικά σχολεία και από θαύμα δεν τραυματίστηκε κάποιο παιδί. Ολα αυτά δείχνουν ότι οι κακοποιοί δρουν μέρα μεσημέρι εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να περιορίσει στοιχειωδώς τη δράση τους.

Βομβιστική επίθεση που σκόρπισε τον… τρόμο ακόμη και στις τάξεις των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής είναι αυτή που σημειώθηκε περίπου στις 9 το πρωί στη Βούλα. Αγνωστοι είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό υψηλής τεχνολογίας στο αυτοκίνητο, τύπου τζιπ, ενός 63χρονου εισαγωγέα ρούχων από τη Βραζιλία που ήταν παρκαρισμένο στην οδό Βαλαωρίτου 27 στη Βούλα. Το αυτοκίνητο ανατινάχθηκε τη στιγμή που ο επιχειρηματίας πήγε ν΄ ανοίξει τη μηχανή του αυτοκινήτου. Εξαρτήματα του αυτοκινήτου έπεσαν στο προαύλιο αλλά και στα τζάμια των αιθουσών δημοτικού σχολείου που βρίσκεται απέναντι από το σημείο της επίθεσης, χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί κανένα παιδί ή δάσκαλος που εκείνη την ώρα ήταν μέσα στις τάξεις. Ο 63χρονος μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος στα πόδια, στο πρόσωπο και σε διάφορα σημεία του σώματός του στο Ασκληπιείο της Βούλας. Οι γιατροί έδιναν ως αργά χθες το βράδυ μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, ενώ αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν ένα πόδι του.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2004 είχε εντοπισθεί εκρηκτικός μηχανισμός στην πιλοτή της πολυκατοικίας όπου διέμενε ο εισαγωγέας των ρούχων. Τότε την ανάκριση γι΄ αυτή την υπόθεση είχε αναλάβει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής όπου είχε κληθεί να καταθέσει ο εισαγωγέας των ρούχων, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει αν και από ποιον δεχόταν απειλές. Μάλιστα τότε είχαν διατυπωθεί εικασίες ότι ίσως η τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού έγινε κατά λάθος και ο στόχος πιθανόν να ήταν άλλος. Τώρα όμως οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο γιατί ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έγινε στόχος μιας οργανωμένης εγκληματικής ενέργειας και γιατί οι άγνωστοι βομβιστές επανήλθαν ύστερα από σχεδόν πέντε χρόνια.

Τους αστυνομικούς έχει προβληματίσει ο τρόπος παγίδευσης του αυτοκινήτου και ενεργοποίησης της βόμβας που φαίνεται να είχε συνδεθεί με τη μίζα του αυτοκινήτου. Πρόκειται για μέθοδο που χρησιμοποιείται συνήθως από μαφίες του ανατολικού μπλοκ και κυρίως στη Ρωσία, στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα είχε σημειωθεί άλλη μία τέτοιου τύπου βομβιστική επίθεση, στην Κρήτη στις 18 Φεβρουαρίου 1997, με στόχο τον τότε διευθυντή Ασφαλείας Ηρακλείου κ. Κ.Σολδάτο. Από την έκρηξη είχε τραυματισθεί σοβαρά η σύζυγός του.

Ακόμη, μέλη της «μαφίας της Ηλιούπολης» είχαν προχωρήσει σε έξι- επτά βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα με στόχους τους ποινικούς Ν.Γρηγοράκο , Ν.Σωτηρόπουλο και άλλους. Τότε όμως αυτές οι βόμβες ενεργοποιούνταν με τηλεχειρισμό και όχι μέσω της μίζας του αυτοκινήτου.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνουν έντρομοι ότι τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται ένας νέος κατασκευαστής βομβών υψηλής τεχνολογίας, που εκτελεί εντολές συμμοριών της νύχτας ή ακόμη και αλλοδαπών κακοποιών. Ο φόβος των αστυνομικών είναι ότι με τον ίδιο τρόπο μπορεί να παγιδευθούν τα αυτοκίνητα και άλλων ιδιωτών σε έναν νέο ατέλειωτο κύκλο του αίματος. Σημειώνεται ότι πριν από 15 ημέρες η Ασφάλεια Αττικής είχε συντάξει δικογραφία εναντίον ενός 48χρονου έλληνα ποινικού τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για τις βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί την τελευταία διετία με στόχους νυχτερινά κέντρα, καταστήματα κτλ.,

ύστερα από εντολές που του έδιναν διάφοροι «νονοί» της Αττικής. Ωστόσο τώρα διαπιστώνεται ότι, μέσα σε λίγες ημέρες, βρέθηκε ένας νέος κατασκευαστής βομβών με ακόμη μεγαλύτερες τεχνικές δυνατότητες.

Oπροβληματισμός των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. μεγαλώνει από τη μαφιόζικη εκτέλεση 31χρονου, το μεσάνυχτα της Παρασκευής στη διασταύρωση των οδών Νάξου και Λέσβου στην Κυψέλη. Δύο άτομα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πλησίασαν τον 31χρονο τη στιγμή που είχε αποβιβαστεί από το αυτοκίνητό του και κατευθυνόταν στο σπίτι του. Ξαφνικά ο συνοδηγός κατέβηκε από το δίκυκλο και τον πυροβόλησε τουλάχιστον τρεις φορές, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά. Στη συνέχεια οι δράστες ετράπησαν σε φυγή στα στενά της περιοχής. Λίγο αργότερα ο 31χρονος κατά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στον Ερυθρό Σταυρό υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο 31χρονος φαίνεται να είχε λευκό ποινικό μητρώο. Στο παρελθόν είχε προσαχθεί δύο φορές από αστυνομικούς της Δίωξης Εκβιαστών για ενδεχόμενη συνεργασία του με ανθρώπους της νύχτας αλλά και με ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, χωρίς όμως να αποδειχθεί οτιδήποτε εις βάρος του. Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η δολοφονία του να σχετίζεται με ξεκαθάρισμα λογαριασμών Ελλήνων αλλά και αλλοδαπών που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και με ένα επεισόδιο που είχε σημειωθεί λίγη ώρα πριν από τη δολοφονική επίθεση εναντίον του σε κατάστημα στην Κυψέλη.

Πάνω από δέκα επιθέσεις σε έναν μήνα
Τουλάχιστον 10 ανθρωποκτονίες και απόπειρες δολοφονίας έχουν συμβεί μέσα σε έναν μήνα στην Αττική.

Τα πιο «αιματηρά» περιστατικά:

* Στις 3 Φεβρουαρίου 44χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στην οδό Αριστοτέλους στην Ηλιούπολη. Εφερε πολλά τραύματα στον θώρακα και στην πλάτη από μαχαίρι.

* Στις 5 Φεβρουαρίου κάτω από τη γέφυρα των ΗΣΑΠ στα Πευκάκια άγνωστοι «γάζωσαν» αυτοκίνητο με απολογισμό έναν νεκρό αλλοδαπό και έναν τραυματία, τον 46χρονο Ζαχαρία Βιβιλάκη, ο οποίος έχει απασχολήσει στο παρελθόν για εκβιασμούς και άλλα αδικήματα.

* Στις 7 Φεβρουαρίου πολύ κοντά σε χωματερή στο Κορωπί βρέθηκε το πτώμα 20χρονου και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο θάνατός του προήλθε από ασφυξία.

* Στις 17 Φεβρουαρίου μέσα σε σπίτι στην οδό Ιθώμης στη Σαλαμίνα βρέθηκε νεκρή μια 76χρονη καλόγρια του Παλαιού Ημερολογίου. Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε δεμένη και φιμωμένη και ο θάνατός της προήλθε από ασφυξία.

* Στις 18 Φεβρουαρίου ένας 46χρονος που ασχολείται με ιχθυοκαλλιέργειες δέχθηκε ένοπλη επίθεση από δύο άτομα τη στιγμή που έμπαινε στο σπίτι του στην Ανάβυσσο Αττικής. * Στις 23 Φεβρουαρίου στη Νίκαια άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν 29χρονο αλλοδαπό.

* Στις 26 Φεβρουαρίου βρέθηκαν νεκροί μέσα σε διαμέρισμα στην οδό Κισσάβου 4-6 στο Χαλάνδρι ένας 48χρονος αστρολόγος και μια 38χρονη ομογενής που ασχολούνταν με την προώθηση καλλυντικών. Και οι δύο έφεραν τραύματα από πυροβόλο όπλο.

* Στις 5 Μαρτίου κακοποιός εκτελεί εν ψυχρώ τον 36χρονο υπαρχιφύλακα Μιχάλη Σπανουδάκη στη Νίκαια, ο οποίος τον καταδίωκε έπειτα από ένοπλη ληστεία που είχε διαπράξει σε τράπεζα.