ΒΟΛΟΣ

Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση

Αυξημένες συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων στην περιοχή του λιμανιού στον Βόλο ανίχνευσαν επιστήμονες του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ειδικότερα, εντόπισαν υψηλά επίπεδα 14 βαρέων μετάλλων και ιχνοστοιχείων σε δείγματα αέρα από τη συνοικία των Παλιών Βόλου. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποδίδεται κατά 20,2% στη φορτοεκφόρτωση σκραπ (κομμάτια σιδήρου που χρησιμοποιούνται στη χαλυβουργία) και κατά 17,2% στην κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων εντός του λιμανιού και γύρω από αυτό.

Στα ύψη η ατμοσφαιρική ρύπανση | tovima.gr

Αυξημένες συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων στην περιοχή του λιμανιού στον Βόλο ανίχνευσαν επιστήμονες του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ειδικότερα, εντόπισαν υψηλά επίπεδα 14 βαρέων μετάλλων και ιχνοστοιχείων σε δείγματα αέρα από τη συνοικία των Παλιών Βόλου. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποδίδεται κατά 20,2% στη φορτοεκφόρτωση σκραπ (κομμάτια σιδήρου που χρησιμοποιούνται στη χαλυβουργία) και κατά 17,2% στην κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων εντός του λιμανιού και γύρω από αυτό. Στη ρύπανση συμμετέχουν ακόμη η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, η σκόνη του δρόμου, η καύση των σκουπιδιών και η κυκλοφορία των καταλυτικών αυτοκινήτων. Η έρευνα ανατέθηκε από τη Νομαρχία Μαγνησίας στο ΑΠΘ έπειτα από διαμαρτυρίες κατοίκων και εργαζομένων στην περιοχή οι οποίοι έκαναν λόγο για αυξημένα κρούσματα ασθενειών.

Απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα άλλης έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αποκάλυψε στατιστικά σημαντική συσχέτιση καρδιαγγειακών παθήσεων και αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Τις επόμενες ημέρες ο νομάρχης κ. Απ.Παπατόλιας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) κ. Π.Σούρλα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ενσωμάτωσης των μέτρων που προτείνει το ΑΠΘ στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία του λιμανιού η οποία πρόκειται να κατατεθεί από τον ΟΛΒ στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk