Με δρακόντεια μέτρα στο ΣτΕ η δίκη για τον Βοτανικό

Μέσα σε ήρεμο κλίμα και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας διεξήχθη ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας η δίκη για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στον Ελαιώνα κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού από την εταιρεία Μπάμπης Βωβός. Η δικαστική αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, τόσο από νομικούς όσο και από οπαδούς του Παναθηναϊκού αλλά και κατοίκους των Αθηνών. Μεταξύ του ακροατηρίου ήταν και ο κ. Μπάμπης Βωβός, ο οποίος παρακολούθησε όλη την ακροαματική διαδικασία.

Με δρακόντεια μέτρα στο ΣτΕ  η δίκη για τον Βοτανικό | tovima.gr

Μέσα σε ήρεμο κλίμα και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας διεξήχθη ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας η δίκη για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στον Ελαιώνα κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού από την εταιρεία Μπάμπης Βωβός.

Η δικαστική αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη, τόσο από νομικούς όσο και από οπαδούς του Παναθηναϊκού αλλά και κατοίκους των Αθηνών. Μεταξύ του ακροατηρίου ήταν και ο κ. Μπάμπης Βωβός, ο οποίος παρακολούθησε όλη την ακροαματική διαδικασία.

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δόθηκε μάχη μεταξύ των δικηγόρων όλων των πλευρών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν όλα τα νομικά επιχειρήματα που είχαν στη φαρέτρα τους.

Κατηγορηματικός ήταν ο σύμβουλος Επικρατείας κ. Σπ. Μαρκάτης, ο οποίος στην 77σέλιδη εισήγησή του πρότεινε να γίνει δεκτή η αίτηση των 130 κατοίκων του Ελαιώνα που ζητούν να μην κατασκευαστεί το εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάτη, ο νόμος 3481/2008 που προβλέπει την ανέγερση του εμπορικού κέντρου είναι αντίθετος στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική νομοθεσία αλλά και στο Σύνταγμα. Ο σύμβουλος Επικρατείας τόνισε ότι η κατασκευή του εμπορικού κέντρου είναι αντίθετη σε κοινοτικές οδηγίες. Μία από αυτές τις οδηγίες που παραβιάστηκε προβλέπει ότι η πολιτεία έχει την υποχρέωση πριν από κάθε μεγάλο έργο να γίνονται εκτιμήσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα επιφέρει το έργο. Ακόμη, άλλη δεύτερη οδηγία, προσέθεσε ο κ. Μαρκάτης, προβλέπει ότι πριν από την ψήφιση του Ν. 3481/2006 έπρεπε να γίνει ενημέρωση του κοινού ώστε να υπάρχει δυνατότητα υποβολής ενστάσεων τόσο ως προς την υπόδειξη εναλλακτικών λύσεων όσο και ως προς τη διατύπωση προτάσεων σχετικά με τη θέση και τον τρόπο κατασκευής του εμπορικού κέντρου. Οι συνήγοροι των 130 κατοίκων του Βοτανικού που ξεκίνησαν τη δικαστική διένεξη χαρακτήρισαν αντισυνταγματική τη νομοθετική ρύθμιση για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου, το οποίο, κατά τους ισχυρισμούς τους, δεν συνδέεται με την κατασκευή του γηπέδου.

Οι δικηγόροι του Παναθηναϊκού υποστήριξαν ότι είναι ανέφικτη η κατασκευή του γηπέδου χωρίς το εμπορικό κέντρο. Και τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας της διπλής ανάπλασης (Βοτανικός- Λεωφόρος Αλεξάνδρας), η οποία έχει καθυστερήσει εδώ και 21 χρόνια. Μάλιστα χαρακτήρισαν τη διπλή ανάπλαση πρωτότυπο σχέδιο το οποίο δεν εμπίπτει στις δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Εργο ζωής για την Αθήνα» χαρακτήρισαν οι δικηγόροι του Δήμου Αθηναίων τη διπλή ανάπλαση, η οποία αποτελεί λύση για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι της εταιρείας του κ. Βωβού τόνισαν ότι από τη μη κατασκευή του εμπορικού κέντρου προσβάλλεται βάναυσα η ιδιοκτησία της. Δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει εφαρμογή η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται διπλή ανάπλαση» τόνισε ο νομικός εκπρόσωπος του Δημοσίου και σημείωσε ότι την κατασκευή του γηπέδου την έχει ζητήσει και η FΙFΑ με επιστολές της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk