Ο κ. Γ.Μπαμπινιώτης δίνει το στίγμα του εν όψει της έναρξης του διαλόγου για την Παιδεία

Το στίγμα των προθέσεών του εν όψει της έναρξης του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία έδωσε το Σάββατο σε εκδήλωση του Τομέα Παιδείας του ΠαΣοΚ ο καθηγηγής κ. Γ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής του αναβαθισμένου Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ).

Στίγμα των ιδεών του εν όψει της έναρξης του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία έδωσε το Σάββατο σε εκδήλωση του Τομέα Παιδείας του ΠαΣοΚ ο καθηγηγής κ. Γ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής του αναβαθισμένου Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ).

Λαμβάνοντας τον λόγο στην εκδήλωση ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε ότι «εμένα προσωπικά με βολεύει η θέση του κ. Σπηλιωτόπουλου για tabula rasa», εξηγώντας ότι δεν θα επιθυμούσε να του δοθεί μια έτοιμη κατεύθυνση και σε ορισμένο χρονικό διάστημα να του ζητούνταν να παραδώσει μια πρόταση.

Ο κ. Μπαμπινιώτης αναφέρθηκε στην υπερδιόγκωση του φοιτητικού πληθυσμού, την «αντικατάσταση» του σχολείου από το φροντιστήριο, την «καχυποψία» της κοινωνίας απέναντι στον εκπαιδευτικό, την αποστήθιση και την απουσία δυνατότητας να συμμετέχουν τα πανεπιστήμια στην επιλογή των φοιτητών τους, χαρακτηρίζοντάς τα παραδείγματα «στρέβλωσης».

Σχετικά με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ο κ. Μπαμπινιώτης πρότεινε την «απελευθέρωση» του λυκείου από τις εξετάσεις, «τουλάχιστον σε κάποιες τάξεις, ώστε να είναι αυτόνομο και όχι προπαρασκευαστικό», την «αναβάθμισή» του και την «αναμόρφωσή» του με αλλαγή του ρόλου του διδάσκοντος.

Παράλληλα, πρότεινε την εισαγωγή «μορφωτικών στόχων», ώστε να μην είναι οι εκπαιδευτικοί «δέσμιοι» της διδακτέας ύλης και των αναλυτικών προγραμμάτων.

Η επιδίωξη της ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά με κλίμακα και αίσθηση της πραγματικότητας είναι το ζητούμενο, σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήλωσε σχετικά με το σύστημα επιλογής στα πανεπιστήμια ότι όσο υπάρχουν εξετάσεις είναι ανάγκη να υπάρξει ένας «εθνικός εξεταστικός φορέας».

Ο κ. Μπαμπινιώτης πρότεινε οι εξετάσεις να βασίζονται σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και να έχει τη δυνατότητα ο μαθητής να δίνει τις εξετάσεις τέσσερις φορές τον χρόνο, κάθε τρεις μήνες, ώσπου να πετύχει τη βαθμολογία που θέλει. «Πρέπει να αποεθνικοποιηθούν οι εξετάσεις ως γεγονός και να γίνουν προσωπική υπόθεση του μαθητή» ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι «ίσως χρειάζεται μια συναίνεση για το ποιος θα είναι ο ορίζοντας της εφαρμογής κάποιων στόχων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk