Κρίσιμη η σύνοδος των πρυτάνεων στο Καρπενήσι

Κρίση στις σχέσεις υπουργείου Παιδείας και πανεπιστημίων είναι πιθανόν να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια της συνόδου των πρυτάνεων που ξεκίνησε χθες στο Καρπενήσι. Εκπρόσωποι των ΑΕΙ έκαναν λόγο χθες για φήμες που θέλουν τον υπουργό Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο να κάνει πίσω στις αλλαγές που ζητούν τα πανεπιστήμια στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται για τους πρυτάνεις των ΑΕΙ «κίνηση πολέμου». Την ίδια στιγμή όμως επανέρχονται κρίσιμα ζητήματα για την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως για παράδειγμα το αίτημα της αναγνώρισης ενός τίτλου «μάστερ» στις πενταετείς πολυτεχνικές σπουδές που θέτει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Κρίσιμη η σύνοδος των πρυτάνεων στο Καρπενήσι | tovima.gr

Κρίση στις σχέσεις υπουργείου Παιδείας και πανεπιστημίων είναι πιθανόν να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια της συνόδου των πρυτάνεων που ξεκίνησε χθες στο Καρπενήσι. Εκπρόσωποι των ΑΕΙ έκαναν λόγο χθες για φήμες που θέλουν τον υπουργό Παιδείας κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο να κάνει πίσω στις αλλαγές που ζητούν τα πανεπιστήμια στον νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται για τους πρυτάνεις των ΑΕΙ «κίνηση πολέμου».

Την ίδια στιγμή όμως επανέρχονται κρίσιμα ζητήματα για την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως για παράδειγμα το αίτημα της αναγνώρισης ενός τίτλου «μάστερ» στις πενταετείς πολυτεχνικές σπουδές που θέτει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Ηδη ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κ. Μουτζούρης έκανε χθες σκληρή δήλωση σχολιάζοντας το θέμα του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία. «Η διεξαγωγή ενός αξιόπιστου διαλόγου σε εθνικό επίπεδο για την επίλυση ενός σημαντικού θέματος και τη χάραξη ακολουθητέας στρατηγικής προϋποθέτει την ισότιμη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών, τον καθορισμό στόχων, την ύπαρξη καλών προθέσεων από όλους τους συμμετέχοντες, τη βούληση όλων να αποδεχθούν τα πορίσματα, τη διάθεση από την πολιτεία των απαιτουμένων μέσων, οικονομικών και άλλων, για την υλοποίηση των προτάσεων» δήλωσε ο κ. Μουτζούρης. «Ενας εθνικός διάλογος για την Παιδεία κινδυνεύει να εκτροχιαστείαν δεν πληρούται έστω και μία από τις προϋποθέσεις» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της συνόδου των πρυτάνεων ΑΕΙ θα συζητηθούν τα προβλήματα στις υποδομές και η έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν πολλά ιδρύματα της χώρας, τα θέματα των τετραετών προγραμματισμών τους με την πολιτεία, ενώ θα κατατεθεί και η πρόταση των διοικήσεων των πανεπιστημίων για το εξεταστικό σύστημα της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk