ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Οι τολμηρές ιδέες της κρίσης

Ενώ οι οικονομίες περνούν δραματικές ώρες και οι απώλειες στα χρηματιστήρια έχουν λάβει ιστορικές διαστάσεις καθώς παραδοσιακές εταιρείες-κολοσσοί που ως πρόσφατα κυριαρχούσαν στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη καταρρέουν, τα πράγματα μάλλον δεν θα είναι ίδια όταν (με το καλό) η κρίση θα λάβει τέλος, χωρίς (ελπίζουμε) να αφήσει πίσω της μόνο το χάος. Η Citigroup, π.χ., η οποία απολάμβανε ως πρόσφατα κεφαλαιοποίηση 277,2 δισ. δολαρίων, η οποία την κατέτασσε στην πρώτη θέση της …

Οι τολμηρές  ιδέες της κρίσης | tovima.gr

Ενώ οι οικονομίες περνούν δραματικές ώρες και οι απώλειες στα χρηματιστήρια έχουν λάβει ιστορικές διαστάσεις καθώς παραδοσιακές εταιρείες-κολοσσοί που ως πρόσφατα κυριαρχούσαν στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη καταρρέουν, τα πράγματα μάλλον δεν θα είναι ίδια όταν (με το καλό) η κρίση θα λάβει τέλος, χωρίς (ελπίζουμε) να αφήσει πίσω της μόνο το χάος.

Η Citigroup, π.χ., η οποία απολάμβανε ως πρόσφατα κεφαλαιοποίηση 277,2 δισ. δολαρίων, η οποία την κατέτασσε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας των τραπεζών παγκοσμίως, βρέθηκε σήμερα στην 184η θέση, πίσω από τη μαλαισιανή Βumiputra- Commerce Ηoldings και την τουρκική Αkbank, από την οποία μάλιστα είχε εξαγοράσει το 20% λίγο καιρό προτού αρχίσει η κάτω βόλτα των αγορών.

Αν και η κρίση δείχνει να έχει ακόμη πολύ δρόμο, όταν κάποιοι τολμούν να καταθέσουν μια πρόβλεψη αναφορικά με το ποιες μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν στον επόμενο ανοδικό κύκλο, οφείλουμε τουλάχιστον να τις παρουσιάσουμε.

Σύμφωνα με την ΗSΒC plc, λοιπόν, από τις ΗΠΑ θα είναι οι Wal Μart, Ρrocter & Gamble, ΜcDonalds, Walt Disney, ColgateΡalm, Coca-Cola, Μonsanto, JΡ Μorgan, Βank of Αmerica, Schering-Ρlough, Αmgen, Ρfizer, Μerck, Wyeth, Johnson & Johnson, General Εlectric, Caterpillar, 3Μ, Schlumberger, Εxxon Μobil, Οracle, Μicrosoft, Cisco Systems και η Εxelon.

Από την Ασία οι Samsung Εlectronics, Li & Fung, Canon, ΙCΒC, China Steel, Sinopec, ΖΤΕ, ΤSΜC, Νintendo και Ιnfosys Τechnologies, ενώ από την Ευρώπη οι Τesco, Νestle, LVΜΗ, Diageo, Βanco Santander, ΑΧΑ, Roche, Fresenius Μed. Care, Siemens, Rolls-Royce, ΒΡ, ΒΗΡ Βilliton, Vodafone, Τelefonica, ΕDF και Ε Οn.

Οι τίτλοι αυτοί συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά των αποκαλούμενων «Νifty Fifty» μετοχών που κυριάρχησαν τη δεκαετία του ΄60 και στις αρχές της δεκαετίας του ΄70. Πρόκειται στην ουσία για μετοχές εταιρειών που εξαρτώνται στον μέγιστο βαθμό από τις διεθνείς πωλήσεις τους. Κατά αναλογία, δηλαδή, οι περισσότερο διεθνοποιημένες επιχειρήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου θα μπορούσαν να είναι και οι πιθανοί νικητές της επόμενης ημέρας.

Καθώς οι μετοχές καταρρέουν, τα παραπάνω έχουν τη μορφή της παρουσίασης μιας ιδέας, δεδομένου ότι σήμερα δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς ικανοποιητικά τόσο το οικονομικό όσο και το επιχειρηματικό σκηνικό των χρόνων που έρχονται.

mantik@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk