Πολύμηνες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις δανείων

Την επίσπευση όλων των διαδικασιών εξέτασης, αξιολόγησης, έγκρισης και υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο όλων των κατάλληλων επενδυτικών σχεδίων ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά τη διαπίστωση ότι παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που οι επενδύσεις θα έπρεπε να τρέχουν. Επιτάχυνση των διαδικασιών ζήτησε επίσης ο κ. Παπαθανασίου και για τη νέα προκήρυξη που αφορά την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων που επίσης καθυστερεί μήνες και δήλωσε ότι οι ενισχύσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις αποτελούν άμεση προτεραιότητα.

Πολύμηνες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις δανείων | tovima.gr

Την επίσπευση όλων των διαδικασιών εξέτασης, αξιολόγησης, έγκρισης και υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο όλων των κατάλληλων επενδυτικών σχεδίων ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά τη διαπίστωση ότι παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που οι επενδύσεις θα έπρεπε να τρέχουν. Επιτάχυνση των διαδικασιών ζήτησε επίσης ο κ. Παπαθανασίου και για τη νέα προκήρυξη που αφορά την ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων που επίσης καθυστερεί μήνες και δήλωσε ότι οι ενισχύσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις αποτελούν άμεση προτεραιότητα. Κάποιοι επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν ότι ενώ έχουν υποβάλει αιτήσεις για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων από τον περασμένο Οκτώβριο, δεν έχουν ακόμη λάβει την απαραίτητη έγκριση. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς υποστηρίζουν ότι οι αιτήσεις τους με όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπουν οι νόμοι έχουν υποβληθεί από τον περασμένο Αύγουστο. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που το υπουργείο Οικονομίας καθυστερεί τόσο πολύ την εξέταση των φακέλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, από τα 1.600 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί από την 1.1.2008 έως σήμερα έχουν αξιολογηθεί τα 700. Υπό «φυσιολογικές συνθήκες» θα έπρεπε να έχουν αξιολογηθεί και να έχουν εγκριθεί ή να έχουν απορριφθεί όλες – πλην εκείνων που έχουν υποβληθεί «τώρα τελευταία». Ωστόσο οι καθυστερήσεις που καταγράφονται αιτιολογούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας. Ειδικότερα τις αποδίδουν κυρίως στα εξής γεγονότα:

▅ Πρώτον, στο γεγονός ότι υποβλήθηκαν για αξιολόγηση εκτάκτως περισσότεροι από 300 φάκελοι επιχειρηματιών από τις πυρόπληκτες περιοχές και ότι σε αυτές τις αιτήσεις δόθηκε απόλυτη προτεραιότητα με στόχο να αποκατασταθούν οι ζημιές κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η αξιολόγηση είχε αρχίσει προτού ακόμη υποβληθούν όλα τα δικαιολογητικά.

▅ Δεύτερον, στο ότι ο νόμος παρέχει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας ένα χρονικό διάστημα δύο μηνών, με δυνατότητα παράτασης ενός ακόμη μήνα, για να αξιολογήσουν την υποβληθείσα πρόταση. Υποστηρίζεται πάντως ότι, έστω και αν το διάστημα είχε καθορισθεί για παράδειγμα στον έναν μήνα, δεν θα ήταν δυνατή η αξιολόγηση λόγω ανεπάρκειας (ως προς τον αρθμό) του προσωπικού.

▅ Τρίτον, στο ότι ούτως ή άλλως δεν επαρκεί το προσωπικό που ασχολείται με την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων. Το προσωπικό δεν ξεπερνά τα 35 άτομα, τα οποία τώρα καλούνται να εργαστούν ακόμη περισσότερο.

Πέραν όμως των ανωτέρω, φαίνεται ότι καθυστερήσεις παρατηρούνται και στο χρονικό διάστημα που χρειάζεται να εγκριθούν- τελική έγκριση- τα επενδυτικά σχέδια από την Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή.

Εν τω μεταξύ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ως 50 εργαζομένους) θα μπορούν με τα σημερινά δεδομένα να υποβάλλουν αιτήσεις για ενισχύσεις μέσω νέας προκήρυξης στις αρχές Μαΐου. Προηγουμένως ως το τέλος Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης. Υπενθυμίζεται ότι η νέα προκήρυξη θα αφορά όλους τους κλάδους (μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός, παροχή υπηρεσιών), ο ενισχυόμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δεν θα υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ και το ποσοστό επιχορήγησης θα ανέρχεται ως το 60% του προϋπολογισμού της επένδυσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk