Ιδανική περίοδος για εξαγορές από τον ΟΠΑΠ, δηλώνει η διοίκηση

H περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για να δρομολογήσουμε τη γεωγραφική επέκταση του ΟΠΑΠ και εκτός Ελλάδος, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων του οργανισμού κ. Χρ.Χατζηεμμανουήλ σε συνάντηση με δημοσιογράφους εξηγώντας ότι ο συνδυασμός υψηλής ρευστότητας του ΟΠΑΠ με τις χαμηλές αποτιμήσεις των δυνητικών στόχων εξαγοράς φέρνουν την ελληνική λοταρία σε πλεονεκτική θέση. Διευκρίνισε ότι η γεωγραφική επέκταση του ΟΠΑΠ θα πρέπει να γίνει σε όμορες χώρες με στόχο την εξαγορά λοταριών και όχι εταιρειών στοιχημάτων.

H περίοδος που διανύουμε είναι ιδανική για να δρομολογήσουμε τη γεωγραφική επέκταση του ΟΠΑΠ και εκτός Ελλάδος, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων του οργανισμού κ. Χρ.Χατζηεμμανουήλ σε συνάντηση με δημοσιογράφους εξηγώντας ότι ο συνδυασμός υψηλής ρευστότητας του ΟΠΑΠ με τις χαμηλές αποτιμήσεις των δυνητικών στόχων εξαγοράς φέρνουν την ελληνική λοταρία σε πλεονεκτική θέση. Διευκρίνισε ότι η γεωγραφική επέκταση του ΟΠΑΠ θα πρέπει να γίνει σε όμορες χώρες με στόχο την εξαγορά λοταριών και όχι εταιρειών στοιχημάτων. Γι΄ αυτό άλλωστε ο ΟΠΑΠ είναι στη short list για τη διεκδίκηση της τουρκικής λοταρίας Μilli Ριyango, για την οποία είπε ότι «θα κινηθούμε προσεκτικά και δεν θα ξοδέψουμε αλόγιστα χρήματα μόνο και μόνο για να πούμε ότι κάναμε μια εξαγορά».

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση του μισθού του κατά 42% «ανταποκρινόμενος στις προτροπές του Πρωθυπουργού» . Ο κ. Χατζηεμμανουήλ αμείβεται με 220.000 ευρώ ετησίως μεικτά και λαμβάνει αυτόν τον μισθό για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου που κατέχει ενώ στην προηγούμενη διοίκηση οι θέσεις αυτές υπηρετούνταν από δύο πρόσωπα με αποτέλεσμα να υπάρχουν και δύο μισθοί. Οπως εξήγησε ο κ. Χατζηεμμανουήλ, το 42% προκύπτει από το ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο (34%) και οι έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί (8%) λέγοντας ότι με την κίνησή του αυτή θέλει να απαλλάξει πλήρως από τις αμοιβές του το ελληνικό Δημόσιο και τους έλληνες φορολογουμένους, ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το υπόλοιπο 58% που ανήκει σε ξένους «δεν το χαρίζει». Ο κ. Χατζηεμμανουήλ θα εισπράττει το 42% αλλά θα το μεταβιβάζει κατά την κρίση του σε ιδρύματα και σε άπορους πολίτες. Επίσης, δήλωσε ότι μείωση 42% θα επέλθει και στο μπόνους των 190.000 ευρώ που δικαιούται από την επίτευξη ανόδου άνω του 10% στα ebitda του οργανισμού για το 2008.

Ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει σε 10 ημέρες τα οικονομικά μεγέθη του 2008, τα οποία σύμφωνα με τους αναλυτές θα είναι πολύ δυνατά κάνοντας λόγο για πωλήσεις άνω των 5,5 δισ. ευρώ (+10%), ebitda 1,1 δισ. ευρώ (+36%) και καθαρά κέρδη άνω των 750 εκατ. ευρώ (+32%). Για το 2009 ο κ. Χατζηεμμανουήλ επισήμανε ότι στόχος του οργανισμού θα είναι η διατήρηση των μεγεθών αυτών καθώς η οικονομική κρίση θα επηρεάσει οπωσδήποτε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και θα μειωθεί εκ των πραγμάτων η κίνηση στα πρακτορεία.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ έκανε και έναν απολογισμό της 15μηνης θητείας του στο τιμόνι του οργανισμού. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην πολύ καλή πορεία της μετοχής σε σχέση με άλλα blue chips, δείγμα της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών οι οποίοι ενίσχυσαν το ποσοστό τους στο 58%, στην επικείμενη υπογραφή για την αποκλειστική συνεργασία του ΟΠΑΠ με τα 5.000 πρακτορεία, στην αναδιάρθρωση του οργανισμού με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων όπου έγιναν μόνιμοι οι περισσότεροι από τους ημιαπασχολούμενους στον οργανισμό και στην αναβάθμιση των πρακτορείων του ΟΠΑΠ στην Κύπρο, η οποία αν επιτύχει θα λειτουργήσει πιλοτικά και για τα πρακτορεία στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για το κρατικό μονοπώλιο του οργανισμού υποστηρίζοντας ότι «σήμερα είναι περισσότερο ασφαλές σε σχέση με την περίοδο που ανέλαβε τη διοίκηση του ΟΠΑΠ», επικαλούμενος τη γνωμοδότηση της πορτογαλικής υπόθεσης αλλά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk