Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Η εγχώρια αγορά δεν μπόρεσε να επωφεληθεί ούτε από τη θετική αντίδραση των ευρωπαϊκών δεικτών αργά το απόγευμα, καθώς η δυσπιστία συνέχισε να κυριαρχεί παρά τα χαμηλά 11 ετών του γενικού δείκτη και πλήθους μετοχών. Η μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης επιβεβαιώνει τη δραματική συρρίκνωση της επενδυτικής βάσης που αφήνει σταδιακά την αγορά «χωρίς αντικείμενο» και πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των μετοχών στα «αζήτητα». Δεδομένου ότι στην εγχώρια …

Η εγχώρια αγορά δεν μπόρεσε να επωφεληθεί ούτε από τη θετική αντίδραση των ευρωπαϊκών δεικτών αργά το απόγευμα, καθώς η δυσπιστία συνέχισε να κυριαρχεί παρά τα χαμηλά 11 ετών του γενικού δείκτη και πλήθους μετοχών.

Η μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης επιβεβαιώνει τη δραματική συρρίκνωση της επενδυτικής βάσης που αφήνει σταδιακά την αγορά «χωρίς αντικείμενο» και πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των μετοχών στα «αζήτητα».

Δεδομένου ότι στην εγχώρια αγορά οι συνθήκες παραμένουν δυσμενείς, ακόμη και όταν το κλίμα βελτιώνεται στο διεθνές περιβάλλον έστω και περιστασιακά, όπως συνέβη την Τετάρτη, αλλά και την Παρασκευή, καταδεικνύεται η σταδιακή απομόνωση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Το μοναδικό ενδιαφέρον που φαίνεται να διατηρούν τα ξένα χαρτοφυλάκια για την εγχώρια αγορά είναι να επιταχύνουν τον μηδενισμό των θέσεων που τυχόν διαθέτουν ακόμη, είτε σε blue chips είτε σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικό της συγκεκριμένης τακτικής είναι το επιθετικό ξεπούλημα στην Αlpha Βank αλλά και στην ΕFG Εurobank σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Αλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι τα ανοδικά διαλείμματα της αγοράς οφείλονται κυρίως στην ανάσχεση του ρεύματος των πωλήσεων παρά στην αυξημένη ζήτηση, η οποία συνεχίζει να υστερεί της προσφοράς.

Για τον γενικό δείκτη, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δοκιμασία στο διάστημα των τελευταίων 18 συνεδριάσεων, όπου οι 16 είχαν αρνητικό αποτέλεσμα. Ο γενικός δείκτης έχασε τη σκληρή μάχη που έδωσε με τα χαμηλά του Μαρτίου 2003, καθώς διέσπασε καθοδικά τόσο το κλείσιμο των 1.467 μονάδων όσο και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.462 μονάδων της 31ης Μαρτίου 2003, συναντώντας τα αμέσως προηγούμενα επίπεδα τιμών που είχαν καταγραφεί για τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 1998.

Μολονότι η υποχώρηση του γενικού δείκτη από το χαμηλό του Μαρτίου 2003 είναι οριακή, καθώς αντέδρασε από το νεότερο χαμηλό των 1.459,17 μονάδων στο οποίο πιέστηκε δύο φορές, στην έναρξη και στο μέσον της συνεδρίασης, εν τούτοις ακυρώνει κάθε τεχνική ένδειξη αφήνοντας ανοιχτή τη δυσμενέστερη εξέλιξη στο ενδεχόμενο επιδείνωσης του κλίματος, ιδιαίτερα στις διεθνείς αγορές.

Μετοχές
Τράπεζες: Στο σύνολο των τελευταίων 19 συνεδριάσεων ο κλαδικός δείκτης εμφανίζει μόνο μία θετική συνεδρίαση, με τις συνολικές απώλειές του να υπερβαίνουν το 31%.

Εθνική Τράπεζα: Ενώ είχε τις προϋποθέσεις (ανοδική τάση στην Ευρώπη), η μετοχή δεν ανέστρεψε την καθοδική πορεία της που ξεκίνησε από την καθοδική διάσπαση των 11 ευρώ και την έφερε πλέον χαμηλότερα και των 8 ευρώ, καθώς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά ως και τα 8,84 ευρώ με εκτεταμένες απώλειες, μικρό μέρος των οποίων κάλυψε στο κλείσιμο.

Αlpha Βank: Με την προσφορά να αυξάνεται από μέρα σε μέρα, η μετοχή υποχωρεί σε ολοένα και νεότερα χαμηλά, κινδυνεύοντας να συναντήσει και χαμηλά πλέον της 20ετίας.

ΟΠΑΠ: Η προσέγγιση των τιμών του περασμένου Οκτωβρίου ενεργοποίησε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον τίτλο, ο οποίος αντέδρασε στις πιέσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων και κινήθηκε σε ανοδική τροχιά στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης επανακτώντας την περιοχή των 18,50 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk