Βλαστοκύτταρα χάρισαν το φως σε κοριτσάκι

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα δίχρονο τυφλό κοριτσάκι από τη Βρετανία, η Ντακότα Κλαρκ, είδε για πρώτη φορά το φως χάρη σε μια θεραπεία βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου η οποία της εφαρμόστηκε στην Κίνα. Η Ντακότα γεννήθηκε με δυσπλασία του οπτικού νεύρου και του μεσοκοιλιακού διαφράγματος (Septo-Οptic Dysplasia), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δει. Τώρα πια όμως είναι σε θέση να διαχωρίζει πρόσωπα, αντικείμενα, χρώματα και φώτα γύρω της. Οι γονείς της μικρής, Βίλμα και…

ΛΟΝΔΙΝΟ Ενα δίχρονο τυφλό κοριτσάκι από τη Βρετανία, η Ντακότα Κλαρκ, είδε για πρώτη φορά το φως χάρη σε μια θεραπεία βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου η οποία της εφαρμόστηκε στην Κίνα. Η Ντακότα γεννήθηκε με δυσπλασία του οπτικού νεύρου και του μεσοκοιλιακού διαφράγματος (Septo-Οptic Dysplasia), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δει. Τώρα πια όμως είναι σε θέση να διαχωρίζει πρόσωπα, αντικείμενα, χρώματα και φώτα γύρω της. Οι γονείς της μικρής, Βίλμα και Ντάρεν, αναζητούσαν μια μέθοδο, έστω και πειραματική, ώστε να χαρίσουν το φως στην κόρη τους. Οταν είδαν ότι δεν υπήρχε τέτοιου είδους μέθοδος στη Βρετανία, στράφηκαν σε μια κλινική στην Κίνα και συγκεκριμένα στο Λαϊκό Νοσοκομείο Qingdao.

Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στην Ντακότα, η οποία κοστίζει περί τα 34.000 ευρώ, αποκαλείται ΙV και αφορά έγχυση των βλαστικών κυττάρων του ομφάλιου λώρου ενδοφλεβίως ώστε να εισέλθουν στο κυκλοφορικό σύστημα. Τρεις εβδομάδες θεραπείας με τα βλαστικά κύτταρα ήταν αρκετές ώστε η μικρή να αρχίσει να διακρίνει πρόσωπα και πράγματα.

Ως σήμερα μόνο 15 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν υποβληθεί στη νέα θεραπεία στην Κίνα για την αντιμετώπιση προβλήματος σαν και αυτού της Ντακότα. Η πρώτη ασθενής ήταν ένα πεντάχρονο κορίτσι από τις ΗΠΑ, το οποίο ήταν τυφλό πριν από τον Ιούλιο του 2007, αλλά αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να διακρίνει τα γράμματα στην πρώτη σειρά του πίνακα της οφθαλμολογικής εξέτασης.

Ο δρ Τομ Λιου, διευθυντής του κινεζικού νοσοκομείου, σχεδιάζει να κάνει δημοσίευση σχετικά με τη θεραπεία σε συνεργασία με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες αργότερα εφέτος. Πάντως άλλοι ειδικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις στο άκουσμα της θεραπείας, τονίζοντας ότι δεν είναι εγκεκριμένη και ότι είναι πιθανόν να μην έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk