ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

«Τρεις υπουργοί μού έδιναν εντολές»

Τρία μέλη των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας «δείχνει» με την κατάθεσή της η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Σταματίνα Μαντέλη, η οποία εξετάστηκε με την ιδιότητα της υπόπτου στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και του Ελληνικού Δημοσίου. « Αυτοί έδιναν εντολές και αυτούς ενημέρωνα » κατέθεσε η κυρία Μαντέλη αναφερόμενη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στους πρώην υπουργούς κκ.

«Τρεις υπουργοί μού έδιναν εντολές» | tovima.gr

Τρία μέλη των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας «δείχνει» με την κατάθεσή της η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Σταματίνα Μαντέλη, η οποία εξετάστηκε με την ιδιότητα της υπόπτου στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και του Ελληνικού Δημοσίου.

« Αυτοί έδιναν εντολές και αυτούς ενημέρωνα » κατέθεσε η κυρία Μαντέλη αναφερόμενη στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στους πρώην υπουργούς κκ. Ευ.Μπασιάκο, Αλ.Κοντό και τον νυν υφυπουργό κ. Κ.Κιλτίδη. Το περιεχόμενο της κατάθεσής της και η αναφορά της στα πρώην και νυν κυβερνητικά στελέχη εγείρει για μία ακόμη φορά θέμα περί ευθύνης υπουργών και επαναφέρει με επιτακτικό τρόπο το αίτημα για αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, όπως είχε ζητήσει εγγράφως η εισαγγελέας Εφετών και διενεργούσα την έρευνα κυρία Ευσταθία Σπυροπούλου. Επιπλέον δικαιώνει την ενέργεια των εισαγγελέων κ. Ηλία Κολιούση και κυρίας Ελένης Σωτηροπούλου να παραιτηθούν όταν η ηγεσία του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή.

Κύκλοι της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας σχολίαζαν χθες ότι το πολυχρησιμοποιημένο και αντισυνταγματικό επιχείρημα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου περί μη επαρκών ενδείξεων για την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή έχει πολλαπλώς καταρριφθεί εκθέτοντας τόσο τους χειρισμούς ανώτατων στελεχών της Δικαιοσύνης που επιχειρούν να ελέγξουν το έργο των υφισταμένων τους αλλά και την κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής η οποία στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου με πόρισμά της επιχείρησε και προς το παρόν έχει κατορθώσει να «ενταφιάσει» τις ποινικές ευθύνες εμπλεκόμενων νυν ή πρώην κυβερνητικών στελεχών, παρά την αντίθεση άποψη των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Δεν προκύπτει ποινική ευθύνη υπουργών ή υφυπουργών ούτε κατά την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ ούτε της ΝΔ» ήταν η κατάληξη του «γαλάζιου» πορίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «γαλάζιο» πόρισμα γίνεται ονομαστική αναφορά στον κ. Μπασιάκο, ο οποίος «καλύπτεται» πλήρως για τη συνυπογραφή του στις αποφάσεις για τις ανταλλαγές ακινήτων του Δημοσίου με τη λίμνη, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «τα αρμόδια πολιτικά πρόσωπα ήταν νομικά δεσμευμένα από τις προηγηθείσες αναγνωρίσεις της κυριότητας της μονής». Δεν αναφέρεται το όνομα του πρώην υπουργού κ. Κοντού, ενώ ονομαστική, πλην όμως απολύτως απαλλακτική, είναι η αναφορά στον πρώην υφυπουργό κ. Κιλτίδη.

Οσον αφορά την εμπλοκή της ίδιας της κυρίας Μαντέλη, διά του εγγράφου υπομνήματος που κατέθεσε στους εισαγγελείς, κυρία Ευσταθία Σπυροπούλου και κ. Π. Στραγάλη, υποστηρίζει ότι εκείνη γνώριζε εξ αρχής ότι η Μονή Βατοπαιδίου δεν είχε δικαίωμα νομής και κατοχής και συνακόλουθα δικαίωμα αποζημίωσης από το Ελληνικό Κράτος. Τη θέση της αυτή μάλιστα, όπως καταθέτει, είχε κάνει γνωστή με έγγραφο προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης. Τέλος, η διευθύντρια Πολιτικής Γης σημείωσε ότι δευτερευόντως ενημέρωνε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Κ.Σκιαδά ο οποίος και καταθέτει σήμερα, επίσης με την ιδιότητα του υπόπτου, και με την κατάθεση του οποίου ολοκληρώνεται η μεγάλη εισαγγελική έρευνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk