ΠαΣοΚ: Δεσμεύσεις για την «πράσινη ανάπτυξη»

Ως απάντηση στην κρίση του συμβατικού οικονομικού μοντέλου παρουσίασε χθες την πρόταση του ΠαΣοΚ για την «πράσινη ανάπτυξη» ο κ. Γ.Παπανδρέου. «Η κρίση αποτελεί για εμάς ευκαιρία να ανατρέψουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που πνέει τα λοίσθια» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι η οικονομική και η περιβαλλοντική κρίση δημιουργήθηκαν από το δόγμα «όλα στον βωμό του εύκολου χρήματος» . Επεσήμανε δε ο κ. Παπανδρέου ότι όποτε οι κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να βγουν από κρίσεις με περιστολή και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας έχουν αποτύχει.

Ως απάντηση στην κρίση του συμβατικού οικονομικού μοντέλου παρουσίασε χθες την πρόταση του ΠαΣοΚ για την «πράσινη ανάπτυξη» ο κ. Γ.Παπανδρέου. «Η κρίση αποτελεί για εμάς ευκαιρία να ανατρέψουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που πνέει τα λοίσθια» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι η οικονομική και η περιβαλλοντική κρίση δημιουργήθηκαν από το δόγμα «όλα στον βωμό του εύκολου χρήματος» .

Επεσήμανε δε ο κ. Παπανδρέου ότι όποτε οι κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να βγουν από κρίσεις με περιστολή και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας έχουν αποτύχει.

Στην ειδική εκδήλωση που έγινε στην Αίγλη του Ζαππείου, παρών ήταν και ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμας. Ο κ. Παπανδρέου προσφώνησε τον επίτροπο, στέλεχος της ΝΔ και πρώην υπουργό, «φίλε Σταύρο», ενώ ο κ. Δήμας από την πλευρά του επεφύλαξε ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Τον συνεχάρη για τις πρωτοβουλίες του ως προέδρου του ΠαΣοΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και υπενθύμισε ότι προ δεκαετίας ο κ. Παπανδρέου είχε συντάξει μια μελέτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο κ. Παπανδρέου προέταξε τον αναπροσανατολισμό της Παιδείας και της έρευνας σε νέα επαγγέλματα και τομείς έρευνας και την επένδυση σε νέες υποδομές, όπως τα κτίρια με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και τα ευρυζωνικά δίκτυα, ενώ δεσμεύθηκε για:

? Την εκμετάλλευση του κλίματος και των ενεργειακών πηγών της χώρας με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ως το 2020 και τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050.

? Τη ριζική αναδιάρθρωση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, και ειδικότερα της γεωργίας, της αλιείας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

? Την παροχή φορολογικών κινήτρων για τη δημιουργία «πράσινων» υποδομών ή και την επιβολή κυρώσεων σε όσους επιβαρύνουν το περιβάλλον. Εξήγγειλε επίσης τη δημιουργία «Πράσινου Ταμείου», με τη συμμετοχή του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα χρηματοδοτεί την ανάπτυξη των «πράσινων» τεχνολογιών και προϊόντων, καθώς την εξασφάλιση πόρων από το ΕΣΠΑ και την κατάρτιση νέου επενδυτικού νόμου.

? Τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ειδικότερα στο μοντέλο της Δανίας, όπου το 1997 ξεκίνησε η εφαρμογή ενός σχεδίου ενεργειακής αυτονόμησης νησιωτικής περιοχής και είπε ότι κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να γίνει και στο Αιγαίο.

Ως προς τα οικονομικά οφέλη της στροφής στην «πράσινη οικονομία», ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε ειδικότερα στον κατασκευαστικό τομέα και στην ενίσχυσή του με δημόσιες επενδύσεις. Περιέγραψε τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω της διαδικασίας μετατροπής κτιρίων με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk