ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ

Αλ. Αλαβάνος: «Είμαστε η Αριστερά που δεν μηδενίζει αλλά έχει προτάσεις»

Σε «πινγκ-πονγκ» ανοιχτής ανταλλαγής απόψεων εξελίχθηκε η χθεσινή συνάντηση του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Αλ. Αλαβάνο , ο οποίος αντιπαρατέθηκε με τον Πρωθυπουργό στη βάση των 25 μέτρων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής και της κοινωνικής κρίσης. Μάλιστα δεν είναι τυχαία η αναφορά του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά την έξοδό του από το Μαξίμου, όταν δήλωνε ότι «ως αριστερή αντιπολίτευση εισήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου και ως αριστερή αντιπολίτευση εξέρχομαι» .

Σε «πινγκ-πονγκ» ανοιχτής ανταλλαγής απόψεων εξελίχθηκε η χθεσινή συνάντηση του κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Αλ. Αλαβάνο , ο οποίος αντιπαρατέθηκε με τον Πρωθυπουργό στη βάση των 25 μέτρων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της οικονομικής και της κοινωνικής κρίσης. Μάλιστα δεν είναι τυχαία η αναφορά του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά την έξοδό του από το Μαξίμου, όταν δήλωνε ότι «ως αριστερή αντιπολίτευση εισήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου και ως αριστερή αντιπολίτευση εξέρχομαι» . Ο κ. Αλαβάνος ανέδειξε έτσι τον ρόλο που επιχειρεί εδώ και καιρό να προσδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς την τη «μόνη αριστερή αντιπολίτευση» αλλά και την «Αριστερά που δεν μηδενίζει αλλά έχει προτάσεις».

Στη συνάντηση ο κ. Καραμανλής, αναγνωρίζοντας τις πολιτικές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση της κρίσης, περιέγραψε το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια πρότεινε στον συνομιλητή του «να φτιάξουμε το κάδρο της συνεννόησης». Ηταν προετοιμασμένος σε σχέση με τις 25 προτάσεις, μια και προτού του τις δώσει ο ίδιος ο κ. Αλαβάνος είχαν δοθεί νωρίτερα σε μορφή επιστολής από τον υπεύθυνο του πολιτικού γραφείου του κ. Κ.Παπαδιγενόπουλο προς τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γ. Αγγέλου. Και οι δύο συμφώνησαν στις γενικές διαπιστώσεις ότι η κρίση θα είναι σε βάθος, θα έχει διάρκεια, ότι μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτες καταστάσεις, κοινωνική έκρηξη.

Οταν ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη μη ικανοποίησή του από τη στάση της ΕΕ, η οποία δεν λαμβάνει συγκροτημένα μέτρα γιατί, όπως είπε, «ο καθένας κοιτάζει το σκάφος του», ο κ. Αλαβάνος ανέφερε τη δυνατότητα της κυβέρνησης για ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, υπάρχει περιθώριο να βρεθούν συμμαχίες με άλλες χώρες για την άμεση κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και τη θέσπιση μηχανισμού στήριξης των οικονομιών των κρατών-μελών «που δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις μέσω ευρωομολόγων ή εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,μέσα από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων δανεισμού (spread), ενισχύοντας έτσι και συνολικά το ευρώ».

Αν και ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θεώρησε λογική αυτή την προσέγγιση, προέβαλε ως ανασταλτικό παράγοντα τον κίνδυνο για υψηλό κόστος δανεισμού. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της φορολογίας και στη θέση του Πρωθυπουργού «όχι φόροι» αντιπαρέβαλε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ «άλλοι φόροι», μιλώντας για αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καραμανλής θύμισε στον κ. Αλαβάνο ότι μόνο το 8% των Ελλήνων πληρώνει περισσότερα από 50.000 ευρώ ετησίως. Ο Κέινς δεν έλειψε από τη συζήτηση, αλλά έλειψαν οι απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό στο θέμα της αναποτελεσματικότητας του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) αλλά και στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και δημιουργία ισχυρού δημόσιου πόλου κοινωφελών τραπεζών μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα.

Οσον αφορά το ζήτημα των εκλογών, ο κ. Αλαβάνος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι δεν αρκεί μια κομματική αλλαγή αλλά χρειάζεται αλλαγή δρόμου και στροφή 180 μοιρών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk