γνώμη

Το παίγνιο του κ. Καραμανλή

O κ. Πρωθυπουργός άκουσε πολλά στις Βρυξέλλες για τη θέση της Ελλάδας έναντι της επελαύνουσας κρίσης και επιστρέφοντας κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει και να τους καταστήσει συνυπεύθυνους για τα κακά που θα έλθουν. Προς επίρρωση των απόψεων και των προβλέψεών του επικαλέστηκε διεθνείς οργανισμούς και έναντι αυτών ζήτησε συνεννόηση και συνένωση των δυνάμεων. Απέδωσε κυρίως τα επερχόμενα στο υπέρογκο δημόσιο χρέος που κληρονόμησε- …

O κ. Πρωθυπουργός άκουσε πολλά στις Βρυξέλλες για τη θέση της Ελλάδας έναντι της επελαύνουσας κρίσης και επιστρέφοντας κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει και να τους καταστήσει συνυπεύθυνους για τα κακά που θα έλθουν.

Προς επίρρωση των απόψεων και των προβλέψεών του επικαλέστηκε διεθνείς οργανισμούς και έναντι αυτών ζήτησε συνεννόηση και συνένωση των δυνάμεων. Απέδωσε κυρίως τα επερχόμενα στο υπέρογκο δημόσιο χρέος που κληρονόμησε- ο ίδιος δεν γνωρίζει τίποτε για αυτό και την επιδείνωση των δημοσιονομικών συνθηκών στις μέρες του-, το ανέδειξε σε κυρίαρχο περιοριστικό παράγοντα για οποιαδήποτε άλλη πολιτική, δήλωσε πίστη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους ατελείς θεσμούς της και βγήκε το βράδυ στα δελτία των «8» να δηλώσει στον ελληνικό λαό ότι δεν βρήκε τη συναίνεση που ζητούσε, αλλά παρά ταύτα εκείνος και η κυβέρνησή του θα βαδίσουν στην οδό της υπευθυνότητας.

Με άλλα λόγια, χωρίς να δεσμευθεί, χωρίς να περιγράψει πολιτικές και μέτρα, θέλησε να αποδώσει στον εαυτό του ρόλο υπεύθυνου ηγέτη, που παλεύει σε αντίξοες συνθήκες για το καλό του τόπου και δικαιούται προσοχή και εμπιστοσύνη.

Από την πλευρά τους οι χθεσινοί επισκέπτες τού Μεγάρου Μαξίμου περιγράφουν τον κ. Καραμανλή προβληματισμένο, σκεπτικό, ανήσυχο και μαζί δύστοκο, άκαμπτο και δεσμευμένο.

Οι περισσότεροι των πολιτικών αρχηγών πήγαν με θετική διάθεση στις συναντήσεις μαζί του. Είχαν έτοιμες προτάσεις, ορισμένοι μάλιστα του προσέφεραν το πεδίο για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, αλλά δεν βρήκαν την ανταπόκριση που ανέμεναν. Οταν η συζήτηση έθιγε περιοχές συγκεκριμένες, απέφευγε τις απαντήσεις ή προέβαλλε ανυπέρβλητους περιορισμούς. Επέμεινε σε στερεοτυπικές προσεγγίσεις, δεν μπορούσε να σκεφθεί, ούτε να φαντασθεί πολιτικές πέραν των ορίων του συστήματος που γνωρίζει, έδινε την εντύπωση ενός κομφορμιστή, ο οποίος δεν μπορεί να βγει από το κοστούμι που φοράει. Καμία ευελιξία για τη συνεισφορά της πάνω τάξης που απήλαυσε και απολαμβάνει τα τελευταία δέκα χρόνια, ουδεμία μεταβολή στο στάτους των τραπεζών, καμία προσπάθεια διεκδίκησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε καν απόπειρα συγκρότησης συμμαχιών.

O κ. Καραμανλής επιμένει ακόμη και τώρα να παίζει στο μόνο γήπεδο που γνωρίζει. Σε αυτό της επικοινωνίας και του πολιτικού τακτικισμού. Μόνο που οφείλει να ξέρει ότι δεν αποδίδει πια.

ΥΓ.: Χθες που εξελίχθηκαν όλα αυτά και ο κ. Πρωθυπουργός τα έδινε όλα για το χρέος, ο υπουργός Οικονομίας κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή με την οποία ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους αποκτά το προνόμιο να ταξιδεύει αεροπορικώς, προφανώς με έξοδα του κράτους, στην πρώτη θέση.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk