ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ

Το επόμενο βήμα

Το σχέδιο των έξι σημείων που παρουσίασε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς ο Καραμανλής δεν ξεφεύγει από τα στοιχειώδη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πάνω- κάτω, κινείται στο πλαίσιο που συνοψίσαμε χθες και το οποίο ίσως να μη χρειαζόταν καν να διατυπωθεί, αν στην Ελλάδα το αυτονόητο είχε την ευτυχία να θεωρείται και αποδεκτό. Δυστυχώς δεν την έχει! Υπό αυτή την έννοια, ουδεμία έκπληξη στις προτάσεις. Ουδεμία έκπληξη, όμως, και στις αντιδράσεις. Ο Παπανδρέου τις απέρριψε επειδή (το είπε καθαρά.

Το σχέδιο των έξι σημείων που παρουσίασε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς ο Καραμανλής δεν ξεφεύγει από τα στοιχειώδη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πάνω- κάτω, κινείται στο πλαίσιο που συνοψίσαμε χθες και το οποίο ίσως να μη χρειαζόταν καν να διατυπωθεί, αν στην Ελλάδα το αυτονόητο είχε την ευτυχία να θεωρείται και αποδεκτό. Δυστυχώς δεν την έχει! Υπό αυτή την έννοια, ουδεμία έκπληξη στις προτάσεις. Ουδεμία έκπληξη, όμως, και στις αντιδράσεις. Ο Παπανδρέου τις απέρριψε επειδή (το είπε καθαρά…) θεωρεί ότι εντάσσονται σε ένα προεκλογικό σχέδιο της κυβέρνησης. Η Παπαρήγα και ο Αλαβάνος για λόγους γενικής ιδεολογίας. Ενώ ο Καρατζαφέρης φάνηκε να τις αντιμετωπίζει ευμενώς, στο πλαίσιο μιας γενικότερης σύγκλισης με τη ΝΔ.

[Να υπενθυμίσω ίσως ότι ο νόμος Σκανδαλίδη, που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, δεν εμποδίζει την κοινή εκλογική κάθοδο κομμάτων σε μορφή συνασπισμού – σε αντίθεση με τον νόμο Παυλόπουλου που το αποτρέπει,αλλά θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες].

Επιβεβαιώθηκε έτσι πως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα, το αγκάθι δεν είναι τόσο η οικονομική πολιτική όσο το εκλογικό σκηνικό. Ο Παπανδρέου υποψιάζεται (και δεν θεωρώ τις υποψίες του αβάσιμες) ότι το άνοιγμα του Καραμανλή υπηρετεί περισσότερο εκλογικές σκοπιμότητες παρά οικονομικές ανάγκες.

Διότι το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: και οι δύο έχουν εγκλωβιστεί σε ένα εκλογικό σκηνικότο οποίο πρώτα άρχισε να οικοδομείται ερήμην τους και ύστερα με την άμεση ή την έμμεση σύμπραξή τους. Πολλές εβδομάδες τώρα ο ένας τροφοδοτεί την εκλογολογία και ο άλλος ζητάει εκλογές. Ετσι, όμως, δεν μπορεί να γίνει καμία κουβέντα και για τίποτε.

Ευλόγως, λοιπόν, αναρωτιέται ο Παπανδρέου: αν οι εκλογές δεν είναι στις προθέσεις του Καραμανλή, για ποιον λόγο συντηρείται η εκλογολογία; Για ποιον λόγο, δηλαδή, δεν αποσυνδέεται η διαχείριση της κρίσης από τις όποιες προεκλογικές σκοπιμότητες;

Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο θα άλλαζε το σκηνικό. Σίγουρα, όμως, θα διευκόλυνε τα πράγματα. Το ΠαΣοΚ, ας πούμε, πολύ δύσκολα θα μπορούσε από μόνο του να συντηρήσει ένα εκλογικό κλίμα όταν το 60%65% των Ελλήνων δηλώνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι δεν θέλει να στηθούν κάλπες. Ηδη ο Παπανδρέου χθες τη λέξη «εκλογές» την απέφυγε…

Αυτό, υποθέτω, θα είναι και το επόμενο βήμα του Καραμανλή. Διότι, ανάμεσα στις εκλογές και στη συναίνεση, δεν αρκεί να επιλέγουν οι άλλοι. Πρέπει να επιλέξει και αυτός.

jpretenteris@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk