Τα μάθατε τα νέα;

Δεν υπάρχει τρόπος να σας το πω με το μαλακό – γι΄ αυτό κρατηθείτε. Το ταμειακό έλλειμμα του 2008 υπολογίζεται στο ύψος-ρεκόρ των 18,25 δισ. ευρώ: το 7,5 % του ΑΕΠ! Μεγαλύτερο και από το έλλειμμα του 2004, όταν η διοργάνωση των Ολυμπιακών της Αθήνας το είχε εκτοξεύσει στα 16 δισεκατομμύρια. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των δαπανών στα 75 δισ. ευρώ, έναντι 62 δισ. που ήταν το 2007. Το καταλαβαίνετε, είμαι βέβαιος, ότι ουσιαστικά έχουμε χρεοκοπήσει. Το μόνο που μας σώζει από τον διεθνή διασυρμό είναι η τυπική και σταθερά επαναλαμβανόμενη δήλωση (την είπε και χθες) του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης κ.

Δεν υπάρχει τρόπος να σας το πω με το μαλακό – γι΄ αυτό κρατηθείτε.

Το ταμειακό έλλειμμα του 2008 υπολογίζεται στο ύψος-ρεκόρ των 18,25 δισ. ευρώ: το 7,5 % του ΑΕΠ! Μεγαλύτερο και από το έλλειμμα του 2004, όταν η διοργάνωση των Ολυμπιακών της Αθήνας το είχε εκτοξεύσει στα 16 δισεκατομμύρια. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των δαπανών στα 75 δισ. ευρώ, έναντι 62 δισ. που ήταν το 2007. Το καταλαβαίνετε, είμαι βέβαιος, ότι ουσιαστικά έχουμε χρεοκοπήσει. Το μόνο που μας σώζει από τον διεθνή διασυρμό είναι η τυπική και σταθερά επαναλαμβανόμενη δήλωση (την είπε και χθες) του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης κ. ΖανΚλοντ Τρισέ ότι δεν τίθεται ζήτημα χρεοκοπίας χώρας της ευρωζώνης. Αναμενόμενη είναι η προστασία της χώρας μας από την ΕΚΤ, καθώς η χρεοκοπία τού ενός θα είχε αντίκτυπο σε όλους. Εν ολίγοις, μας σώζει η ΟΝΕ, κυρίες και κύριοι.

Το κάνω λιανά, όχι επειδή υποτιμώ εσάς τους αναγνώστες των εφημερίδων (τους λίγους που επιμένετε στην κακή συνήθεια του διαβάσματος) αλλά γιατί στο ΠαΣοΚ περιφέρονται- και μάλιστα ανελίσσονται γοργάκάτι τυχάρπαστα και κουτοπόνηρα ανθρωπάκια, που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να αποκαλούν τον κ. Κώστα Σημίτη « λογιστάκο », « γραφειοκράτη » και άλλα παρόμοια…

Κανονικά δεν του αξίζει λύπηση. Και δεν του αξίζει, διότι δεν τον έκαναν Πρωθυπουργό διά της βίας: ήταν ο ίδιος που το επιδίωξε.

Ωστόσο, τι θα ήταν η ζωή χωρίς συμπόνια; Μια κόλαση- και, προσωπικώς, δεν έχω καμία διάθεση να συμβάλω ο ίδιος ώστε να μετατρέψω τη ζωή μου σε κόλαση. (Εχουν αναλάβει ο κ. Κώστας Καραμανλής και τα άλλα τα παιδιά να την προετοιμάζουν για όλους μας…) Για να συντομεύω λοιπόν, χθες τον λυπήθηκα. Λίγο, ελάχιστα- αλλά τον λυπήθηκα.

Ισως ποτέ στη ζωή του δεν δούλεψε τόσο πολύ. Από το πρωί, όταν πήγε στο Μαξίμου και άρχισε την προετοιμασία για τις συναντήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ως το βράδυ, όταν έκανε το τηλεοπτικό διάγγελμά του. Και τι κέρδισε; Τον… κ. Γιώργο Καρατζαφέρη! Η κατάληξη των αλλεπάλληλων συναντήσεων μου θύμισε έναν συμφοιτητή που σκοτωνόταν και καταξοδευόταν για να οργανώσει ένα πάρτι, την έπεφτε σε όλες τις κοπέλες με τη σειρά και τις σπάνιες φορές που του καθόταν κάποια ήταν κατά κανόνα η ασχημότερη…

Για να σοβαρευτώ όμως, πολλά μπορεί να καταλογίσει κανείς στον κ. Κώστα Καραμανλή, όχι όμως ότι στερείται ευφυΐας. (Σε τι ακριβώς την αξιοποιεί είναι άλλη υπόθεση…) Είναι φανερό ότι με το παραμύθι της συναίνεσης αποβλέπει σε δημοσκοπικά οφέλη από τη συμπάθεια του κόσμου, που ανησυχεί με την κρίση και φοβάται την αναταραχή των εκλογών.

Είχε δίκιο, λοιπόν, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου που μίλησε για « σχέδιο μόνο μιας χρήσης και αυτής προεκλογικής », αναφερόμενος στο σχέδιο του Πρωθυπουργού… Σε τι χρησιμοποιεί την αναμφισβήτητη ευφυΐα του ο Πρωθυπουργός; Τhat is the question.

Δεν λέω στην ευγενή και ηρωική προσπάθεια για την πρόοδο της χώρας, διότι τη μοναδική ευκαιρία που είχε το 2004 δεν πρόκειται να την έχει ξανά και, τότε που την είχε, είδαμε τι την έκανε. Υποψιάζομαι, διαισθάνομαι- πείτε το όπως θέλετε εν πάση περιπτώσει- ότι τώρα προσπαθεί να διασωθεί προσωπικώς από τον εξευτελισμό της πλήρους αποτυχίας και από την αμαύρωση του ιστορικού ονόματός του.

Αν η διαίσθησή μου είναι εύστοχη, αυτό θα σημαίνει ότι οι επιδιώξεις του είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα. Θλίβομαι αν έτσι έχουν τα πράγματα. Τουλάχιστον όμως δικαιώνεται η κρίση μου: αυτό που κάνει ο Πρωθυπουργός είναι επικοινωνία, δεν είναι πολιτική. Λάθος δουλειά διάλεξε ο άνθρωπος, έπρεπε να ήταν στη θέση του κ. Γιάννη Λούλη

Από την άλλη πλευρά και όπως είπα παραπάνω, ο αρχηγός του ΠαΣοΚ έχει δίκιο όταν λέει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

« Κατέθεσα και πάλι τις δικές μας προτάσεις » είπε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης. « Μια νέα κατεύθυνση, που εγγυάται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, μέτρα για την αγορά, μέτρα για την αναβάθμιση του κοινωνικού συστήματος, διότι τώρα, σε αυτή την κρίση, χρειάζεται να στηρίξουμε την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, βασικά αγαθά για την ελληνική οικογένει α».

Σύμφωνοι, αλλά ποια ακριβώς είναι αυτά τα μέτρα και γιατί δεν τα λέει και σε εμάς; (Μια φρικτή υποψία περνά από το μυαλό μου, κύριε πρόεδρε… Μήπως ούτε εσείς έχετε σχέδιο;)

Για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά.

Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος πιστεύει, προφανώς, ότι τα λεφτά φυτρώνουν στα δένδρα.

Οχι σε όλα, μόνο σε κάποια περίεργα και σπάνια δένδρα που τα κρατούν οι κακοί πλούσιοι για τον εαυτό τους. Εκείνος όμως θα τους τα πάρει, θα τα καλλιεργήσει παντού και κάπως έτσι θα λύσουμε το πρόβλημά μας!

(Αυτό παθαίνει κανείς όταν τα έχει βρει όλα έτοιμα, όπως ο κύριος Αλέκος…)

Κύριε διευθυντά

Το Σαββατοκύριακο τα μέλη του ΣΥΝ ψηφίζουν τους υποψηφίους ευρωβουλευτές. Εκλεκτός της ηγεσίας, όπως καταλαβαίνω, είναι ο εικονιζόμενος στο σκίτσο Νίκος Χουντής, ο σημερινός γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Ενα από τα επιχειρήματα υπέρ της υποψηφιότητάς του στο πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ- επιχείρημα που χρησιμοποίησε ένας από τους οργισμένους νεολαίους του κόμματος- ήταν ότι ο Ν. Χουντής ζει με τον πενιχρό μισθό του κόμματος. Το βρίσκω παραπειστικό, διότι στο κόστος του Ν. Χούντη, εφόσον προτιμηθεί από τα μέλη του ΣΥΝ, θα πρέπει να συνυπολογισθούν και τα έξοδα μόνιμου διερμηνέα, καθώς δεν γνωρίζει ούτε αγγλικά…

Με τους θερμούς χαιρετισμούς μου

ΠΑΝΔΩΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk