ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Η «προσέγγιση του μέλλοντος»

Από τις αρχές του 2008, το κύριο χαρακτηριστικό των μετοχών είναι ένα συνεχές πάνω κάτω των τιμών τους, στη διάρκεια του οποίου χάνονται και κερδίζονται χρήματα με σχετική ευκολία, καθώς το επενδυτικό ρίσκο έχει εκτοξευτεί. Σε συνολικά 17 περιπτώσεις για παράδειγμα οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο και πτώση μεγαλύτερη του 10%, ενώ σε οκτώ περιπτώσεις τα κέρδη και οι ζημιές ξεπέρασαν το 20% το ίδιο διάστημα. Οι αγορές δείχνουν μάλιστα πεπεισμένες ότι οι κινήσεις αυτές θα συνεχιστούν στο μεγαλύτερο μέρος του 2009.

Η «προσέγγιση  του μέλλοντος» | tovima.gr

Από τις αρχές του 2008, το κύριο χαρακτηριστικό των μετοχών είναι ένα συνεχές πάνω κάτω των τιμών τους, στη διάρκεια του οποίου χάνονται και κερδίζονται χρήματα με σχετική ευκολία, καθώς το επενδυτικό ρίσκο έχει εκτοξευτεί. Σε συνολικά 17 περιπτώσεις για παράδειγμα οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο και πτώση μεγαλύτερη του 10%, ενώ σε οκτώ περιπτώσεις τα κέρδη και οι ζημιές ξεπέρασαν το 20% το ίδιο διάστημα.

Οι αγορές δείχνουν μάλιστα πεπεισμένες ότι οι κινήσεις αυτές θα συνεχιστούν στο μεγαλύτερο μέρος του 2009. Οι μετοχές θα κινούνται- υποστηρίζεται- κατά κύριο λόγο πλαγίως σε ένα ευρύ φάσμα τιμών, παρουσιάζοντας ταυτοχρόνως μεγάλες μεταβολές. Το ενδεχόμενο νέων ισχυρών απωλειών θα περιορίζεται από τις αποτιμήσεις και τα περιθώρια ανόδου θα περιορίζονται από την προσαρμογή προς τα κάτω των κερδών. Σήμερα, παρατηρείται μια παράλληλη καθοδική αναθεώρηση τόσο των προβλέψεων για την ανάπτυξη όσο και των εταιρικών κερδών, ενώ η περιορισμένη ορατότητα αναφορικά με το πού «οδηγούνται τα πράγματα» έχει οδηγήσει την επενδυτική ψυχολογία στο ναδίρ.

Η μειωμένη αυτή ορατότητα είναι εμφανής και στα εγχώρια δρώμενα, καθώς τόσο το οικονομικό όσο και το εταιρικό σκηνικό δείχνει να αφήνει τους πάντες στο σκοτάδι. Η αδυναμία των τραπεζών παραδείγματος χάριν που διατηρούν πολύ μεγάλη βαρύτητα στο ΧΑ (περίπου 43% του δείκτη FΤSΕ 20 και 26% του γενικού δείκτη) εξακολουθεί να οδηγεί την εγχώρια αγορά σε διαρκώς χαμηλότερα επίπεδα. Τα εταιρικά αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου του 2008 αποκαλύπτουν μια πολύ συντηρητική (και αρκετά συγκρίσιμη) «προσέγγιση του μέλλοντος», καθώς η εκτίναξη των προβλέψεων πλήττει έντονα την κερδοφορία, ενώ θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια (4 δισ. ευρώ υπολόγισε η JΡ Μorgan) για να ισορροπήσουν τους ισολογισμούς τους.

Η σημαντικότερη διάσταση όμως έχει να κάνει με τις τελικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες στην περιοχή της Νέας Ευρώπης, που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν την πορεία των επόμενων ετών. Αν οι ζημιές κυμανθούν στα 2 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, το βαλκανικό όνειρο μπορεί να διασωθεί. Αν όμως φθάσουν τα 11 δισ. ευρώ, όπως προβλέπουν άλλοι, τότε ο βαλκανικός εφιάλτης μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθορίζοντας και την τύχη συνολικά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

mantik@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk