Στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΠΑ

Επανέρχεται στο προσκήνιο η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ, με χθεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που συνεδρίασε με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη. Εντονο ενδιαφέρον έχουν δείξει για την ελληνική εταιρεία η γερμανική ΕΟΝ και η γαλλική Gaz de France που θεωρούνται λογικά τα φαβορί στη διεκδίκηση, ενώ είναι δεδομένο το ενδιαφέρον και άλλων εταιρειών, όπως η ιταλική ΕΝΙ, …

Στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΠΑ | tovima.gr

Επανέρχεται στο προσκήνιο η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ, με χθεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων που συνεδρίασε με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας κ. Ι.Παπαθανασίου και του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη. Εντονο ενδιαφέρον έχουν δείξει για την ελληνική εταιρεία η γερμανική ΕΟΝ και η γαλλική Gaz de France που θεωρούνται λογικά τα φαβορί στη διεκδίκηση, ενώ είναι δεδομένο το ενδιαφέρον και άλλων εταιρειών, όπως η ιταλική ΕΝΙ, η γερμανική RWΕ, η επίσης ιταλική Εdison που έχει έντονη παρουσία στην Ελλάδα, η Rusgas που είναι η κρατική εταιρεία του Κατάρ που διαθέτει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά και η ρωσική Gazprom, η οποία όμως λόγω της κρίσης έχει δεχθεί ισχυρό οικονομικό χτύπημα και σχεδιάζει περικοπές επενδύσεων, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα. Αγνωστες επίσης παραμένουν οι προθέσεις της αγγλικής Βritish Gas που έχει γενικότερες βλέψεις στη Μεσόγειο.

Λίγες ημέρες μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και με πολλούς παρατηρητές να συνδυάζουν την πιθανή βοήθεια στα οικονομικά της χώρας από τους Ευρωπαίους με ανταλλάγματα από τη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και ένα κομμάτι της ΔΕΠΑ, θα διερευνηθεί η πιθανότητα εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, απόφαση που ανατρέπει παλαιότερη του κ. Γ. Αλογοσκούφη με την οποία είχε αποφασιστεί εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο.

Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, η κυβερνητική πρόθεση είναι να δοθεί στον στρατηγικό επενδυτή ποσοστό 35% του κεφαλαίου. Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ και τα ΕΛΛΠΕ το υπόλοιπο 35%, και φυσικά ο στρατηγικός επενδυτής θα αγοράσει τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου του Δημοσίου.

Η αποτίμηση της ΔΕΠΑ είναι σήμερα περί τα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις ξένων τραπεζών που προετοίμαζαν τη μετοχοποίηση πέρυσι τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία δεν είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο και η τελευταία επίσημη αποτίμηση του 2004 την ήθελε περί το 1,5 δισ. ευρώ, αλλά έκτοτε τα περιουσιακά της στοιχεία έχουν αυξηθεί. Η αξία της ΔΕΠΑ, πέρα από τον (ουσιαστικό αλλά άτυπο) μονοπωλιακό χαρακτήρα που έχει στη «μικρή» ελληνική αγορά, είναι η συμμετοχή της στον αγωγό ΙΤGΙ (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία), η διέλευση διακλάδωσης του South Stream και από την Ελλάδα, η ύπαρξη του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας που θεωρείται στρατηγικής σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η μελλοντική κατασκευή ενός ακόμη στην Καβάλα που θα τροφοδοτεί όχι μόνον την ελληνική αγορά, αλλά και γειτονικά κράτη, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Τα κέρδη της ΔΕΠΑ το 2007 ήταν 103 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2008 υπολογίζονται σε περίπου 158 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Για το θέμα του στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ, από μεν τα ΕΛΛΠΕ δεν υπήρξε κανένα σχόλιο, αφού η πληροφόρηση δεν είναι ακόμη επαρκής για κάτι τέτοιο, ενώ από την πλευρά της ΔΕΗ γινόταν σχολιασμός που υπενθύμιζε τόσο το ενδιαφέρον της Επιχείρησης για τον τομέα του φυσικού αερίου, του οποίου είναι βασικός καταναλωτής στην Ελλάδα, όσο και της option του 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ που έχει αλλά δεν έχει ασκήσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk