Προϋπόθεση για την αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη η ανάκαμψη στη ΝΑ Ευρώπη

Μετά το 2010 «βλέπει» την αντιστροφή της πτωτικής πορείας της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη η Αlpha Βank, εκτιμώντας ότι για να είναι ουσιαστική η ανάκαμψη θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η πτώση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και το πρώτο τρίμηνο του 2009, γεγονός που φαίνεται και από τη σημαντική υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής. Επιπλέον, γίνεται τώρα εμφανές …

Προϋπόθεση για την αύξηση του ΑΕΠ  στην ευρωζώνη η ανάκαμψη στη ΝΑ Ευρώπη | tovima.gr

Μετά το 2010 «βλέπει» την αντιστροφή της πτωτικής πορείας της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη η Αlpha Βank, εκτιμώντας ότι για να είναι ουσιαστική η ανάκαμψη θα πρέπει να βελτιωθεί η κατάσταση στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η πτώση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα συνεχιστεί και το πρώτο τρίμηνο του 2009, γεγονός που φαίνεται και από τη σημαντική υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής. Επιπλέον, γίνεται τώρα εμφανές ότι τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες επιβαρύνονται ήδη με κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών τους και των καθαρών εισροών κεφαλαίων και με μεγάλη υποτίμηση των νομισμάτων τους, συνεπάγονται πρόσθετα οικονομικά προβλήματα για τις μεγάλες χώρες της Δύσης, που βλέπουν τις εξαγωγές τους προς αυτές να μειώνονται κατακόρυφα.

Για τον λόγο αυτόν η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εκπόνησαν ένα διετές πρόγραμμα ύψους 24,5 δισ. ευρώ με στόχο την τόνωση της ρευστότητας στις χώρες της περιοχής. Ειδικότερα, η ΕΒRD θα διαθέσει 6 δισ. ευρώ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αναχρηματοδότηση τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα διαθέσει 11 δισ. ευρώ για δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η Παγκόσμια Τράπεζα θα διαθέσει 5,5 δισ. ευρώ για δάνεια σε τράπεζες, υποδομές και χρηματοδότηση του εμπορίου και ως 2 δισ. ευρώ για ασφάλιση πολιτικού κινδύνου. Το πακέτο αυτό έχει ως ιδιαίτερο στόχο την άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών, ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ειδικότερα των μικρομεσαίων εταιρειών.

Οπως τονίζει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, η αναγκαιότητα στήριξης του χρηματοοικονομικού συστήματος, δεδομένης της επιδείνωσης της παγκόσμιας κρίσης, αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς στις προσπάθειες διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk