Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Σε απόσταση αναπνοής από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.467 μονάδων της 31ης Μαρτίου 2003 βρίσκεται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών «αντικρίζοντας» τα αμέσως χαμηλότερα επίπεδα τιμών, που θα φθάνουν πίσω στον Ιανουάριο του 1998. Η εκ νέου υποχώρηση της εγχώριας αγοράς υπαγορεύτηκε από τις ευρωπαϊκές, οι οποίες επανήλθαν σε καθοδική τροχιά, ακυρώνοντας την προχθεσινή ανοδική ανάσα. Μάλιστα, το επενδυτικό κλίμα ήταν ιδιαίτερα δυσμενές από νωρίς και δεν βελτιώθηκε ούτε από τη μείωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά, τόσο από την ΕΚΤ όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Σε απόσταση αναπνοής από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.467 μονάδων της 31ης Μαρτίου 2003 βρίσκεται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών «αντικρίζοντας» τα αμέσως χαμηλότερα επίπεδα τιμών, που θα φθάνουν πίσω στον Ιανουάριο του 1998.

Η εκ νέου υποχώρηση της εγχώριας αγοράς υπαγορεύτηκε από τις ευρωπαϊκές, οι οποίες επανήλθαν σε καθοδική τροχιά, ακυρώνοντας την προχθεσινή ανοδική ανάσα. Μάλιστα, το επενδυτικό κλίμα ήταν ιδιαίτερα δυσμενές από νωρίς και δεν βελτιώθηκε ούτε από τη μείωση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά, τόσο από την ΕΚΤ όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η μείωση των επιτοκίων έπαψε πλέον να αποτελεί πανάκεια για τις κεφαλαιαγορές, αντιθέτως δε όσο πλησιάζουν προς το μηδέν οι επενδυτές βλέπουν ότι ένα ακόμη όπλο για την αντιμετώπιση της κρίσης φθάνει στο τέλος του.

Το στοιχείο που υπερίσχυσε ήταν αρχικά η διάψευση για νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας της Κίνας, που αποτέλεσε και την αφορμή της προχθεσινής ώθησης των δεικτών, καθώς και τα αρνητικά αποτελέσματα εισηγμένων, στα οποία ήρθε να προστεθεί η ανησυχία για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί τελικά σε πτώχευση η κολοσσιαία General Μotors. Ο συνδυασμός των εξελίξεων επισκίασε τις εξελίξεις που άλλοτε θα είχαν θεωρηθεί θετικές (μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ και μείωση επιτοκίων στην Ευρώπη), με αποτέλεσμα την πίεση των δεικτών σε ποσοστά υψηλότερα του 2% και του 3%.

Αναλογικά, ο εγχώριος γενικός δείκτης εμφάνισε ηπιότερους ρυθμούς πτώσης, καθώς υποχώρησε σε ποσοστό 1,72% στις 1.481,46 μονάδες, μολονότι έκλεισε κοντά στο χαμηλό της ημέρας, το οποίο σημειώθηκε στις 1.478,52 μονάδες. Η απόσταση που χωρίζει τον γενικό δείκτη από το χαμηλό του Μαρτίου 2003 έχει περιοριστεί σε μόλις 14 μονάδες και για αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συνεδρίαση. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους δείκτες FΤSΕ100 στο Λονδίνο και CΑC40 στο Παρίσι, οι οποίοι επίσης επέστρεψαν στα επίπεδα του Μαρτίου 2003, ενώ σε καλύτερη «μοίρα» βρίσκεται ο δείκτης DΑΧ της Φρανκφούρτης που έχει υποχωρήσει στις τιμές που βρισκόταν τον Αύγουστο του 2004.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο γενικός δείκτης υποχώρησε στα νέα χαμηλά αφού πρώτα «πάλεψε» σκληρά στις παρυφές των 1.500 μονάδων, διατηρώντας «ανέπαφη» τη συγκεκριμένη «ζώνη πυρός» για πέντε συνεχείς συνεδριάσεις.

Μολονότι οι τεχνικές ενδείξεις δεν είναι αξιόπιστες, αφού στα χαμηλά πλέον της 10ετίας δεν μπορούν να οριστούν ασφαλείς ζώνες στήριξης, η τεχνική ανάλυση της Fortius Finance εκτιμά ότι καθοδική διάσπαση της ζώνης των 1.462- 1.467 μονάδων θα φέρει νέα έντονα πτωτική κίνηση που θα οδηγήσει τον γενικό δείκτη προς τα χαμηλά του Νοεμβρίου 1997 και συγκεκριμένα προς τις 1.350 μονάδες.

Μετοχές
Εθνική Τράπεζα: Αφού συμπλήρωσε οκτώ συνεδριάσεις στο μονοψήφιο των 9 ευρώ, τώρα η μετοχή κινδυνεύει να χάσει και τη συγκεκριμένη περιοχή τιμών, καθώς η τιμή της υποχώρησε στα 9,16 ευρώ με απώλειες 2,97%.

ΟΠΑΠ: Στη δεύτερη διαδοχικά πτωτική συνεδρίαση για τον τίτλο οι πιέσεις εντάθηκαν με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά 5,71% χαμηλότερα στα 18,50 ευρώ. Οι παράλληλες ισχυρές πιέσεις στη ΔΕΗ (-3,72% στα 11,90 ευρώ) δείχνουν ότι εκτός των τραπεζών τώρα παρασύρονται καθοδικά και τα «αμυντικά» blue chips της αγοράς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk