Επεσαν επιτόκια και προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό

Στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της ευρωζώνης διαμορφώνονται πλέον τα επιτόκια, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της εφετινής χρονιάς και του 2010. Το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ μειώθηκε, όπως αναμενόταν, κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,50%. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η χθεσινή απόφαση δεν ελήφθη ομόφωνα αλλά …

Στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της ευρωζώνης διαμορφώνονται πλέον τα επιτόκια, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της εφετινής χρονιάς και του 2010. Το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ μειώθηκε, όπως αναμενόταν, κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,50%.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η χθεσινή απόφαση δεν ελήφθη ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία, αφού είχε προηγηθεί εκτεταμένη συζήτηση και ανάλυση των δεδομένων, στοιχείο που δείχνει τη μεγάλη αβεβαιότητα που υπάρχει ακόμη και μέσα στους κόλπους της ευρωπαϊκής Νομισματικής Αρχής για την πορεία της οικονομίας. Σε κάθε περίπτωση άμεσες θα είναι οι επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά χρήματος, καθώς ήδη δύο τράπεζες ανακοίνωσαν τα νέα τους μειωμένα επιτόκια.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την οικονομία της ευρωζώνης, το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί από 2,2% ως 3,2% το 2009, ενώ για το 2010 προβλέπεται μεταβολή του η οποία θα κυμανθεί μεταξύ0,7% και +0,7%. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει μεταξύ 0,1% και 0,9% εφέτος και 0,6% και 1,4% του χρόνου, θα μείνει δηλαδή κάτω από το όριο του 2%.

Πάντως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ αναφέρθηκε στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, τονίζοντας ότι τον παρακολουθεί στενά.

Ο ίδιος, αφού υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν αποκλείει και νέες μειώσεις του βασικού επιτοκίου του ευρώ, σημείωσε ότι η τράπεζα έχει ήδη χρησιμοποιήσει μη συμβατικά έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης, γεγονός που αντανακλάται στην επιβάρυνση κατά 600 δισ. ευρώ του ισολογισμού της.

Τόνισε όμως ότι προτιμά την κλασική νομισματική χαλάρωση έναντι της ποσοτικής, γεγονός που διαφοροποιεί την ΕΚΤ από τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας.

«Στόχος μας είναι η διατήρηση των πληθωριστικών προσδοκιών σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών» τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι «η ζήτηση θα παραμείνει ισχνή το 2009».

Ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε στον ρόλο που καλούνται να παίξουν οι εμπορικές τράπεζες στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά για τη γρηγορότερη έξοδο από την κρίση.

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν στην ελληνική τραπεζική αγορά οι μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες θα αφορούν τόσο τις χορηγήσεις όσο και τις καταθέσεις.

Αναλυτικότερα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι προχωρεί στη μείωση κατά 0,50% του κυμαινόμενου επιτοκίου του στεγαστικού δανείου Εθνοστέγη, του επιτοκίου αγορών στις πιστωτικές κάρτες, των επιτοκίων νέων καταναλωτικών δανείων μεταφοράς υπολοίπων, όλων των σταθερών επιτοκίων των νέων στεγαστικών δανείων, καθώς και των νέων χορηγήσεων σε επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στα επιτόκια ταμιευτηρίου της τράπεζας σημειώθηκε μεσοσταθμική μείωση κατά 0,20%. Τα νέα επιτόκια θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι στα επιτόκια όλων των δανείων της τράπεζας που συμβατικά συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ ή το Εuribor οι μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς ενσωματώνονται αυτόματα.

Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι ρυθμοί χορηγήσεων των νέων δανείων στεγαστικής πίστης συνεχίζονται αυξανόμενοι. Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων ήταν αυξημένες κατά 8% έναντι του Ιανουαρίου και κατά 5% έναντι του ίδιου μήνα του 2008, ενώ στο πρώτο δίμηνο πραγματοποιήθηκαν 4.500 νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων με συνολικά ποσά 370 εκατ. ευρώ, σε πλήρη αντιστοιχία με το ανακοινωμένο πρόγραμμα πιστωτικής επέκτασης για το 2009.

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η συμμετοχή της τράπεζας στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Τις 15.000 έφθασαν τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί, από τα οποία 4.000,

που αντιστοιχούν σε συνολικό ποσό 380 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη προωθηθεί στο ΤΕΜΠΜΕ για την έγκριση της παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Από αυτά, οι εκταμιεύσεις ως σήμερα ανέρχονται στο ποσό των 210 εκατ. ευρώ και συνεχίζονται με αυξητικούς ρυθμούς. Από το σύνολο των χορηγήσεων, ποσοστό 60% αφορά επιπλέον χορηγήσεις σε υφιστάμενους πελάτες της τράπεζας, ενώ το υπόλοιπο 40% αφορά νέους πελάτες.

Νέα επιτόκια ανακοίνωσε και η Αttica Βank. Συγκεκριμένα, από τις 9 Μαρτίου τα επιτόκια στον «Απλό Λογαριασμό Ταμιευτηρίου» κυμαίνονται από 1% ως 2,50%.

Επιπλέον, η Τράπεζα εξακολουθεί να προσφέρει το «Αttica Υπερταμιευτήριο» με επιτόκιο 3%. Το βασικό επιτόκιο ταμιευτηρίου (ΒΕΤ) ανέρχεται σε 1% και το επιτόκιο των προθεσμιακών λογαριασμών «Εarly Ρrofit» σε 3,75%. Στις χορηγήσεις το Ελάχιστο Επιτόκιο Δανείων (ΕΕΔ), το οποίο αφορά δάνεια για επενδύσεις, μειώνεται από 7% σε 6,50% και το επιτόκιο των δανείων για μέλη και εργαζομένους στο ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) από 11,40% σε 9,40%. Τέλος, η τράπεζα συνεχίζει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk