ΓΚΟΡΝΤΟΝ ΜΠΡΑΟΥΝ ΠΡΟΣ ΗΠΑ:

«Σώστε τον πλανήτη. Μπορείτε»

Oι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει «να αδράξουν την ευκαιρία» και να οδηγήσουν τον πλανήτη στην έξοδο από την οικονομική ύφεση. Αυτό υποστήριξε χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο. Ο κ. Μπράουν κάλεσε την αμερικανική ηγεσία να αντισταθεί στο δέλεαρ του προστατευτισμού, να αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και κυρίως να εκμεταλλευτεί «την καλή θέληση έναντι της Ουάσιγκτον» που έχει δημιουργήσει, όπως είπε, η …

Oι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει «να αδράξουν την ευκαιρία» και να οδηγήσουν τον πλανήτη στην έξοδο από την οικονομική ύφεση. Αυτό υποστήριξε χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κογκρέσο. Ο κ. Μπράουν κάλεσε την αμερικανική ηγεσία να αντισταθεί στο δέλεαρ του προστατευτισμού, να αναλάβει δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και κυρίως να εκμεταλλευτεί «την καλή θέληση έναντι της Ουάσιγκτον» που έχει δημιουργήσει, όπως είπε, η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

«Εχετε απέναντί σας την πιο φιλοαμερικανική ευρωπαϊκή ηγεσία της πρόσφατης Ιστορίας.Μια ηγεσία που θέλει να συνεργαστεί πιο στενά μαζί σας.Δεν υπάρχει παλιά Ευρώπηούτε νέα Ευρώπη, υπάρχει μόνο η φίλη σας Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μπράουν, ο οποίος προώθησε στις συνομιλίες του με τον κ. Ομπάμα το σχέδιό του για ένα νέο «Νew Deal» στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κλάδο. «Γι΄ αυτό πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για την παγκόσμια μείωση των επιτοκίων και για μια σειρά μέτρων οικονομικής τόνωσης σε όλον τον κόσμο» είπε. «Ενας οικονομικός τυφώνας σαρώνει τον κόσμο.Οταν οι τράπεζες και οι αγορές αποτυγχάνουν, τότε εμείς, οι λαϊκοί εκπρόσωποι, είμαστε η τελευταία γραμμή άμυνας των λαών. Δεν θα ήταν άραγε ασφαλέστερες οι καταθέσεις όλων μας,αν ο υπόλοιπος κόσμος επιτέλους ανακήρυσσε παράνομα τα σκιώδη τραπεζικά συστήματα και τους υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους;» αναρωτήθηκε.

Ο βρετανός ηγέτης επικαλέστηκε στη συνέχεια την «ειδική σχέση» μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας. «Στο παρελθόν βρετανοί πρωθυπουργοί ταξίδεψαν στο Καπιτώλιο σε καιρό πολέμου για να μιλήσουν για πόλεμο.Εγώ έρχομαι σήμερα για να μιλήσω για νέες, διαφορετικές μάχες που πρέπει να δώσουμε μαζί:να μιλήσω για μια παγκόσμια οικονομία σε κρίση και για έναν πλανήτη που βρίσκεται σε κίνδυνο».

Αν και ο κ. Μπράουν έπλεξε ξανά το εγκώμιο του νέου αμερικανού προέδρου, για τον οποίον είπε ότι «ανανέωσε την ελπίδα παγκοσμίως», δεν απέφυγε, έστω και έμμεσα, να τον επικρίνει για τις «προστατευτικές» διατάξεις (γνωστές και ως «Βuy Αmerican»«αγοράστε αμερικανικά») που συμπεριέλαβε στο γιγαντιαίο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, ύψους 787 δισ. δολαρίων.

«Πρέπει λοιπόν να υποκύψουμε σε έναν προστατευτισμό ο οποίος, όπως δείχνει η Ιστορία,εν τέλει δεν προστατεύει κανέναν;Οχι.Πρέπει να έχουμε την πεποίθηση πως θα μπορέσουμε να αδράξουμε τις ευκαιρίες που θα μας παρουσιαστούν και να κάνουμε το μέλλον να λειτουργήσει υπέρ μας» είπε ο κ. Μπράουν, τα φιλόδοξα και ιδιαίτερα δαπανηρά σχέδια οικονομικής διάσωσης του οποίου προκαλούν οξύτατες αντιδράσεις όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από πολλά στελέχη του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας.

Τι δεν είπε ο κ. Μπράουν στο Κογκρέσο; Μα φυσικά τη φράση που επαναλαμβάνει συνεχώς τους τελευταίους μήνες: ότι ο «τυφώνας» της κρίσης αποτελεί προϊόν της απληστίας του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, αφού από τις ΗΠΑ εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο!

Oχι μόνο δεν είπε τίποτε, αυτή τη φορά, για τις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης, αλλά ζήτησε από την Αμερική να βγάλει τον υπόλοιπο κόσμο από αυτήν. Αναλυτές χαρακτήρισαν «τυπική» αυτή τη συμπεριφορά για έναν αντιδημοφιλή στη χώρα του πρωθυπουργό που, αν και «τσάρος» της βρετανικής οικονομίας για μία δεκαετία, και άρα de facto συνυπεύθυνος για τη σημερινή κρίση, επιμένει να εμφανίζεται ως «γκουρού» της παγκόσμιας οικονομικής σωτηρίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk