Βρετανός θεωρεί ότι λογοκρίθηκε βιβλίο του για την περίοδο Στάλιν

ΛΟΝΔΙΝΟ Λογοκρισία θεωρεί ο καταξιωμένος βρετανός καθηγητής σε θέματα ρωσικής ιστορίας Ορλάντο Φίτζις την απόφαση του ρωσικού εκδοτικού οίκου Αtticus να μην προχωρήσει τελικά στην έκδοση του βιβλίου του με θέμα την ιδιωτική ζωή των Ρώσων στα χρόνια του ΙωσήφΣτάλιν. Ο εκδότης δικαιολογήθηκε για την απόφαση επικαλούμενος οικονομικούς λόγους. Ωστόσο σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τhe Guardian» ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι η πραγματική αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η πολιτική πίεση που δέχτηκε ο Αtticus και η επιθυμία του Κρεμλίνου να αποκαταστήσει τη μνήμη του Στάλιν.

ΛΟΝΔΙΝΟ Λογοκρισία θεωρεί ο καταξιωμένος βρετανός καθηγητής σε θέματα ρωσικής ιστορίας Ορλάντο Φίτζις την απόφαση του ρωσικού εκδοτικού οίκου Αtticus να μην προχωρήσει τελικά στην έκδοση του βιβλίου του με θέμα την ιδιωτική ζωή των Ρώσων στα χρόνια του ΙωσήφΣτάλιν.

Ο εκδότης δικαιολογήθηκε για την απόφαση επικαλούμενος οικονομικούς λόγους. Ωστόσο σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τhe Guardian» ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι η πραγματική αιτία αυτής της εξέλιξης είναι η πολιτική πίεση που δέχτηκε ο Αtticus και η επιθυμία του Κρεμλίνου να αποκαταστήσει τη μνήμη του Στάλιν.

«Η ιστορία στο βιβλίο μου με τίτλο “Ψιθυρίζοντας: Η ιδιωτική ζωή στη Ρωσία του Στάλιν” φέρνει σε δύσκολη θέση το καθεστώς της Ρωσίας» γράφει ο κ. Φίτζις.

Ο καθηγητής καταγγέλλει ότι κουκουλοφόροι του τμήματος Εισαγγελίας της Αγίας Πετρούπολης εισέβαλαν στις 4 Δεκεμβρίου στα γραφεία του κέντρου ιστορικής έρευνας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μemorial, με το οποίο συνεργαζόταν για τη συγγραφή του βιβλίου του, και κατέσχεσαν όλους τους σκληρούς δίσκους του κέντρου. Μαζί με αυτούς χάθηκαν και όλα τα αρχεία του κέντρου, τα οποία περιείχαν πληροφορίες για θύματα διώξεων, οικογενειακά αρχεία, ηχητικά ντοκουμέντα και λεπτομέρειες για ομαδικούς τάφους στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης.

«Η επιδρομή ήταν μέρος μιας ευρύτερης ιδεολογικής μάχης για τον έλεγχο των ιστορικών δημοσιεύσεων στη Ρωσία,η οποία ενδεχομένως επηρέασε την απόφαση του Αtticus να ακυρώσει το συμβόλαιό μου» γράφει στον «Guardian» ο κ. Φίτζις.

«Το Κρεμλίνο επιθυμεί την αποκατάσταση του Στάλιν. Στόχος του δεν είναι να αρνηθεί τα εγκλήματα του Στάλιν, αλλά να δώσει έμφαση στα επιτεύγματά του ως δημιουργού του “ένδοξου σοβιετικού παρελθόντος” της χώρας. Θέλει οι Ρώσοι να υπερηφανεύονται για το σοβιετικό παρελθόν τους και να μη βαρύνονται με ενοχή για τα εγκλήματα της σταλινικής περιόδου» συνεχίζει στο άρθρο του ο καθηγητής.

Ο κ. Φίτζις εκτιμά ότι γίνεται απόπειρα να επιβληθεί μια συγκεκριμένη «πολιτική της μνήμης» με συντονισμένες προσπάθειες να διδαχθούν τα παιδιά, από τους καθηγητές και τα σχολικά βιβλία, μια ερμηνεία των γεγονότων που αποκαθιστά τον σταλινισμό. «Βιβλία που αναφέρονταν στον Μεγάλο Τρόμο και στα γκουλάγκ λογοκρίθηκαν,ενώ οι ιστορικοί που ανέδειξαν τα εγκλήματα του Στάλιν δέχθηκαν επιθέσεις ως “αντιπατριώτες”» λέει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk