Μικρά και επί Παντός

Μικρά και επί Παντός | tovima.gr

▅ Η φρουκτόζη είναι σύμμαχος του διαβήτη

Μια νέα έρευνα επιβεβαιώνει προηγούμενες που δείχνουν ότι η φρουκτόζη, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις βιομηχανίες αναψυκτικών, έχει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό. Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η φρουκτόζη μεταβολίζεται διαφορετικά από τη γλυκόζη, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται ένα γονίδιο (ΡGC-1 beta) το οποίο προκαλεί ανθεκτικότητα στην ινσουλίνη, κάτι που έχει ως συνέπεια την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Οταν οι ερευνητές μπλόκαραν τη δράση του γονιδίου, τα ποντίκια δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα με την ινσουλίνη τους. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η φρουκτόζη αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και ευνοεί την εναπόθεση λίπους στο ήπαρ.

▅ Βλέπεις αλκοόλ; Πίνεις αλκοόλ

Τις ίδιες κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί εναντίον της κινηματογραφικής εικόνας του τσιγάρου, με αποτέλεσμα να περισταλεί δραστικά η παρουσία του σε ταινίες, διατυπώνουν και για το αλκοόλ ολλανδοί ερευνητές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι θεατές ταινιών στις οποίες οι πρωταγωνιστές πίνουν αλκοόλ (όπως στη φωτογραφία ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Κέιτ Γουίνσλετ) θέλουν και αυτοί στη συνέχεια να κάνουν το ίδιο.

▅ Επικίνδυνος ο συνδυασμός Ρlavix και φαρμάκων για τις καούρες

Ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακό επεισόδιο σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο ενός δεύτερου επεισοδίου αν λαμβάνουν το ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιθρομβωτικό φάρμακο κλοπιδογρέλη (Ρlavix) σε συνδυασμό με αναστολείς αντλίας πρωτονίων- φάρμακα για τις καούρες στο στομάχι. Μελέτη ειδικών του Ιατρικού Κέντρου Denver VΑ βασίστηκε σε παρακολούθηση 8.205 ασθενών οι οποίοι έλαβαν ύστερα από καρδιακό ή από εμφάνιση ασταθούς στηθάγχης συνδυασμό κλοπιδογρέλης και ασπιρίνης. Τα δύο τρίτα έλαβαν παράλληλα και έναν αναστολέα αντλίας πρωτονίων (κυρίως ομεπραζόλη). Οπως προέκυψε, τα άτομα αυτά αντιμετώπιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο δεύτερου καρδιακού επεισοδίου ή εμφάνισης επεισοδίου ασταθούς στηθάγχης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk