ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Μείωση των μαθημάτων θα προτείνουν οι πρυτάνεις

Διατήρηση των πανελλαδικών εξετάσεων, αύξηση των επιστημονικών πεδίων στα σχολεία και μείωση των προς εξέταση μαθημάτων θα προτείνουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ προς το υπουργείο Παιδείας στη διάρκεια της Συνόδου τους που ξεκινά την Παρασκευή στο Καρπενήσι, με οικοδεσπότη το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα προτείνουν για το νέο εξεταστικό σύστημα τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα μέτρα. Οπως αναφέρουν στην πρότασή τους, στόχος είναι σε βάθος χρόνου να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τις περισσότερες σχολές, αλλά σίγουρα όχι για τις σχολές πρώτης ζήτησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Διατήρηση των πανελλαδικών εξετάσεων, αύξηση των επιστημονικών πεδίων στα σχολεία και μείωση των προς εξέταση μαθημάτων θα προτείνουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ προς το υπουργείο Παιδείας στη διάρκεια της Συνόδου τους που ξεκινά την Παρασκευή στο Καρπενήσι, με οικοδεσπότη το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα προτείνουν για το νέο εξεταστικό σύστημα τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα μέτρα. Οπως αναφέρουν στην πρότασή τους, στόχος είναι σε βάθος χρόνου να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τις περισσότερες σχολές, αλλά σίγουρα όχι για τις σχολές πρώτης ζήτησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Σε πρώτη φάση όμως οι πρυτάνεις ζητούν αναμόρφωση του Λυκείου και κατακρίνουν τη διδακτική μέθοδο που ακολουθείται σήμερα στα σχολεία της χώρας, η οποία- όπως δηλώνουν – στηρίζεται στην απομνημόνευση και δεν καλλιεργεί την κριτική σκέψη των μαθητών. Συγκεκριμένα, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα προτείνουν στο υπουργείο:

▅ Αποσύνδεση του Λυκείου από τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

▅ Περισσότερα επιστημονικά πεδία στα σχολεία και συμβολή των πανεπιστημίων στην επιλογή τους. Παράλληλη μείωση των προς εξέταση μαθημάτων και συγκεκριμενοποίησή τους ανάλογα με την κατεύθυνση κάθε υποψηφίου.

▅ Στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου τα μαθήματα να είναι γενικής φύσης, τα οποία θα προτετοιμάζουν τους μαθητές για την είσοδό τους στην κοινωνία. Στην τρίτη τάξη του Λυκείου τα μαθήματα να είναι λιγότερα και εξειδικευμένα, ώστε ο κάθε μαθητής να κατευθύνεται στην επιστημονική περιοχή που τον ενδιαφέρει. ▅ Διατήρηση της βάσης του δέκα (10) για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

▅ Δημιουργία μητρώου βαθμολογητών με εμπειρία και αξιοπιστία που θα επιμορφώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στη Σύνοδο του Σαββατοκύριακου οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων θα συζητήσουν τα θέματα των 4ετών προγραμματισμών τους με την πολιτεία και θα ζητήσουν αλλαγές στον νόμοπλαίσιο για τα ΑΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι 4ετείς προγραμματισμοί όλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν ολοκληρωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών, ενώ το Σαββατοκύριακο θα οριστικοποιηθούν τα ποσά που θα πάρει το κάθε ίδρυμα για την επόμενη τετραετία, καθώς και οι θέσεις διδακτικού και διοικητικού τους προσωπικού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk