Η ΕΕ έχει στο συρτάρι σχέδια σωτηρίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Ετοιμη διά παν ενδεχόμενο δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία διά στόματος του προέδρου της κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ξόρκισε και χθες τη διαρκώς εντεινόμενη φημολογία περί επικείμενης πτώχευσης ενός ή περισσοτέρων κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ. Παράλληλα ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ έχει ήδη μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια και ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη. Ο πρόεδρος Μπαρόζο δεν θέλησε να αποκαλύψει ποια είναι τα μέτρα τα οποία έχει προαποφασίσει η ΕΕ ότι θα λάβει στην περίπτωση που κράτος-μέλος της ευρωζώνης δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης των διεθνών δανειακών αναγκών του.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Ετοιμη διά παν ενδεχόμενο δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία διά στόματος του προέδρου της κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ξόρκισε και χθες τη διαρκώς εντεινόμενη φημολογία περί επικείμενης πτώχευσης ενός ή περισσοτέρων κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ έχει ήδη μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια και ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη.

Ο πρόεδρος Μπαρόζο δεν θέλησε να αποκαλύψει ποια είναι τα μέτρα τα οποία έχει προαποφασίσει η ΕΕ ότι θα λάβει στην περίπτωση που κράτος-μέλος της ευρωζώνης δηλώσει αδυναμία εξυπηρέτησης των διεθνών δανειακών αναγκών του.

Ερωτηθείς όμως αν αναφέρεται στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, αφού τα χαρακτήρισε- όπως και ο επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια προχθές «ενδιαφέρουσα ιδέα», φρόντισε να υπενθυμίσει ότι το ζήτημα αυτό δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά των κρατών-μελών της ΕΕ που προς το παρόν κάθε άλλο παρά έτοιμα δείχνουν να συμφωνήσουν επί του θέματος.

Από τις ανωτέρω σιβυλλικές εν πολλοίς δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι σταδιακώς ωριμάζει στα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών και των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών η ιδέα ότι η στήριξη (είτε με ευρωομόλογα είτε με άλλα μέσα) ορισμένων χωρών του ευρώ θα καταστεί κάποια στιγμή αναπόφευκτη.

Το ευκταίο εν προκειμένω εί ναι βέβαια να μη χρειαστεί σωστική παρέμβαση της ΕΕ.

Αν όμως ανάλογη παρέμβαση κριθεί αναγκαία, τότε η ΕΕ έχει ήδη έτοιμα σχέδια διάσωσης τα οποία θα εφαρμοσθούν άμεσα. Κεντρική ιδέα αυτών των σχεδίων είναι από τη μια πλευρά η παροχή της οικονομικής αρωγής προς τις δοκιμαζόμενες χώρες και από την άλλη πλευρά η εφαρμογή από τις χώρες αυτές εξαιρετικά περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών ώστε να καταστεί σαφές τόσο στις αγορές όσο και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι οι οικονομικώς άστατες χώρες δεν λαμβάνουν από τις Βρυξέλλες λευκές επιταγές.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα θεωρείται όλο και περισσότερο η υπ΄ αριθμόν ένα υποψήφια προς εκτροχιασμό χώρα, τα σενάρια των Βρυξελλών φαίνεται πως έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζονται στα μέτρα της. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο των υπουργών οικονομίας της ΕΕ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να σκληρύνει τις προτάσεις Αλμούνια για την Ελλάδα. Αν αυτό συμβεί τότε θα πρόκειται για μια εξαιρετικά παράδοξη κατάσταση όπου οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ θα εμφανισθούν για την ελληνική περίπτωση πιο απαιτητικές από τους τεχνοκράτες της Επιτροπής.

Το παράδοξο εν προκειμένω έγκειται στο γεγονός ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας των χωρών του ευρώ αναθεωρήθηκε προ ετών επί το χαλαρότερο για να μπορούν οι κυβερνήσεις να ελαστικοποιούν τις προτάσεις των τεχνοκρατών. Στην περίπτωση της Ελλάδας όμως όλα δείχνουν ότι θα συμβεί το αντίθετο αφού η γενικότερη αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται εδώ και καιρό στο ναδίρ.

ΓΙΑ ΤΟ 2010
Ανησυχία για διψήφιο ποσοστό ανεργίας
Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η ανεργία λαμβάνει πλέον δραματικές διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο μπορεί να ανέλθει το 2010, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1990, σε 10%, με την απώλεια νέων θέσεων εργασίας να φθάνει για εφέτος τα 3,5 εκατομμύρια. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη να προσφύγουν στη λήψη μέτρων για την οικονομική ενίσχυση προγραμμάτων «μερικής διευθέτησης των χρόνων εργασίας», την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας για τους εργοδότες και την αύξηση των επενδύσεων σε προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής επανένταξης. Επίσης ζητείται να υιοθετηθεί η πρόταση της Επιτροπής για αύξηση των προκαταβολών ύψους 1,8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk