Ενταση για το τέλος παρεπιδημούντων

Αποφασισμένος να παραιτηθεί- και με τη σχετική επιστολή ανά χείρας- από την προεδρία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) εμφανίστηκε χθες ο κ. Ν. Κακλαμάνης, με αφορμή τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5%. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου ο κ. Κακλαμάνης έθεσε δύο προϋποθέσεις, που θα τον απέτρεπαν από την τελική «έξοδο», κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να αποσύρει την επίμαχη διάταξη είτε να αναπληρώσει τις απώλειες πόρων που αυτή επιφέρει στην Αυτοδιοίκηση.

Αποφασισμένος να παραιτηθεί- και με τη σχετική επιστολή ανά χείρας- από την προεδρία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) εμφανίστηκε χθες ο κ. Ν. Κακλαμάνης, με αφορμή τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5%. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου ο κ. Κακλαμάνης έθεσε δύο προϋποθέσεις, που θα τον απέτρεπαν από την τελική «έξοδο», κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να αποσύρει την επίμαχη διάταξη είτε να αναπληρώσει τις απώλειες πόρων που αυτή επιφέρει στην Αυτοδιοίκηση. Δεδομένου μάλιστα ότι τα απολεσθέντα από την ψήφιση της επίμαχης διάταξης υπολογίζονται σε 350 εκατ. ευρώ, έσοδα που κατευθύνονται κυρίως στην καθαριότητα και στις τουριστικές υποδομές.

Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του την ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών- το οποίο και περιλαμβάνει τη διάταξη- στην Ολομέλεια της Βουλής. Προτού αναγνώσει πάντως την επιστολή παραίτησής του στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, ο ίδιος εκτίμησε σε έναν σύντομο απολογισμό της διετούς θητείας του την πρόοδο σημαντικών θεμάτων για την Αυτοδιοίκηση- όπως η απόδοση του 90% των τελών κυκλοφορίας στους δήμους.

Μάλιστα ο δήμαρχος του Πειραιά κ. Π.Φασούλας πρότεινε τη σύγκληση σχετικού εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, θίγοντας την «αναξιοπιστία της κυβέρνησης», αναφορικά και με το οικείο του, πλέον, θέμα, ως προς την αθέτηση της δέσμευσης για τη ρύθμιση των χρεών του δήμου του.

Την ώρα που ο κ. Κακλαμάνης απειλούσε με παραίτηση, στη Βουλή ο πρώην υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης ξιφουλκούσε κατά των δημάρχων οι οποίοι αντιδρούν στη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5%. Κατά την πρώτη κοινοβουλευτική παρέμβασή του μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, από την οποία έμεινε εκτός, ο πρώην «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «υποκριτικό» το αίτημα της ΚΕΔΚΕ για αναπλήρωση των απωλειών από τα έσοδα του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων, το οποίο καταβάλλουν οι τουριστικές επιχειρήσεις προς τους δήμους για τις υπηρεσίες που παρέχουν (καθαριότητα, φωτισμό, τουριστικές υποδομές κτλ.).

O πως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, «όταν αυξήθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας, η κυβέρνηση υπέστη πολιτικό κόστος,αλλά αυτό έγινε για να καλυφθεί η απώλεια από τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων,η οποία ήδη συζητούνταν».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι από τα τέλη κυκλοφορίας το 90% αυτών (από το 45% που ήταν) «πηγαίνει στους δήμους» και ότι μέσω αυτών των εσόδων οι δήμοι «αναπλήρωσαν εκ των προτέρων» τις απώλειες.

Ο πρώην υπουργός πρότεινε πάντως να αποδίδεται- μετά τους σχετικούς υπολογισμούς της ΚΕΔΚΕ- σε όποιους τουριστικούς δήμους χρειάζεται η αύξηση 20% επί των τελών κυκλοφορίας που θεσπίστηκε, ενώ υπεραμυνόμενος της ρύθμισης για μείωση του τέλους παρεπιδημούντων ανέφερε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα πραξικόπημα».

Μάλιστα αργότερα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΚΕ κ. Ν. Κακλαμάνη περί παραίτησής του αν δεν πάρει πίσω την επίμαχη διάταξη η κυβέρνηση, έκανε λόγο για «κούφιες παραιτήσεις». Πάντως απαντώντας στις αντιδράσεις του αντιπροέδρου της ΚΕΔΚΕ κ. Κ. Τζανακούλη, ο οποίος τόνισε ότι με τη μείωση του τέλους οι προϋπολογισμοί των δήμων είναι στον αέρα και ότι δεν αναπληρώνονται οι απώλειες, όπως υποστηρίχθηκε, ο κ. Αλογοσκούφης συμπλήρωσε ότι «αν η κυβέρνηση θέλει να δώσει περισσότερα χρήματα στους δήμους, εγώ θα είμαι ο τελευταίος που θα φέρω αντίρρηση». Οσον αφορά τον εκπρόσωπο των τουριστικών επιχειρήσεων κ. Ν. Αγγελόπουλο, σημείωσε ότι «αν κρίνει η κυβέρνηση ότι λείπουν πόροι από τους ΟΤΑ, ας τους καλύψει, αλλά αυτό είναι πρόβλημα της κυβέρνησης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Η Καλντέρα η επιλογή να εκδράμουν αυτές τις άκρως επικίνδυνες ημέρες, με τη μετάλλαξη Ομικρον να σαρώνει τα πάντα, στην αγαπημένη... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk