Τα μάθατε τα νέα;

O Πρωθυπουργός μας έχει εγκλωβισθεί στην πολύτιμη εικόνα του. Πρέπει να συνεχίσει να δείχνει δυνατός, αποφασιστικός, αλλά και κάπως απόμακρος: να στέκεται υπεράνω της τύρβης της πραγματικότητας, ώστε να μη φθείρεται η δημοτικότητά του. Από την άλλη πλευρά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εγκλωβιστεί στο αίτημα των εκλογών, θέση από την οποία δεν είναι εύκολο πλέον να οπισθοχωρήσει. Στην εποχή όμως της μεγαλύτερης διεθνούς οικονομικής κρίσης μετά το 1929, η προοπτική μερικών μηνών ακυβερνησίας (το αναπόφευκτο τίμημα αν η χώρα πάρει τον δρόμο προς τις εκλογές) δεν φαντάζει ελκυστική: το δείχνουν εξάλλου και οι δημοσκοπήσεις.

O Πρωθυπουργός μας έχει εγκλωβισθεί στην πολύτιμη εικόνα του. Πρέπει να συνεχίσει να δείχνει δυνατός, αποφασιστικός, αλλά και κάπως απόμακρος: να στέκεται υπεράνω της τύρβης της πραγματικότητας, ώστε να μη φθείρεται η δημοτικότητά του. Από την άλλη πλευρά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει εγκλωβιστεί στο αίτημα των εκλογών, θέση από την οποία δεν είναι εύκολο πλέον να οπισθοχωρήσει. Στην εποχή όμως της μεγαλύτερης διεθνούς οικονομικής κρίσης μετά το 1929, η προοπτική μερικών μηνών ακυβερνησίας (το αναπόφευκτο τίμημα αν η χώρα πάρει τον δρόμο προς τις εκλογές) δεν φαντάζει ελκυστική: το δείχνουν εξάλλου και οι δημοσκοπήσεις.

Με λίγα λόγια, οι δύο βασικές πολιτικές δυνάμεις του συστήματός μας είναι δέσμιες των υποσχέσεων που η καθεμιά τους αντιπροσωπεύει. Το αποτέλεσμα είναι η πολιτική ακινησία που παρατηρείται γύρω μας, παρά την επιφανειακή κινητικότητα των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Προσωπικώς, καθόλου δεν θα με πείραζε η κατάσταση αυτή, αν στο μέσον δεν ήμασταν εγκλωβισμένοι όλοι εμείς και το μέλλον μας.

Το ελάχιστο απαιτούμενο σε περιστάσεις κρίσης θα ήταν η παρουσίαση στην κοινή γνώμη της ωμής πραγματικότητας, χωρίς σαχλούς εξωραϊσμούς και ρητορικά ψιμύθια. Αντί γι΄ αυτό, ακούμε τον κ. Κώστα Καραμανλή να κάνει δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και- σε εμένα τουλάχιστον- δίνει την εντύπωση ότι απευθύνεται σε μωρά. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, μας λέει, «τη διάρκεια, την έκταση και το βάθος των επιπτώσεων της κρίσης». Για τον λόγο αυτόν, «χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο,αλλά και διαρκής επαγρύπνηση» .

Μόλις τις προάλλες, μας έλεγε ότι διέθετε συγκροτημένο σχέδιο! Και απορούσαμε, βάσει ποίας λογικής είναι δυνατόν να έχει κανείς συγκροτημένο σχέδιο για ένα πρόβλημα το οποίο ακόμη δεν είναι σε θέση να το περιγράψει! Τώρα, μας λέει ότι «χρειάζεται συγκροτημένο σχέδιο», παραδέχεται δηλαδή ότι επί του παρόντος δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα. Είναι- δεν λέω- ένα βήμα προόδου. Αλλά δεν φθάνει…

Επομένως, προσβλέπουμε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μήπως κι εκεί όμως τα πράγματα είναι καλύτερα; Ακουγα, λ.χ., τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου – το, κατά τη γνώμη μου, ικανότερο στέλεχος που ανέδειξε το ΠαΣοΚ του κ. Γιώργου Παπανδρέου – να προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι θα κάνει το ΠαΣοΚ όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκδώσει και επισήμως την απόφαση που θα εξισώνει την ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών με εκείνη των ανδρών, στα 65 έτη. «Αφήστε να δούμε πρώτα», «δεν ξέρετε τι περιθώρια θα μας δίνει» και τα τοιαύτα. Ξόδευε, δηλαδή, όλη την ευφυΐα του για να μας υποβάλει την ιδέα ότι και αυτοί θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να συνεχίσουν την πανάρχαια ελληνική παράδοση, που συνοψίζεται στη φράση «ου φροντίς,Ιπποκλείδη». (Στις μέρες μας το λέμε αλλιώς, αλλά δεν γράφεται…)

Σχετικό και το παράδειγμα του κ. Ντίνου Ρόβλια. Ως πολιτικός υπεύθυνος του ΠαΣοΚ για τη Δικαιοσύνη, προσφάτως περνούσε γενεές δεκατέσσερις την κυβέρνηση, με αφορμή την περιβόητη απόδραση από τον Κορυδαλλό. Οταν τον ρωτούσαν όμως οι δημοσιογράφοι ποιο είναι το σχέδιο του ΠαΣοΚ (ή το δικό του, εν πάση περιπτώσει…) για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, οι αμήχανες απαντήσεις του ισοδυναμούσαν με το ανεπανάληπτο: ψηφίστε μας και θα δείτε. (Πριτς! Αν μου επιτρέπετε…)

Αυτή η στάση σκόπιμης και μάλλον άτεχνης ασάφειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζεται με την ηλιθιότητα που άκουσα από τα χείλη μεγαλοσχήμονος στελέχους, στη διάρκεια επαγγελματικού γεύματος: «Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε την ελπίδα του κόσμου». (Για την Ιστορία, μου ήρθε να τον πνίξω μόλις το άκουσα. Συγκρατήθηκα όμως και τον τιμώρησα, απαιτώ ντας- σκαιώς, το ομολογώ- να πληρώσει τον λογαριασμό. Εκτοτε, ούτε καν του απαντώ στο τηλέφωνο…)

Με όλα αυτά, θέλω να καταλήξω στην πεποίθησή μου ότι ο κερδισμένος της κρίσης θα είναι εκείνος που θα τολμήσει να σοκάρει παρουσιάζοντας την αλήθεια χωρίς φτιασίδια. Ολα τα λοιπά είναι χαριτωμένες πιρουέτες μπροστά στο χείλος του γκρεμού. Ο κόσμος το ξέρει- δεν είναι ηλίθιος. Απλώς, δεν έχει άλλη επιλογή. Εκείνοι που παριστάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν είναι οι πολιτικοί. Τόσο το χειρότερο για τους ίδιους όμως, γιατί η κοινωνία ποτέ δεν μένει στατική. Κάτω από την επιφάνεια ωριμάζουν οι αλλαγές και εκδηλώνονται με αναπάντεχους- κάποτε βίαιους- τρόπους…

Επανόρθωση. Υπάρχει ένας πολιτικός που τόλμησε να χαρακτηρίσει την εκτροπή του Αχελώου έγκλημα και μάλιστα απευθυνόμενος στο κοινό της Λάρισας: ο κ. Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚύριε διευθυντά

Αντιγράφω από το δελτίο Τύπου του Αlter: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως δεν τον έχετε ξαναδεί. (Σ.τ.Π.: Γυμνός;) Συνάντησε τη Βάσια Λόη στο γήπεδο του Ολυμπιακού και μίλησε για όλους και για όλα. Τι σημαίνει γι΄ αυτόν ο χαρακτηρισμός “γκαντέμης”. Τι λέει για τον πατέρα του. Κατάλαβε τι σημαίνει σάτιρα Λαζόπουλου όταν τον ρώτησαν τα παιδιά του για τα υπονοούμενα του Λάκη. Επίσης, δεν διστάζει να αναφερθεί στη σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου προς το πρόσωπό του και να κρίνει τα τηλεοπτικά πρόσωπα της χρονιάς».

Υποχρεώνομαι λοιπόν να επαναλάβω τα στοιχειώδη- τα στοιχειώδη για έναν απόφοιτο του Κολλεγίου Αθηνών και του Ηarvard: «Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, / τούτο προσπάθησε τουλάχιστον/ όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις/ μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,/ μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες./ Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,/ γυρίζοντας συχνά κι εκθέτοντάς την/ στων σχέσεων και των συναναστροφών/ την καθημερινή ανοησία,/ ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική». Κ. Π. Καβάφης, αγαπητέ Κυριάκο…

Με τους θερμούς χαιρετισμούς μου

ΠΑΝΔΩΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk