ΑΠΟΨΗ

Οι Γερμανοί ξανάρχονται…

To 1939 ένα ζευγάρι συνταξιούχων Ευρωπαίων διέβλεπε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποφάσισε να αγοράσει μια αγροικία κάπου σε ένα νησάκι σε μια ξεχασμένη γωνιά του κόσμου για να γλιτώσει… Επέλεξε το Γκουανταλκανάλ, το νησί όπου έγιναν οι φονικότερες μάχες στον Ειρηνικό μεταξύ Αμερικανών και Γιαπωνέζων! Το 2002 ένα ζευγάρι συνταξιούχων οικονομολόγων στην Ελλάδα διέβλεπε την παγκόσμια οικονομική κρίση και έβαλε όλα τα χρήματά του (οικονομίες μιας ζωής και εφάπαξ) σε αμοιβαία «παντός καιρού» για να έχει το κεφάλι του ήσυχο.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται… | tovima.gr

To 1939 ένα ζευγάρι συνταξιούχων Ευρωπαίων διέβλεπε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και αποφάσισε να αγοράσει μια αγροικία κάπου σε ένα νησάκι σε μια ξεχασμένη γωνιά του κόσμου για να γλιτώσει… Επέλεξε το Γκουανταλκανάλ, το νησί όπου έγιναν οι φονικότερες μάχες στον Ειρηνικό μεταξύ Αμερικανών και Γιαπωνέζων!

Το 2002 ένα ζευγάρι συνταξιούχων οικονομολόγων στην Ελλάδα διέβλεπε την παγκόσμια οικονομική κρίση και έβαλε όλα τα χρήματά του (οικονομίες μιας ζωής και εφάπαξ) σε αμοιβαία «παντός καιρού» για να έχει το κεφάλι του ήσυχο… Τα ομόλογα αυτά ήταν της Lehmann Βrothers και προφανώς κλαίει τις οικονομίες του.

Το συμπέρασμα από τις δύο αυτές διδακτικές ιστορίες είναι πως όταν μαίνεται ένας παγκόσμιος πόλεμος κανείς δεν είναι ασφαλής, και φυσικά τα αθώα θύματα είναι πολύ περισσότερα από τους μαχόμενους και τους στρατευμένους! Για τη χώρα μας, που έχει πικρή εμπειρία από τους δύο πολέμους που συγκλόνισαν τον 20ό αιώνα, αυτός ο τρίτος πόλεμος είναι εξίσου οδυνηρός και τις συνέπειές του αναμένεται να τις καταλάβουμε ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι, οπότε θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα η εθνική οικονομία με την κάμψη του τουρισμού…

Ηδη από τις αρχές της κρίσης, η οποία οριοθετείται από τον περασμένο Αύγουστο, έχει χαθεί πλούτος στα διεθνή χρηματιστήρια ο οποίος ξεπερνά το ιλιγγιώδες ποσόν των 70 τρισ. δολαρίων! Μετά τις επενδυτικές τράπεζες καταρρέουν πλέον και οι ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ οι οικονομίες των ανεπτυγμένων χωρών είναι πλέον υποθηκευμένες. Στην Ευρώπη διαλύεται η μεσαία τάξη και το «ευρωπαϊκό όνειρο» του Ρίφκιν αποδομείται για να οικοδομηθεί αργά αλλά σταθερά σε κάποια άλλη γωνιά της υφηλίου, όπως στην Κίνα ή αύριο ίσως στην Ινδία, μια νέα μεσαία τάξη. Αλλωστε όλοι στο τέλος δανείζονται από την Κίνα και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ που χωρίς ιδιαίτερη σκέψη «τυπώνουν» δολάρια (τον Μπερνάκι τον πρόεδρο της Fed τον αποκαλούν πλέον «ελικοπτεράκια» οι οικονομολόγοι της πατρίδας του διότι θεωρούν ότι κάποια στιγμή θα μοιράζει με ελικόπτερο πάνω από τη Νέα Υόρκη δολάρια χωρίς αξία!).

Και αν οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να τυπώνουν δολάρια, η χώρα μας έχει μόνο όπλο τον δανεισμό με συνεχώς επαχθέστερους όρους. Μια χώρα που ζει με δανεικά, όμως, επί της ουσίας δεν ζει, απλώς φυτοζωεί αφού δουλεύει για λογαριασμό των οφειλετών της.

Και αν πέρυσι πληρώσαμε μισθούς και συντάξεις πουλώντας τον ΟΤΕ στους Γερμανούς, ή σήμερα τα λιμάνια στους Κινέζους, όταν λήξει ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος σκεφτείτε μήπως παραμείνει η γερμανική κατοχή για την επόμενη γενιά, ελέγχοντας πέρα από τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια, τις τράπεζες, τα τρένα, το νερό…

Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, μεταπτυχιακός φοιτητής στη Βιοτεχνολογία

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk