Ο δήμαρχος και οι μετανάστες

O δήμαρχων Πατρέων κ. Ανδρέας Φούρας είναι σίγουρα καταβεβλημένος από το Καρναβάλι. Ο χορός και το γλεντοκόπημα διαρκούν 45 ημέρες. Αυτό που του έλαχε ήταν απίστευτα άδικο: πάνω που βρήκε μια βραδιά να ξεκουράσει τα ποδάρια του, την Καθαρά Δευτέρα, προέκυψε εκ νέου ζήτημα με τους Αφγανούς. Αυτό που δεν κατάφεραν να δουν οι καρναβαλιστές κάτω από τη λάμψη των πυροτεχνημάτων φωτίστηκε από τους προβολείς μιας νταλίκας που παρ΄ ολίγον να πατήσει έναν λαθρομετανάστη. Ειπώθηκε ότι ο οδηγός γκάζωσε επίτηδες και ότι είχε πρόθεση να χτυπήσει τον αλλοδαπό και έτσι ξεκίνησαν εντάσεις.

O δήμαρχων Πατρέων κ. Ανδρέας Φούρας είναι σίγουρα καταβεβλημένος από το Καρναβάλι. Ο χορός και το γλεντοκόπημα διαρκούν 45 ημέρες. Αυτό που του έλαχε ήταν απίστευτα άδικο: πάνω που βρήκε μια βραδιά να ξεκουράσει τα ποδάρια του, την Καθαρά Δευτέρα, προέκυψε εκ νέου ζήτημα με τους Αφγανούς. Αυτό που δεν κατάφεραν να δουν οι καρναβαλιστές κάτω από τη λάμψη των πυροτεχνημάτων φωτίστηκε από τους προβολείς μιας νταλίκας που παρ΄ ολίγον να πατήσει έναν λαθρομετανάστη. Ειπώθηκε ότι ο οδηγός γκάζωσε επίτηδες και ότι είχε πρόθεση να χτυπήσει τον αλλοδαπό και έτσι ξεκίνησαν εντάσεις. Οι διαβιούντες στον καταυλισμό πετούσαν πέτρες στα οχήματα, η Αστυνομία πετούσε δακρυγόνα, ενώ μαυροντυμένοι υποστηρικτές της νομιμότητας κατέβηκαν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση με μπουνίδια.

Ο κ. Φούρας ακολουθεί μια σταθερή πολιτική στο θέμα του καταυλισμού της πόλης του. Τα ρίχνει στην κυβέρνηση. Εχει στείλει τόσες επιστολές, υπερασπιστικές σε όσους τον κατηγορούν, διεκδικητικές στα υπουργεία, που θα τον ζήλευε ως και ο Σοντερλό ντε Λακλό, που καλλιέργησε τον 18ο αιώνα το επιστολικό μυθιστόρημα. Ο δήμαρχος έχει πολλά κοινά με την εποχή του γνωστού λογοτέχνη, κυρίως το ότι επιτρέπει εντός των ορίων της πόλης του να υπάρχουν συνθήκες υγιεινής που θυμίζουν τις πιο βρωμερές περιόδους του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Ανέχεται να ζουν άνθρωποι σε κούτες, να φυλακίζονται σε κοντέινερ, να τρώνε σκουπίδια. Οταν ο κ. Φούρας δεν τα βάζει με τους υπουργούς, παλεύει με τις σκιές του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λέει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να επιλύσει όσα δεν καταφέρνουν οι μεγάλοι και τρανοί της υφηλίου.

Σε έναν βαθμό έχει δίκιο ο δήμαρχος. Υπολογίζεται ότι στον κόσμο υπάρχουν 40 εκατομμύρια πρόσφυγες. Στην Πάτρα έλαχαν δυο τρεις χιλιάδες από δαύτους. Ετσι ο δήμαρχος υπερήφανα δηλώνει: «Οι πολίτες της Πάτρας και οι φορείς της πόλης για περισσότερα από 12 χρόνια βιώνουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις με υπομονή, ανθρωπισμό και χωρίς το παραμικρό κρούσμα ρατσιστικής συμπεριφοράς». Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν αισθήματα ανθρωπισμού και να μοιράζουν φραντζόλες και κουβέρτες στους φτωχούς. Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να θυμώνουν που η παραλιακή έχει γίνει ένας τεράστιος απόπατος. Εχουν κάθε δικαίωμα να απαιτούν ασφάλεια και- γιατί όχι- αισθητική. Ο δήμαρχος όμως θα έπρεπε, εφόσον το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 12 χρόνια, να έχει δώσει μια κάποια λύση, πέρα από το να προσφέρει 80.000 ευρώ στον Ερυθρό Σταυρό.

Με τις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών για το πρόγραμμα «Εστία» και τα 26 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για την υποδοχή μεταναστών, υπάρχει μια νέα ελπίδα (εφόσον προβλεφθεί η οικονομική βοήθεια σε πύλη εξόδου καθώς η ιδέα είναι να υπάρχουν υποδομές εκεί όπου πρωτοφτάνουν οι λαθρομετανάστες).

Θα ήταν άδικο να επιρρίψουμε ευθύνες συνολικά στον λαό της Πάτρας επειδή θέλει να κάνει μια γιορτή με παράδοση 140 χρόνων.

Ακόμη και για όσους δεν έχουν ξεπεράσει τα ενοχικά σύνδρομα μιας χριστιανικής αγωγής, το πρόβλημα δεν μπορεί να φορτώνεται στη συνείδηση του ατόμου. Οι Πατρινοί εξακολουθούν να έχουν δικαίωμα στη χαρά και είναι γούστο τους και καπέλο τους αν θέλουν να ξοδεύουν το κομπόδεμά τους σε στολές και αποκριάτικα πάρτι. Εδώ δεν είναι ζήτημα καλών και κακών ανθρώπων, προοδευτικών και συντηρητικών, αλλά θέμα που χρειάζεται συνδυασμό χειρισμών. Το πρόβλημα του καταυλισμού δεν λύνεται με την ελεημοσύνη.

Οσα καταλογίζει ο δήμαρχος στην κυβέρνηση άλλα τόσα μπορεί να πει ο ΟΗΕ για το Δημοτικό Συμβούλιο. Αδράνεια. Ο κ. Φούρας βρίσκει διάφορα προσχήματα για την ανυπαρξία ενός κανονικού, χτισμένου χώρου υποδοχής καταφρονεμένων. Εγραφε στον Συνήγορο του Πολίτη: «Πόσα άτομα θα φιλοξενεί; Πού και με ποιες διαδικασίες θα χωροθετηθεί; Από πού θα χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του; Ποιος θα αναλάβει τη νομική, διοικητική και γενική ευθύνη της λειτουργίας του;». Ο ρόλος του όμως δεν είναι να κάνει ερωτήσεις αλλά να διατυπώνει προτάσεις.

Οι λαθρομετανάστες δεν ανακόπτονται.

Ακόμη και αν τους πετάξουμε στη θάλασσαόπως έκαναν οι Ιταλοί με τους Αλβανούς-, θα έρθουν οι επόμενοι. Αυτό είναι δεδομένο, το ξέρουμε από την ιστορία της μετακίνησης πληθυσμών από την αρχαιότητα. Το αν οι κάτοικοι δείχνουν συμπόνια ή εχθρότητα έχει ελάχιστη σημασία, ίσως μόνο ψυχολογική. Είναι σαν να έχουμε έναν ασθενή που χρειάζεται εγχείρηση και προθυμοποιούμαστε να του κάνουμε μασάζ. Μικρό το καλό. Δεν ξέρουμε αν ο κ. Φούρας γίνει ικανός χειρουργός, πρέπει πάντως να αποκτήσει επειγόντως νοσηλευτικές ικανότητες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk