Σε χρεοκοπία οδηγεί η κρίση πολλούς ασφαλιστικούς φορείς

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία η οικονομική κρίση, η οποία επιδείνωσε περαιτέρω την ήδη κακή οικονομική τους κατάσταση. Ετσι το ένα μετά το άλλο τα Ταμεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις τους μεταφέροντας την «ημερομηνία μηδέν» του ασφαλιστικού συστήματος πολύ νωρίτερα απ΄ ό,τι αρχικώς είχε υπολογιστεί. Μετά την αδυναμία πληρωμών του ΟΠΑΔ (ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων) και του Ταμείου Προνοίας (χορήγηση εφάπαξ) του Δημοσίου, ήλθε η σειρά του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της Γενικής Τράπεζας.

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία η οικονομική κρίση, η οποία επιδείνωσε περαιτέρω την ήδη κακή οικονομική τους κατάσταση. Ετσι το ένα μετά το άλλο τα Ταμεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμη και στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις τους μεταφέροντας την «ημερομηνία μηδέν» του ασφαλιστικού συστήματος πολύ νωρίτερα απ΄ ό,τι αρχικώς είχε υπολογιστεί. Μετά την αδυναμία πληρωμών του ΟΠΑΔ (ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων) και του Ταμείου Προνοίας (χορήγηση εφάπαξ) του Δημοσίου, ήλθε η σειρά του Ταμείου Αλληλοβοήθειας της Γενικής Τράπεζας. Το συγκεκριμένο Ταμείο δεν έχει χρήματα ούτε για να καταβάλει τις τρέχουσες επικουρικές συντάξεις.

Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η διοίκηση του Ταμείου ζήτησε από την κυβέρνηση να παρέμβει προκειμένου η τράπεζα να καταβάλει το ποσό που της αναλογεί ώστε να ενταχθεί το Ταμείο στο νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ). Σημειώνεται ότι για την ένταξη του Ταμείου στο ΕΤΑΤ η ιδιοκτήτρια τράπεζα Societe Generale καλείται να καταβάλει 123 εκατομμύρια ευρώ σε δέκα ετήσιες δόσεις.

Πάντως οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση επειδή δεν εφαρμόζει τον σχετικό νόμο ή μάλλον «επειδή τον εφαρμόζει κατά περίπτωση». Ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Φ.Ταυρής ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο που η ίδια ψήφισε» και απευθυνόμενος στην τράπεζα επισημαίνει πως «δεν μπορεί να εφαρμόζει άρθρα του νόμου που τη συμφέρουν οικονομικά και να αρνείται να εφαρμόσει άλλες διατάξεις του ίδιου νόμου τις οποίες θεωρεί αντισυνταγματικές». Πάντως η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τοποθετήθηκε χθες στο πρόβλημα υποστηρίζοντας ότι η τράπεζα θα καταβάλει κανονικά τα χρήματα για να αρθεί το αδιέξοδο, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο μπορεί να ασκηθούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώνεται πως το Ταμείο της Γενικής Τράπεζας μόνο για τις επικουρικές συντάξεις που καταβάλλει σε 1.000 άτομα χρειάζεται 850.000 ευρώ τον μήνα, ενώ δεν διαθέτει καθόλου μετρητά και τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ, επομένως δεν αρκούν για την καταβολή των συντάξεων. Για εφαρμογή του νόμου a la cart έκανε λόγο η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση τον εφαρμόζει εκεί που βολεύει τις τράπεζες και δεν τον εφαρμόζει όταν το ζητούν οι εργαζόμενοι».

Πάντως και η λύση του ΕΤΑΤ χαρακτηρίζεται «προσωρινή» καθώς το Ταμείο είναι θνησιγενές, αφού το σύνολο των νέων ασφαλισμένων τραπεζοϋπαλλήλων οδηγείται στο επικουρικό του ΙΚΑ. Ως εκ τούτου κάποια στιγμή θα οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και οι τραπεζοϋπάλληλοι θα ενταχθούν όλοι υποχρεωτικά στο επικουρικό του ΙΚΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk