«Πράσινο νησί να γίνει η Γαύδος»

«Πράσινο νησί» να γίνει η Γαύδος προτείνει το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης με επιστολή του προέδρου του κ. Αντ. Πιταριδάκη προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκη. Και υποστηρίζει ότι η Γαύδος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για να γίνει το πρώτο «πράσινο νησί» της χώρας, δηλαδή ένα αυτόνομο ενεργειακά νησί, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών του σε κάθε μορφής ενέργεια, αξιοποιώντας τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία, τη βιομάζα, τα κύματα. Ειδικότερα, το ΤΕΕ υποστηρίζει …

«Πράσινο  νησί να γίνει  η Γαύδος» | tovima.gr

«Πράσινο νησί» να γίνει η Γαύδος προτείνει το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης με επιστολή του προέδρου του κ. Αντ. Πιταριδάκη προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκη. Και υποστηρίζει ότι η Γαύδος έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα για να γίνει το πρώτο «πράσινο νησί» της χώρας, δηλαδή ένα αυτόνομο ενεργειακά νησί, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών του σε κάθε μορφής ενέργεια, αξιοποιώντας τον ήλιο, τον άνεμο, τη γεωθερμία, τη βιομάζα, τα κύματα.

Ειδικότερα, το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι η Γαύδος, που είναι το νοτιότερο όριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσο από γεωπολιτική όσο και από τεχνική σκοπιά, αποτελεί ιδανική περίπτωση για την υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, διότι διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό για ΑΠΕ (πρωτοφανή ηλιοφάνεια, αιολικό δυναμικό κ.ά.), οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού είναι σχετικά περιορισμένες, είναι μη διασυνδεδεμένη με το ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης και συνεπώς θα αποτελέσει την πρώτη παγκοσμίως μη διασυνδεδεμένη ενεργειακή νησίδα.

Επιπλέον το συνολικό κόστος που θα απαιτηθεί θα είναι πολύ περιορισμένο, παρέχοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης και άλλου νησιού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk