Νέο «πακέτο» για ενίσχυση της οικονομίας της μελετά η Κίνα

Το είδαμε και αυτό: η νομενκλατούρα του Πεκίνου δίνει πνοή στις διεθνείς αγορές! Το σύνθημα για την- έστω και πρόσκαιρη…- αναστροφή του κλίματος απογοήτευσης και κατήφειας που ενδημεί μήνες τώρα έδωσε ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας της κινεζικής κυβέρνησης Λι Ντεσούι , ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Γουέν Ζιαμπάο στην ετήσια ομιλία του στο κοινοβούλιο θα ανακοινώσει την εφαρμογή ενός νέου «πακέτου» τόνωσης της οικονομίας, επιπλέον του πακέτου των 4 τρισ.

Νέο «πακέτο» για ενίσχυση  της οικονομίας της μελετά η Κίνα | tovima.gr

Το είδαμε και αυτό: η νομενκλατούρα του Πεκίνου δίνει πνοή στις διεθνείς αγορές! Το σύνθημα για την- έστω και πρόσκαιρη…- αναστροφή του κλίματος απογοήτευσης και κατήφειας που ενδημεί μήνες τώρα έδωσε ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας της κινεζικής κυβέρνησης Λι Ντεσούι , ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Γουέν Ζιαμπάο στην ετήσια ομιλία του στο κοινοβούλιο θα ανακοινώσει την εφαρμογή ενός νέου «πακέτου» τόνωσης της οικονομίας, επιπλέον του πακέτου των 4 τρισ. γουάν (585 δισ. δολάρια) που είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Νοέμβριο. «Αν ληφθεί υπόψη η καθίζηση του διεθνούς εμπορίου,το υπάρχον πακέτο μέτρων ίσως δεν είναι αρκετό για τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας» δήλωσε ο Ισαάκ Μενγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΒΝΡ Ρaribas στο Πεκίνο. Και πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του απαιτείται επειγόντως αύξηση των δημοσίων δαπανών, κυρίως των κοινωνικών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η αύξηση της ανεργίας στην Κίνα.

Ηετήσια ομιλία του Γουέν στο κοινοβούλιο θα γίνει σήμερα. Και είναι σπουδαία η ευκαιρία για την εξαγγελία μιας τόσο σπουδαίας απόφασης, αφού ο κινέζος πρωθυπουργός μόνο μία φορά τον χρόνο απευθύνεται στο νομοθετικό Σώμα της πατρίδας τουπρόκειται για κάτι αντίστοιχο με το διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος που απευθύνει άπαξ ετησίως ο αμερικανός πρόεδρος. Πάντως, από τον προηγούμενο μήνα το Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος είχε προαναγγείλει «μαζική» αύξηση των κυβερνητικών επενδύσεων το τρέχον έτος, ενώ η Standard Chartered Βank Ρlc είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι το αρχικό «πακέτο» οικονομικής στήριξης ίσως διπλασιαστεί! Ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, πάντως, δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του θρυλούμενου «πακέτου». Στον κατά Κοτζιά «αυταρχικό καπιταλισμό» της Κίνας είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τους λόγους για τους οποίους η κομματική νομενκλατούρα έβαλε έναν πρώην κρατικό αξιωματούχο να προαναγγείλει μια τόσο σημαντική κυβερνητική πρωτοβουλία. Να είχαν άραγε «τοποθετηθεί» τις τελευταίες ημέρες στις αγορές και να ήθελαν να προκαλέσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον σκηνοθετώντας μια «διαρροή»;

Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την κατασκευή έργων υποδομής θεωρείται μονόδρομος για την κινεζική κυβέρνηση, η οποία αντιμετωπίζει τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα με τις πολλαπλασιαζόμενες στρατιές των ανέργων. Γιατί η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει αλώβητη την κινεζική οικονομία. Η μεγάλη κάμψη των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στην υπόλοιπη Δύση έχει αναγκάσει τις εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα να προχωρήσουν σε δραστική μείωση της παραγωγής τους. Το τεράστιο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης- το μεγαλύτερο παγκοσμίως- που κατεγράφη τα τελευταία χρόνια στην Κίνα έχει αντιστραφεί. Οι κάτοικοι των αγροτικών περιοχών που συνέρρευσαν προς αναζήτηση εργασίας στις μεγάλες πόλεις και έχουν ήδη περάσει στην ανεργία υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια. Και οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας υπολογίζονται σε 7,1 εκατομμύρια.

Πολλοί από τους πρώην αγρότες παίρνουν εξαιτίας της κρίσης τον δρόμο της επιστροφής από τις πλούσιες και λαμπερές παραλιακές πόλεις της Νοτιοανατολικής Κίνας προς την επαρχία. Οι απαιτήσεις για μια αξιοπρεπή απασχόληση των «μορφωμένων» αποφοίτων πανεπιστημίων είναι πιο επιτακτικές, πιο συγκεκριμένες, γι΄ αυτό και πιο επικίνδυνες για την πολιτική και κομματική ηγεσία του Πεκίνου. Η πιθανότητα να ξεσπάσουν εφέτος «μαζικά επεισόδια» αναφέρεται ακόμη και στο επίσημο περιοδικό του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «Νέα Κίνα»- «σποραδικά» επεισόδια ήδη καταγράφονται. Τον περασμένο μήνα σε συγκρούσεις χιλίων εργαζομένων σε κλωστοϋφαντουργία με αστυνομικές δυνάμεις στην επαρχία Σιτσουάν τραυματίστηκαν έξι άτομα. Η λήψη μέτρων για την επέκταση του πακέτου των 4 τρισ. γουάν θα απομακρύνει τον χειρότερο εφιάλτη της κινεζικής κυβέρνησης, που είναι η επανάληψη εξεγέρσεων τύπου Τιανανμέν. Η ανεργία και η ανέχεια κάνουν πιο καταθλιπτική την έλλειψη ατομικών ελευθεριών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk