Φόβοι για ανεξέλεγκτο κύμα απολύσεων

Υπό κατάρρευση βρίσκεται πλέον ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Ο δείκτης στην Ελλάδα καταγράφει πλέον ιστορικό χαμηλό από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται, δηλαδή από το 1992. Επεσε στις 47,2 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 55,4 μονάδες τον Ιανουάριο, με παράλληλη καταβαράθρωση και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Είναι πλέον φανερό ότι σε όλους τους τομείς που προσεγγίζει η έρευνα η καθοδική τροχιά των τελευταίων μηνών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και όλοι πλέον αναρωτιούνται «πού βρίσκεται το τέλος της πτώσης».

Υπό κατάρρευση βρίσκεται πλέον ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Ο δείκτης στην Ελλάδα καταγράφει πλέον ιστορικό χαμηλό από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται, δηλαδή από το 1992. Επεσε στις 47,2 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 55,4 μονάδες τον Ιανουάριο, με παράλληλη καταβαράθρωση και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Είναι πλέον φανερό ότι σε όλους τους τομείς που προσεγγίζει η έρευνα η καθοδική τροχιά των τελευταίων μηνών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και όλοι πλέον αναρωτιούνται «πού βρίσκεται το τέλος της πτώσης». Από τους επί μέρους τομείς της οικονομίας καταγράφεται επιδείνωση σε όλους, με εντονότερη στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές και ελαφρά ηπιότερη μείωση στη βιομηχανία και στις υπηρεσίες.

Το πιο μελανό σημείο της έρευνας είναι πάντως η καταναλωτική εμπιστοσύνη: βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με έντονη επιδείνωση τόσο στις προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση και την οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και στην πρόθεση αποταμίευσης. Η μεγαλύτερη απαισιοδοξία όμως καταγράφεται στις προβλέψεις τους για την εξέλιξη της ανεργίας, οι οποίες διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας έτσι τον έντονο φόβο των καταναλωτών για ανεξέλεγκτο κύμα απολύσεων. Αναλυτικότερα, στη βιομηχανία ενισχύονται οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης, αλλά και οι προβλέψεις μείωσης της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο. Στις υπηρεσίες καθοδικά κινούνται οι εκτιμήσεις για την πορεία του τζίρου και της ζήτησης, ενώ έντονα αρνητικό είναι το κλίμα στο λιανικό εμπόριο, με κατακόρυφη πτώση στις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις και υποχώρηση των προβλέψεων για το επόμενο τρίμηνο. Στις κατασκευές σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στις εκτιμήσεις για νέες δουλειές και απασχόληση.

Εξάλλου, ο δείκτης οικονομικού κλίματος καταγράφει ελαφρά υποχώρηση και τον Φεβρουάριο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στην ευρωζώνη.

Ο δείκτης υποχωρεί κατά 2,2 μονάδες στην ΕΕ και κατά 1,8 μονάδες στην ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 61 και 65,4 μονάδες, αντίστοιχα, τις χαμηλότερες επιδόσεις από τον Ιανουάριο του 1985. Η επιδείνωση του κλίματος σε ΕΕ και ευρωζώνη οφείλεται στην υποχώρηση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός του λιανικού εμπορίου. Η βιομηχανία είναι ο τομέας ο οποίος χαρακτηρίζεται από δραματική επιδείνωση τον Φεβρουάριο τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη. Εκτός από την κακή ψυχολογία που προκύπτει από την (έλλειψη) καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο αδύναμος κρίκος στην οικονομία είναι η βιομηχανία.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία εξακολουθεί και τον Φεβρουάριο να κινείται πτωτικά- στις 62,8 μονάδες από τις 68,2 μονάδες τον Ιανουάριο. Η υποχώρηση του περασμένου μήνα εξελίσσεται σε εντονότερη πτώση τον Φεβρουάριο και τελικά δίνει συνέχεια στην καθοδική πορεία του δείκτη των τελευταίων μηνών.

Φαίνεται ως εκ τούτου ότι η διάρκεια της περιόδου χαμηλών προσδοκιών και απαισιόδοξων προβλέψεων παρατείνεται και η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την οικονομική δραστηριότητα του τομέα επιτείνεται. Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς τρεις-τέσσερις μήνες, το σχετικό ισοζύγιο παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αφού οι απαισιόδοξοι κυριαρχούν έναντι των αισιόδοξων.

Εντονη είναι η πτώση που καταγράφεται σε σχέση με τον Ιανουάριο στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο ζήτησης, με το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο να διευρύνεται σημαντικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk