Ο Κώστας Αξελός επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ

Τη μεγάλη προσφορά του Κώστα Αξελού στη νεότερη φιλοσοφική σκέψη τιμά απόψε στις 19.00 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος ανακηρύσσεται διδάκτωρ του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή. Την προσφώνηση θα κάνει ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής Σωκράτης Δεληβογιατζής, τον χαιρετισμό ο …

Ο Κώστας Αξελός επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ | tovima.gr

Τη μεγάλη προσφορά του Κώστα Αξελού στη νεότερη φιλοσοφική σκέψη τιμά απόψε στις 19.00 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο διεθνούς φήμης φιλόσοφος ανακηρύσσεται διδάκτωρ του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή. Την προσφώνηση θα κάνει ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής Σωκράτης Δεληβογιατζής, τον χαιρετισμό ο πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Αναστάσιος Μάνθος, ενώ η καθηγήτρια Αλεξάνδρα Δεληγιώργη θα προβεί στον έπαινο (Laudatio) του τιμωμένου, ο οποίος στην αντιφώνησή του θα μιλήσει με θέμα «Το άνοιγμα στο επερχόμενο», που σχετίζεται με το νέο του βιβλίο με τίτλο «Αυτό που επέρχεται», το οποίο θα κυκλοφορήσει στη Γαλλία τον ερχόμενο Απρίλιο.

Ο Κώστας Αξελός γεννήθηκε το 1924, σπούδασε στο ελληνικό Γυμνάσιο και παρακολούθησε μαθήματα στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στη Γερμανική Σχολή. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έλαβε μέρος στην Αντίσταση και αργότερα στον Εμφύλιο ως οργανωτής και θεωρητικός του ΚΚΕ. Διαγράφηκε από το ΚΚΕ και ένα στρατοδικείο τον καταδίκασε σε θάνατο. Το 1945 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόννη, υποστήριξε τις διδακτορικές διατριβές του και δίδαξε από το 1962 ως το 1973. Διετέλεσε συνεργάτης, συντάκτης και κατόπιν αρχισυντάκτης του περιοδικού «Αrguments» (Επιχειρήματα) ενώ το 1960 ίδρυσε τη σειρά Αrguments των γνωστών Εditions de Μinui, όπου και εκδίδει όλα τα βιβλία του στη Γαλλία. Ο Αξελός ανήκει στους πλέον πρωτότυπους φιλοσόφους του Μεταπολέμου. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε δεκαέξι γλώσσες (τα περισσότερα και στα ελληνικά) και ο ίδιος έχει δώσει πλήθος διαλέξεις σε όλον τον κόσμο. Από το πλούσιο συγγραφικό έργο του ξεχωρίζουν τα έργα «Ο Ηράκλειτος και η φιλοσοφία», «Προς την πλανητική σκέψη», «Για μια προβληματική ηθική», «Ανοιχτή συστηματική» και «Φιλοσοφικές δοκιμές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk