Η πρώτη πόλη με «πράσινα» φώτα γίνεται το Λος Αντζελες

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ Το Λος Αντζελες θα είναι η πρώτη μεγαλούπολη των ΗΠΑ που θα αποκτήσει «πράσινο» φωτισμό. Βάσει του προγράμματος που ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αντόνιο Βιγιαραϊγκόζα από κοινού με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον θα αντικατασταθούν σταδιακά 140.000 λαμπτήρες συμβατικού νήματος πυράκτωσης σε όλους τους φανοστάτες και τα φανάρια οδικής κυκλοφορίας και στη θέση τους θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα με led. «Με το πρόγραμμα αυτό θα εξοικονομούμε 40.500 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως» δήλωσε ο δήμαρχος- είναι σαν να αποσύρονται από την κυκλοφορία 6.

Η πρώτη πόλη με «πράσινα»  φώτα γίνεται το Λος Αντζελες | tovima.gr

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ Το Λος Αντζελες θα είναι η πρώτη μεγαλούπολη των ΗΠΑ που θα αποκτήσει «πράσινο» φωτισμό. Βάσει του προγράμματος που ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αντόνιο Βιγιαραϊγκόζα από κοινού με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον θα αντικατασταθούν σταδιακά 140.000 λαμπτήρες συμβατικού νήματος πυράκτωσης σε όλους τους φανοστάτες και τα φανάρια οδικής κυκλοφορίας και στη θέση τους θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα με led.

«Με το πρόγραμμα αυτό θα εξοικονομούμε 40.500

τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως» δήλωσε ο δήμαρχος- είναι σαν να αποσύρονται από την κυκλοφορία 6.000 αυτοκίνητα.

Σκοπός του σχεδίου είναι να γίνει το Λος Αντζελες η πιο «πράσινη» πόλη των ΗΠΑ και προς τούτο φιλοδοξεί ως το 2010 να καλύπτει το 20% των αναγκών σε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, επίπεδο που πρέπει να αγγίξει το 35% ως το 2020.

Με τα νέα φωτιστικά σώματα το κόστος ηλεκτροφωτισμού της πόλης θα μειωθεί κατά 40% και κατά την πρώτη επταετία θα σημειωθεί εξοικονόμηση 48 εκατ. δολαρίων, συνυπολογιζομένης της απόσβεσης του δανείου των 57 εκατ. δολαρίων που απαιτείται για να αρχίσει η λειτουργία του προγράμματος.

Οταν πλέον θα έχουν αντικατασταθεί όλες οι κλασικές λάμπες, θα εξοικονομούνται 10 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο. «Αν το εν λόγω παράδειγμα ακολουθούσαν όλες οι πόλεις, θα μπορούσαμε να κλείσουμε δυόμισι θερμοηλεκτρικά εργοστάσια» είπε ο Μπιλ Κλίντον.

Οι λαμπτήρες led χρησιμοποιούν την πιο εξελιγμένη τεχνολογία φωτισμού, τις διόδους φωτεινότητας (Light Εmitting Diodes) που αποτελούνται από κρυστάλλους πυριτίου.

Είναι πολύ πιο οικονομικοί σε σύγκριση με τους λαμπτήρες φθορισμού αλλά και τους ακόμη παλαιότερους λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Ενώ οι τελευταίοι μετατρέπουν μόλις το 15% της ηλεκτρικής ενέργειας σε φως (το υπόλοιπο 85% χάνεται σε θερμότητα) και έχουν μέση διάρκεια λειτουργίας μόλις 1.000 ώρες, οι λαμπτήρες led μετατρέπουν σχεδόν το σύνολο της ενέργειας σε φως και διαρκούν ως και 100.000 ώρες, ανάλογα με τη χρήση.

Οι λαμπτήρες φθορισμού διαρκούν 10.000 ώρες, αλλά αντενδείκνυνται για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της γαλλικής υπηρεσίας ηλεκτρισμού το συνολικό ετήσιο κόστος, σε αγορά και κατανάλωση ρεύματος, ανέρχεται σε 38 ευρώ για έναν λαμπτήρα led, σε 64 ευρώ για έναν λαμπτήρα φθορισμού και σε 228 ευρώ για έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk