Οργή στο Χαρτούμ

Ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου του Σουδάν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου του Σουδάν Ομάρ Μπασίρ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ, χωρίς να διατηρεί την κατηγορία της γενοκτονίας. Το Σουδάν απορρίπτει το ένταλμα και πλήθη διαδηλωτών βγαίνουν στους δρόμους…

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου του Σουδάν Ομάρ Μπασίρ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ, χωρίς να διατηρεί την κατηγορία της γενοκτονίας. Το Σουδάν απορρίπτει το ένταλμα, πλήθη διαδηλωτών βγαίνουν στους δρόμους και δημιουργούνται φόβοι για αναταραχή…

Πρόκειται για το πρώτο ένταλμα σύλληψης κατά αρχηγού κράτους που εκδίδεται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο λειτουργεί από το 2002. Σήμερα είναι «μια μεγάλη ημέρα για το λαό του Σουδάν και του Νταρφούρ, δήλωσε από το Κάιρο ο εκπρόσωπος των ανταρτών του Νταρφούρ, του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα (JEM).

Λίγο μετά την έκδοση του εντάλματος εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Χαρτούμ για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Ομάρ Μπασίρ. «Σε αγαπάμε πρόεδρε Μπασίρ» φώναζαν περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της σουδανικής πρωτεύουσας.

Αμεσα αντέδρασε η Αίγυπτος, ζητώντας έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναστολή του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ανακοινώνοντας από τη Χάγη την απόφαση εκπρόσωπος του ICC δήλωσε ότι η κατηγορία της γενοκτονίας δεν διατηρήθηκε, καθώς «τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την εισαγγγελία &#x5B…&#x5D δεν παρείχαν κίνητρα ικανά να πείσουν ότι η σουδανική κυβέρνηση ενήργησε με την συγκεκριμένη πρόθεση να αφανίσει ολοκληρωτικά ή εν μέρει τις εθνοτικές ομάδες φουρ, ζαγάουα και μασαλίτ».

Ο 65χρονος Μπασίρ κατηγορείται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Νταρφούρ του δυτικού Σουδάν, το οποίο μαστίζεται από το 2003 από εμφύλιο. Από τον πόλεμο αυτό έχουν χάσει τη ζωή τους 300.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί 2,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η κυβέρνηση του Χαρτούμ κάνει από πλευράς της λόγο για 10.000 νεκρούς.

Λίγο πριν από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε ότι έλαβε εντολή από τις αρχές του Σουδάν να απομακρύνει το προσωπικό της από το Νταρφούρ.

Στο δικτυακό της τόπο, η οργάνωση διευκρινίζει ότι «η κυβέρνηση του Σουδάν διέταξε την MSF να απομακρύνει όλο το διεθνές της προσωπικό από έναν αριθμό προγραμμάτων της στο δυτικό και το νότιο Νταρφούρ το αργότερο ως τις 4 Μαρτίου». Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν ανησυχία για την τύχη των πληθυσμών στη σουδανική επαρχία.

Επίσης, λίγο πριν από την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο σουδανικός στρατός είχε προειδοποιήσει ότι θα δράσει με σθένος εναντίον αυτών που θα συνεργαστούν με τη Χάγη, τονίζοντας ότι ο σουδανικός στρατός έχει σήμερα τον πλήρη έλεγχο όλων των περιοχών του Σουδάν.

Το Σουδάν μιλά για «νεο-αποικιατρικό σχέδιο»

Η σουδανική κυβέρνηση απέρριψε την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, λέγοντας ότι το ένταλμα κατά του Ομάρ Μπασίρ αποτελεί μέρος ενός «νεο-αποικιοκρατικού σχεδίου». Προεδρικοί σύμβουλοι και υπουργοί δήλωσαν ότι η κυβέρνηση δεν εξεπλάγην από την απόφαση και δεν πρόκειται να συνεργαστεί.

Την ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τόνιζε ότι η σουδανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης. «Η σουδανική κυβέρνηση υποχρεούται από το Διεθνές Δίκαιο να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης στο έδαφός της» δήλωσε ο Μορένο-Οκάμπο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του Δικαστηρίου στη Χάγη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk