Οι αρμόδιοι μεταφέρουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες

O Συνήγορος του Πολίτη, ο Ερυθρός Σταυρός και η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχαν καταλογίσει σοβαρότατες ευθύνες στην πολιτεία για την απουσία της από το όλο ζήτημα ήδη από πέρυσι. Οι καταυλισμός των προσφύγων δεν διέθετε- ούτε ακόμη διαθέτειπρόσβαση σε στοιχειώδεις υποδομές και αποτελεί βόμβα για τη δημόσια υγεία. Ο κ. Γ.Αλεξάκης, που ανήκει στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, εξετάζει κάθε ημέρα 30-40 πρόσφυγες και έχει διαπιστώσει « συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού,σοβαρές …

Οι αρμόδιοι μεταφέρουν ο ένας στον άλλον τις ευθύνες | tovima.gr

O Συνήγορος του Πολίτη, ο Ερυθρός Σταυρός και η Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχαν καταλογίσει σοβαρότατες ευθύνες στην πολιτεία για την απουσία της από το όλο ζήτημα ήδη από πέρυσι. Οι καταυλισμός των προσφύγων δεν διέθετε- ούτε ακόμη διαθέτειπρόσβαση σε στοιχειώδεις υποδομές και αποτελεί βόμβα για τη δημόσια υγεία. Ο κ. Γ.Αλεξάκης, που ανήκει στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, εξετάζει κάθε ημέρα 30-40 πρόσφυγες και έχει διαπιστώσει « συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού,σοβαρές δερματολογικές ασθένειες,αλλά και πολλαπλά τραύματα, λόγω των τραυματισμών που σημειώνονται στην προσπάθειά τους να ανέβουν στις νταλίκες ».

Την ίδια στιγμή, καμία μέριμνα δεν λαμβάνεται για τους ανήλικους πρόσφυγες. Αν και η χώρα μας έχει δεσμευθεί σε διεθνείς συμβάσεις για την προστασία τους, πολλά παιδιά έχουν σκοτωθεί, άλλα έχουν εξαφανιστεί και κάποια έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης. Αν και το ζήτημα έχει φτάσει ουκ ολίγες φορές στη Βουλή, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για αυτούς.

Ακόμη, η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στον άτυπο καταυλισμό είχε οδηγήσει εκ των πραγμάτων στην ιδέα της κατασκευής ενός κατάλληλου κέντρου φιλοξενίας. Το καλοκαίρι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εξέτασε 10 πιθανές τοποθεσίες και πρότεινε στο υπουργείο Εσωτερικών την ανέγερση ενός τέτοιου κέντρου στο Δρέπανο του Δήμου Ρίου. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, ο ενδιαφερόμενος δήμος αντέδρασε, ενώ αποκαλύφθηκε ότι το ήμισυ της προτεινόμενης έκτασης δεν ανήκει στο κράτος αλλά σε ιδιώτη. Ετσι, το σχέδιο «πάγωσε» μέχρι νεωτέρας.

Επίσης, αν και οι πρόσφυγες στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη, οποιαδήποτε κριτική προς τον δήμο και τη νομαρχία αντικρούεται από τους τοπικούς άρχοντες με βολές κατά του κεντρικού κράτους, ιδίως δε κατά του υπουργείου Εσωτερικών. Είναι ενδεικτικό ότι η μετάθεση της ευθύνης έχει φτάσει ως και σε αντιπαράθεση λιμενικών- αστυνομικών γύρω από το ποιος κάνει καλά τη δουλειά του.

« Ως σήμερα η κυβέρνηση έχει επιδείξει προκλητική αδιαφορία. Περιμένουμε συγκεκριμένες λύσεις. Αμεσες λύσεις » σχολίασε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝ κ. Ν. Τσούκαλης. « Η προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης και η σιωπή των τοπικών αρχών έχουν εκκολάψει το αβγό του φιδιού. Η Πάτρα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης.Τα επεισόδια δείχνουν την οργή που έχει σωρευτεί και πολύ φοβάμαι ότι τέτοια επεισόδια θα πυροδοτήσουν τυφλές συμπεριφορές» συμπλήρωσε.

« Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εξωθεί τους μετανάστες στην εξαθλίωση,κρατώντας τους ομήρους, χωρίς χαρτιά και δικαιώματα,αντιμετωπίζοντάς τους ως εγκληματίες, αρνούμενη να τους αναγνωρίσει ως πρόσφυγες και να τους δώσει άσυλο » σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΝ Πάτρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk